Samuel Brownback, ambasadorul SUA pentru libertate religioasă, a spus că a vizitat România la îndemnul secretarului de stat Mike Pompeo, care își dorește o colaborare mai strânsă cu țările ortodoxe.

Într-un interviu acordat siteului Europei Libere, Samuel Brownback a remarcat faptul că în țara noastră majoritatea populației se identifică cu Biserica Ortodoxă Română.

„Credem cu tărie în libertatea religioasă pentru toată lumea, oriunde și oricând. De aceea, avem nevoie de mai multe țări și mai mulți susținători pentru acest efort, la nivel global. Așadar, sunt aici atât pentru a găsi o apropiere de ortodoxie, cât și pentru a recruta susținători pentru libertatea religioasă.Este vorba despre țările majoritar ortodoxe, adică țările unde există o comunitate ortodoxă importantă, asemenea României, care este o țară foarte orientată către credință și unde majoritatea populației se identifică cu Biserica Ortodoxă”, a declarat el.

Oficialul Departamentului de Stat al SUA a menționat faptul că ortodoxia este foarte importantă în societatea românească.

„Ortodoxia are un rol foarte important în societate. Am avut întâlniri cu Patriarhul și cu câțiva membri importanți ai conducerii, cu o prezență semnificativă în societatea civilă. Mulți dintre români se identifică cu Biserica Ortodoxă. Cred că o comunitate religioasă dinamică este un lucru de preț pe care îl poate avea o țară. Pentru că adesea sunt implicați în proiecte de educație, în ajutorarea persoanelor nevoiașe sau în spitale. Eu aș spune că exită un capital spiritual într-o țară, atunci când există acolo o comunitate religioasă dinamică unde oamenii sunt mobilizați din inimă pentru a-i ajuta pe cei care au o condiție precară. Faptul că aici există o asemenea comunitate, în special una de dimensiunile celei ortodoxe, cred că este de mare ajutor pentru societate și cred că este de ajutor în ceea ce privește valorile.”, a subliniat el.

Deși interlocutoarea sa l-a provocat să dea sfaturi autorităților în privința desfășurării orei de religie din școlile publice, Brownback a declarat nu este persoana potrivită pentru a face așa ceva „iar fiecare țară trebuie să își dea seama cum poate fi pus în practică acest lucru”.

Samuel Brownback a avut întâlniri la Patriarhia Română, inclusiv cu PF Daniel, aspect despre care ActiveNews a relatat deja. Brownback a vizitat și Grecia sau Muntele Athos.
 
Pozițiile calde ale unui oficial al Departamentului de Stat al SUA ar putea surprinde, având în vedere caracterizările negative făcute de această instituție Bisericii Ortodoxe Române, în rapoartele anuale. Dar Brownback este un oficial numit recent în funcție de către administrația Trump, fiind și un creștin practicant, schimbarea de paradigmă față de era Obama fiind evidentă.