ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cadrul Bisericii Ortodoxe Române s-au cheltuit 110.782.632 lei (peste 24 de milioane de euro, la cursul BNR 1 euro = 4,6572 lei) pentru acțiuni sociale și filantropice, arată un raport al Consiliului Național Bisericesc semnat de Patriarhul Daniel, informează agenția Basilica.

„În această sumă nu intră cheltuielile privind o mulțime de activități caritabile ale parohiilor și mănăstirilor în favoarea bolnavilor, bătrânilor, copiilor și săracilor, care nu au fost cuantificate financiar și, ca atare, nici raportate sistematic centrelor eparhiale”, precizează sursa citată.

De asemenea, Patriarhia Română a desfășurat un parteneriat cu două lanțuri de hypermarketuri, datorită căruia s-au donat bunuri în valoare de 1.050.000 de euro.

Campania „Donează sânge! Salvează o viață” a Patriarhiei Române a adus 8.500 de persoane în centrele de colectare a sângelui din toată țara, precizează raportul citat de agenția Basilica. Prin intermediul campaniei „Sănătate pentru sate”, 7.800 de persoane au beneficiat de asistență medicală de specialitate în mod gratuit.
 
În 2017, numărul centrelor și așezămintelor sociale ale Bisericii a crescut la 779, de la 718, câte existau cu un an înainte, arată documentul. Dintre acestea, 40 sunt instituții ce oferă servicii medicale, gratuite sau compensate, după caz și farmacii. 
 
În Patriarhia Română funcționează în prezent un număr de 194 unități cu activitate în domeniul patrimoniului bisericesc mobil, din care 131 sunt muzee și colecții muzeale, iar 63 sunt centre de ocrotire a patrimoniului.

Sursa citată afirmă că „În cadrul așezămintelor sociale au primit asistență 93.555 beneficiari, după cum urmează: a) 34.691 copii din așezămintele sociale ale Bisericii, dar mai ales din familii sărace și fără posibilități de întreținere, sau cu părinții aflați la muncă în alte țări; b) 5.918 persoane cu dizabilități, cu deficiențe de vorbire, vedere și auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependențe, persoane infectate cu HIV/SIDA; c) 22.662 persoane vârstnice din așezămintele de protecție socială bisericești, din centrele sociale de tranzit și adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonați de familie și care prezentau grave probleme de sănătate; d) 29.412 șomeri, adulți în dificultate, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței familiale, deținuți eliberați, victime ale calamităților naturale; e) 872 persoane din alte categorii„


În 2016, același raport arăta că la nivelul Patriarhiei Române se cheltuiseră peste 21 de milioane de euro (1 euro = 4,488 de lei).

În 2015, suma prezentată în raportul oficial al Bisericii era de 27 de milioane de euro (1 euro = 4.4216 lei).

În total, în ultimii șase ani, Biserica Ortodoxă a cheltuit peste 125 de milioane de euro cu acțiunile sociale, preciza agenția Basilica.