ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Publicistul și omul de cultură Paul Ghițiu cere autorităților, prin intermediul unei scrisori deschise, să deblocheze România, să scoată țara din „starea de urgență” decretată de Președinte acum două săptămâni.

Scrisoarea deschisă menționează faptul că prezervarea actualelor condiții va duce la deteriorarea masivă a nivelului de trai al cetățenilor.

„Se vor prăbuși industrii, companii, corporații, bănci, fonduri de investiții și de pensii. Se prăbușește, mai ales, peste tot, sectorul întreprinderilor mici și mijlocii. România va avea și ea în curând,  pe modelul de rezolvare cu mușchii și nu cu mintea a problemei, sute de mii, poate peste un milion de oameni rămași brusc fără venit. Acestora li se adaugă cei sosiți de afară, ale căror economii se vor consuma repede. Împreună vor fi cîteva milioane. Cu familiile lor vor fi jumătate de țară.

Ce veți face peste câteva luni cu toți aceștia? Ce veți face cu jumătate din populația României lipsită de asigurarea zilei de mâine?”, scrie Paul Ghițiu.

Iată textul integral al scrisorii deschise, care poate fi semnată pe blogul autorului:
 
Deblocați România, sau România vă va "debloca" pe voi! - Scrisoare deschisă adresată domnilor Iohannis, Orban, Ciolacu, șefilor de partide, șefilor de servicii de informații, parlamentarilor, membrilor guvernului.

Doamnelor și domnilor,
La ora la care vă scriu, cea mai mare parte a populației a înțeles că, deși ați fost informați (mai ales primii doi), încă din decembrie, de serviciile de informații despre pericolul covid-19; deși ați putut observa, dumneavostră înșivă, epidemia din China, apoi răspândirea ei în alte state, răspândire ușor de prevăzut, despre care nu era necesar să fiți preveniți de servicii sau de specialiști, nu ați făcut nimic pentru pregătirea țării în vederea șocului ce urma să vină. Că de vină este incompetența cronică a structurilor și persoanelor responsabile ale statului, că de vină a fost circul politic, de cea mai mizerabilă factură, al dărâmării guvernelor pentru alegeri anticipate, acum nu mai contează. (Deși în amintirea oamenilor, fiți siguri, va conta.)

Sistemul de sănătate publică a fost lipsit (dincolo de medicii și asistenții înjurați, fugăriți și arestați pentru motive deloc lădabile, în realitate adevărații eroi) de o strategie clară de acțiune, de echipamentele necesare (de-abia acum sosesc măștile și trusele de testare, cu mari semne de întrebare în privința calității și eficacității lor), de medicamentele necesare, de paturile de spital necesare.

Președintele Trump a ieșit public în favoarea a două astfel de produse ieftine și eficiente, hidroxiclorochina și azitromicina, care au vindecat peste 90 % dintre cazurile de covid 19 în care au fost administrate, dar pe care marile companii farmaceutice încearcă să le blocheze pentru a-și vinde produsele lor mult mai scumpe și mai nesigure – de ex. vaccinuri introduse fără îndeplinirea protocoalelor obligatorii de mai multe etape de testare. Președintele României a ieșit cu sfaturi pe care le știam cu toții, cu starea de urgență și cu amenințări. (Oamenii vor compara și își vor aminti.)

Haosul, nepregătirea sistemului și lipsa mijloacelor adecvate de protecție (măști performante pentru medici) sunt dovedite chiar de îmbolnăvirea a zeci de medici și asistenți. Sunt în continuare mari semne de întrebare în legătură cu performanțele măștilor ce sunt aduse, din ceea ce a apărut public părând a fi vorba de produse de proastă calitate, menite altor scopuri, nu protecției de acest tip.

Între timp, chiar autoritatea americană din domeniu, CDC, a exprimat mari rezerve în legătură cu performanțele testerelor folosite în SUA, care pun sub semnul întrebării repartizarea persoanelor în categoria infectați sau neinfectați. Persoane sănătoase pot ajunge între bolnavi și invers.  S-a ocupat cineva din România de studierea acestei teme de o mare importanță, sau s-au luat cu bani mulți truse de testare îndoielnice? Ca și măștile? O întrebare, ca și altele care deja transpar din cele scrise, și la care va trebui să răspundeți în viitor.

Demersul meu este însă legat de prosteasca, inutila și extrem de dăunătoarea blocare a țării prin măsuri care țin de lupta cu infracționalitatea criminală generalizată, cu războaiele de gherilă, de înăbușire a unor tentative de lovitură de stat, sau a unor revolte, și nu de lupta științifică cu un virus.

Dacă veți avea disponibilitatea de a citi dumneavoastră înșivă – nu neapărat prin consilierii adesea mai prost pregătiți și legați de diverse interese lobistice – veți putea vedea că cele mai bune rezultate în lupta cu covid-19 le-au avut statele care au abordat problema cu sobrietate, cu o bună pregătire, cu profesionaism, cu pragmatism. Fără stări de urgență, fără blocarea oamenilor în case și fără decimarea economiilor. Aveți astfel Coreea de Sud, Suedia, Olanda, Singapore, Taiwan, Rusia, Georgia, Canada, Austria, Norvegia, Australia etc.

Dincolo de închiderea școlilor și a universităților, de interzicerea adunărilor peste un anumit număr de oameni, s-a făcut, eventual, o testare masivă și viața a continuat în aproape aceiași parametri. Fără poliție, jandarmerie și armată cu arme ușoare și semi-grele pe străzi, fără o panică degradantă și distructivă personal, social și economic, fără amplificarea depresiei și anxietății, cele mai extinse maladii la nivel mondial (peste 700 milioane de persoane cu depresie), fără sinuciderile provocate de acestea (aproape 1 milion la nivel mondial), fără afecțiunile inițiate și/sau agravate până la deces de depresie, anxietate și de blocarea între patru pereți, adică de lipsa mișcării și a programului variat (bolile cardiovasculare, atacurile cerebrale, diabetul, boli gastro-intestinale etc), fără golirea magazinelor, fără probleme de aprovizionare.

În România s-au întors și vor continua să se întoarcă românii plecați prin lume. Nu peste mult timp numărul lor va trece de 2-3 milioane. Poate mai mult.

La nivel global, așezată peste o anunțată criză economică a datoriilor și a jafului practicat de binoamele "Marele biznis-Stat”, vine lovitura formidabilă a blocajului economic generalizat actual, care va arunca întreaga lume într-o recesiune fără egal în istoria omenirii. Din care, dacă se va ieși și nu vom cădea în alte blocaje provocate de alte pandemii sau de crize militare internaționale, se va ieși după mulți ani. De exemplu, refacerea economică după criza din 2008 a luat aproape 10 ani. Ceea ce a pornit acum este însă, comparativ cu 2008, asemenea unui țunami față de valurile unei furtuni de grad mare.

Cei care se întorc nu vor mai fi primiți, sau nu vor mai avea ce să facă în statele de unde au sosit, criza scoțând în șomaj însăși populația nativă. Zilele trecute, agenția de șomaj a SUA a anunțat numărul fără precedent de 3 milioane de cereri de șomaj depuse în doar câteva zile. Această a doua dezrădăcinare a lor, bruscă, neanunțată, cu mari pierderi îi va afecta puternic mental și sufletește.

Se vor prăbuși industrii, companii, corporații, bănci, fonduri de investiții și de pensii. Se prăbușește, mai ales, peste tot, sectorul întreprinderilor mici și mijlocii. România va avea și ea în curând,  pe modelul de rezolvare cu mușchii și nu cu mintea a problemei, sute de mii, poate peste un milion de oameni rămași brusc fără venit. Acestora li se adaugă cei sosiți de afară, ale căror economii se vor consuma repede. Împreună vor fi cîteva milioane. Cu familiile lor vor fi jumătate de țară.

Ce veți face peste câteva luni cu toți aceștia? Ce veți face cu jumătate din populația României lipsită de asigurarea zilei de mâine?

Vă bazați de "iubirea" diasporei? Dincolo de faptul că nu e iubire, nu ați înțeles până acum cât de repede trece "adorarea” populară? Cât de repede s-a trecut de la ura generalizată contra lui Băsescu, la ura împotriva PSD-ului și a lui Liviu Dragnea? Și dacă Băsescu a încasat ura pentru tăierile de salarii și pensii și mult mai redusele concedieri de după 2008, cea împotriva lui Dragnea s-a construit într-o perioadă de mai bine, cu substanțiale creșteri de salarii. Înțelegeți în ce ecuație cu o singură necunoscută – când? - v-ați vârât?

Ce veți spune și face când nu veți mai avea bani de pensii, de salarii? Veți împrumuta? Păi știți cât de rari și de scumpi sunt banii într-o lume deja îndatorată până peste cap și scufundată în recesiune? În care cele mai multe state vor avea nevoie de împrumuturi mari? În care fiecare e pe cont propriu? Veți vinde țara asta pentru secole? O veți împărți? Tu regiunea asta, tu aia? Vă bazați pe UE? Păi cei mari din UE își vor împărți cu precădere lor și aici vor ajunge doar resturile. După cum am aflat deja că împotriva pandemiei ni s-a alocat 1 miliard din banii noștri cu, în realitate, altă destinație!

Ce veți face când inflația va crește galopant, produsele alimentare – cu care sunt deja probleme, o știe domnul Iohannis altfel nu ar fi ieșit să ne asigure că va vorbi cu colegii din UE, se vor rări și scumpi masiv, când salariile și pensiile, chiar dacă ajung la destinatar, nu ajung pentru necesități? Credeți că vă va mai iubi cineva?

Haosul este ușor de creat – ca exemplu ceea ce ați făcut în scurt timp în țară – dar foarte greu de reparat. Adică în ani mulți , în decenii, dacă situația va fi favorabilă la nivel international. Dar dacă nu va fi? Dacă peste scurt timp vine o altă epidemie/pandemie? Așa cum au venit an de an, dar nu le-ați băgat în seamă ca acum (de ce oare, când gripele obișnuite provoacă anual sute de decese și milioane de îmbolnăviri?). Dar dacă vom avea războaie?

Doamnelor și domnilor,

Luați situația în mâini profesional și bărbătește. Deblocați țara, deblocați economia, atâta câtă mai este. Luați măsuri de stimulare, ajutați firmele românești, cu precădere sectorul productiv și de servicii, mic și mijlociu.
Ajutați agricultura și mai ales micul fermier, care poate suplini nevoile populației orășenești.
Înființați rețele de magazine alimentare și aprozare de stat, care să comercializeze numai produse românești, căci nu vă veți putea bizui, după cum deja știți, pe retailerii de afară.
Ajutați sectorul de producție alimentară intern care să poată oricând asigura nevoile întregii țări.

Aveți exemplul, nu tocmai drag vouă, al Rusiei, care din cauza sancțiunilor a fost nevoită să-și diversifice producția industrială și agricolă, astfel încît a ajuns ca azi să nu mai depindă , alimentar, de exemplu, dar și industrial în cea mai mare parte, de importuri, ci să devină exportatoare netă. Aveți multe alte exemple, dacă acesta nu vă place sau nu aveți voie să vă placă.

Nu în ultimul rând vreau să vă aduc la cunoștință, dacă nu știați deja, că această viroză nu este cu nimic mai gravă decât gripele anuale, doar cu anumite caracteristici care o particularizează: o contagiozitate mai ridicată și decesul predominant al persoanelor vârstnice și cu maladii preexistente: peste 90 % persoane de peste 70 de ani; peste 80 % cu două maladii pre-existente; peste 50 % cu 3 maladii pre-existente; sub 1 % fără nicio maladie pre-existentă. Afecțiunile cronice respective includ în marea majoritate problemele cardio-vasculare, diabetele, afecțiunile pulmonare și cancerele. Chiar experții epidemiologi care anunțau la început cifre apocaliptice, dau acum înapoi. De exemplu, Neil Ferguson, din Marea Britanie, de la care a pornit abordarea cu restricții și izolare a pandemiei locale, a coborât estimările de victime de la peste 2 milioane la 20.000, adică cam cât o gripă sezonieră.

Nu o spun eu, o spun statisticile anuale referitoare la toate maladiile, o spune statistica actualei pandemii, o spune o lungă listă de specialiști recunoscuți la nivel interațional: șefi de spitale, clinici, institute de cercetare, recomandați de rezultate de prestigiu, nu așa-zișii specialiști locali apocaliptici, purtați pe la televiziuni și sponsorizați masiv anual de companiile famaceutice.

Aveți în linkurile alăturate date statistice, evaluări, opiniile a zeci de specialiști din toate statele avansate ale lumii, împreună cu o actualizare zilnică a situației.

Experții internaționali în drept penal și constitutional afirmă că starea de urgență, blocarea, izolarea oamenilor consituie O ÎNCĂLCARE MASIVĂ ȘI DISPROPORȚIONATĂ A DREPTURILOR FUNDAMENTALE ȘI A LIBERTĂȚII ȘI, PRIN URMARE, SE PRESUPUNE CĂ SUNT „TOATE ILEGALE”.

În conformitate cu cele de mai sus, ca cetățean al acestei țări îngrijorat pentru viitorul ei, vă cer să deblocați țara cât daunele nu devin uriașe și imposibil, sau foarte greu de reparat!

Întreprindeți cele necesare pentru a lupta pe tărâm medical cu epidemia!

Ridicați de îndată starea de urgență care i-a transformat pe toții românii în delicvenți și infractori ce trebuie să dea zilnic declarații!

Încetați torturarea psihică a românilor!

Desființați penitenciarul România!

Deschideți bisericile! Bisericile sunt spații ale grijii pentru celălalt, deprinderii obiceiurilor sănătoase, civilizate, educației morale, solidarității, curăției trupești și sufletești.

Deblocați economic și social România, sau valul nemulțumirilor vă va mătura ca pe niște gunoaie de pe un mal de mare!
(Nu luați ultimele cuvinte de mai sus ca pe o intenție de jignire, ci doar ca pe o imagine sugestivă a posibilelor evenimente din viitor și meditați asupra ei.)

Paul Ghițiu
Violeta Sfeclis
Chiriac Ștefan
Cătălin Gavrilaș
Marian Măgureanu
Daniel Vorona
Adina Warren 
Doina-Lia Ungureanu
Gabriel Faraon
Stel Negru