ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Organizarea Sinodului Pan Ortodox din Creta a primit cea mai mare lovitură de până acum, după ce în cadrul unei ședințe ținută astăzi, Biserica Rusiei a decis să susțină cererile de amânare formulate de Bisericile Antiohiei, Bulgariei, Serbiei și Georgiei.

Conform Cuvântului Ortodox, în cazul în care propunerea de amânare va fi refuzată de Patriarhia Constantinopolului, Sinodul Bisericii Rusiei a anunțat că se va retrage de la întâlnirea programată peste câteva zile în Creta.

Sursa citată precizează că Sinodul Rusiei a cerut ca la viitorul Sinod să aibă drept de participare toți episcopii ortodocși, fără restricții.

Reamintim ca Bisericile Bulgariei, Antiohiei, Serbiei si Georgiei au cerut, din diferite motive, amanarea Sinodului Panortodox ce ar trebui organizat la Creta, intre 17 și 27 iunie. Patriarhia Moscovei ceruse organizarea unei întruniri pre-sinodale în care să se discute problemele ridicate de bisericile contestatare. Sinodul Patriarhiei Ecumenice a refuzat, însă, să ia în considerare aceste cereri, considerându-le nejustificate.
 
Biserica Ortodoxă a Rusiei este cea mai numeroasă "componentă" a Bisericii Ortodoxe, fiind urmată de Biserica Ortodoxă Română. În Patriarhia Română a fost lansată o petiție pentru ca BOR să ceară amânarea sau anularea sinodului din Creta, după ce mai multe sute de monahi și preoți i-au scris despre acest lucrul Mitropolitului Moldovei, ÎPS Teofan.