ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat referitor la vasele cu migranți din Marea Mediterană, că e necesară accelerarea procesului de finalizare a procedurilor privind aranjamentele temporare.
 
Ministrul de Interne a precizat că România a înțeles să contribuie alături de alte state membre în această situație, adică să preia o parte dintre migranții pe care Italia refuză să-i mai primească.

„Îmi doresc tare mult ca reuniunea de astăzi (joi - n.r.) să aducă un plus de calitate asupra unor soluții pe care dorim să le implementăm în perioada următoare. Președinția lucrează deja dosare importante care privesc gestionarea migrației și securitatea frontierelor. Sunt câteva zile de când ne-am confruntat cu o a doua situație privind vasele cu migranți din Marea Mediterană și cred că este absolut necesar să accelerăm procesul de finalizare a procedurilor privind aranjamentele temporare. Aranjamentele temporare reprezintă o soluție de răspuns în astfel de situații punctuale de criză, soluție care se bazează pe solidaritate și voluntariat. România a exprimat în nenumărate rânduri convingerea că aceste două principii trebuie să caracterizeze răspunsul Uniunii Europene și tocmai de aceea am înțeles să contribuim la efortul comun al altor stat”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, joi la Parlament.

Ea a adăugat că pe agenda Consiliului JAI este aderarea la Schengen, fiind o temă de interes pentru România și Bulgaria, adăugând că trebuie identificat un echilibru în menținerea securității din statele UE.

„Referitor la Schengen. Am inclus pe agenda noastră această temă importantă nu doar pentru că este o temă de interes pentru România și Bulgaria, ci și pentru că ea se referă și la alte aspecte importante cum ar fi menținerea controalelor la frontierele interne pentru perioade lungi de timp. Este adevărat în Europa au avut o serie de evenimente și mă refer la numeroase atacuri teroriste care au pus în pericol siguranța cetățenilor din unele state membre și tocmai de aceea trebuie să identificăm un echilibru între menținerea securității și siguranței acestor cetățeni din statele expuse riscului terorist și presiunii migratorii și valoarea fundamentală care este reprezentată de către spațiul european de liberă circulație”, a conchis ministrul de Interne.

MAI anunța, pe 31 ianuarie, în privința migranților blocați pe o navă în apele teritoriale italiene preluați de România, că decizia aceasta, deși nu este fermă, vine ca o confirmare a principiului solidarității membrilor UE pentru gestionarea fenomenului migraționist.

Precizările Ministerului de Interne au venit după ce premierul Italiei, Giuseppe Conte, a declarat că România se numără printre țările care se oferă să primească imigranți extracomunitari aflați la bordul unei nave umanitare blocată într-un port din Sicilia.