ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dacă țăranul român are conștiința că propune „un produs” aflat în concurență loială cu celelalte caracteristice lumii globalizate și postmoderne, „produsul” fiind viața cu specificul ei de țăran roman, atunci el se poate lupta, spune părintele Răzvan Andrei Ionescu, parohul bisericii ortodoxe române „Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva” din Paris, într-un interviu pentru Ziarul Lumina.

„Mai întâi, ar trebui să vedem ce mai înțelegem azi prin satul românesc. Cine mai este țăranul român? Dacă acesta trăiește într-o societate unde valorile care impresionează vin de la televizor și nu are conștiința că adâncul de trăire e mai mare decât supermarketul de produse și reclame, îi este greu să supraviețuiască, pare perimat. Dar dacă are conștiința că propune cel puțin un produs în concurență loială cu celelalte specifice lumii globalizate și postmoderne, «produsul» fiind viața cu specificul ei de țăran român, se poate lupta. Iar dacă cumva ajunge și la conștiința, mult mai înaltă, că viața duhovnicească poartă pe om la maximul de devenire întru umanitate, că este ingredientul vital necesar lumii pentru a moșteni viața veșnică și că satul românesc este prin excelență un vehicul al acestei culturi eshatologice, nu va fi ceva mai important în viața lui decât a-L mărturisi, prin identitatea sa de țăran, pe Hristos”, explică părintele Răzvan Andrei Ionescu. 

Potrivit acestuia, „un astfel de sat populat cu mărturisitori devine un rai care nu poate fi șters de nici o secularizare”. Și poate că, atunci, românii vor da mai greu „raiul” de acasă pe Occidentul împlinirilor celor strict pământești”, spune părintele.

Românii își părăsesc locul natal în căutarea unor oportunități de muncă, dar mulți îl iau cu ei în suflet.

„Sunt destui români la Paris care se gândesc să se întoarcă ¬cândva în țară, dar atenție!, copiii lor, nu prea. Copiii se simt mai curând francezi” subliniază preotul.

Potrivit acestuia, secularizarea se răsfrânge mai ușor asupra celor mici, întrucât se despart cumva de părinți prin adaptarea la un mod de viață diferit și, astfel, pierd treptat reperele părinților.
 
Anul 2019 a fost declarat de către Patriarhia Română drept An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.