ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reprezentantul comunității rușilor lipoveni în Parlamentul României i-a jignit pe români, despre care a spus că, spre deosebire de lipoveni, încă se mai spală „în troacă”. Mai mult, deputatul Miron Ignat acuză statul român că discriminează și în prezent comunitatea lipoveană.

În urma acestor remarci ofensatoare la adresa românilor, iată că deputatul primește o replică din partea Anei Preda, producător TV la TVR, care spune că i „se pare tare nedrept ca acum, un singur om, prin afirmațiile sale, să strice o imagine câștigată în timp și pe drept de către rușii-lipoveni din România”.

„Întotdeauna m-am mândrit cu originea mea, considerându-mă deopotrivă rus-lipovean, moldovean și român. Sunt o norocoasă că în mine conviețuiesc armonios trei identități. În străinătate m-am simțit mereu româncă, când aud graiul moldovenesc mi se pare atât de dulce, iar când privesc filme rusești, fredonez din folclorul rusesc, când mă strădui să vorbesc cât mai corect limba stră-stră-străbunicilor mei (învățată ca o limbă străină, din păcate), mă simt tare bogată spiritual și sufletește.

Niciodată nu am fost discriminată pentru că mă numeam Paramanov. Părinții și toți cei patru bunici ai mei au fost atât de respectați și de iubiți de românii alături de care munceau sau în mijlocul cărora trăiau, încât mi se pare tare nedrept ca acum, un singur om, prin afirmațiile sale, să strice o imagine câștigată în timp și pe drept de către rușii-lipoveni din România.

Sper ca cei mai mulți dintre români să aibă înțelepciunea de a privi afirmațiile deputatului rușilor-lipoveni doar ca pe-o gravă greșeală și trag nădejde ca și dumnealui să revină asupra celor spuse și să ceară scuze românilor care s-au simțit jigniți.”, a scris Ana Preda pe contul său de Facebook.