Reverberațiile Sinodului ortodox din Creta din acest an nu s-au încheiat. În urma documentelor semnate și aprobate de cei prezenți la întâlnire au existat reacții de respingere a acestora, din partea unor clerici și mireni din România.

În acest context, Schitul românesc Prodromu, de la Muntele Athos, a trimis pe adresa redacției ActiveNews un comunicat de presă, pe care îl redăm integral. Documentul este semnat de Arhimandrit Atanasie Prodromitul, starețul schitului:
 

Deoarece în ultimul timp au apărut diverse afirmații care se doresc a fi puncte de vedere ale sfântului nostru așezământ, comunicăm următoarele:
1. Schitul Românesc Prodromu își va face cunoscută poziția oficială în legătură cu „Sfântul și Marele Sinod” din Creta și cu reacțiile legate de acesta doar după ce se va afla poziția oficială a Sfintei Chinotite a Sfântului Munte Athos referitor la această temă;
2. Toate afirmațiile făcute până la această dată, în numele Schitului Românesc Prodromu de către orice persoană din afara obștii, în legătură cu evenimentul mai sus menționat, nu reprezintă punctul de vedere al
chinoviului nostru în legătura cu acesta. 
3. Recomandăm celor interesați să ia în considerație ca opinie publicată a  obștii noastre numai pe cea însoțită de ștampila Schitului și de semnăturile întâistătătorului acestui așezământ și a membrilor acestuia.
 

 

Cu mare discreție, celebrul Smiley a fost în pelerinaj la Athos, locul sfânt al Ortodoxiei