Situație fără precedent în ultimii 30 de ani, de Ziua Eroilor. Ceremonia oficială care a marcat această zi, desfășurată la Mormântul Ostașului Necunoscut nu a avut parte de serviciu religios, după cum a remarcat Evenimentul Zilei.

La eveniment au fost prezente doar câteva oficialități, în frunte cu președintele Iohannis și ziariștii, dar niciun reprezentant al Cultelor.

Acest lucru încalcă chiar actul normativ sub care au loc manifestările pentru omagierea eroilor patriei, respectiv Legea 379/30 septembrie 2003.

Astfel, la articolul 30 se prevede că „Responsabilitățile autorităților administrației publice centrale și locale și ale proprietarilor de imobile pe care se află amplasate morminte sau opere comemorative de război” împreună cu Ministerul Culturii și Cultelor, au obligația de a solicită „cultelor religioase recunoscute de lege participarea la desfășurarea serviciului religios organizat la mormintele și operele comemorative de război, cu prilejul manifestărilor oficiale de comemorare a eroilor”. Iar la Art. 45 (3) din Capitolul V – Comemorarea eroilor neamului – se arată că „Autoritățile administrației publice locale vor organiza programe proprii de comemorare cu sprijinul și cu participarea reprezentanților autorităților centrale și ai cultelor religioase din teritoriu”.

Contactați de Evenimentul Zilei, cei de la MApN, organizatorii evenimentului, au evitat să precizeze de ce nu a fost invitată nicio față bisericească. MApN s-a limitat să afirme că „Ceremonia organizată la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol I, s-a desfășurat de la ora 16.00, în condiții stricte determinate de pandemia de COVID-19, în format extrem de simplu și cu un număr minim de participanți, care au respectat toate normele impuse de autorități pe perioada stării de alertă”.

Așa cum a remarcat și Evenimentul Zilei, pe platoul monumental de aproximativ 2.000 de metri pătrați au fost 10 persoane plus ziariștii și ar fi încăput și un preot.

La rândul său, contactat de ActiveNews, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a precizat că „Din cauza condițiilor speciale, anul acesta a fost delegat un singur preot, dar din cauza vremii nefavorabile, acesta a oficiat slujba pentru eroi în Capela MAPN. Este tot ceea ce vă pot transmite pe temă”.

Reamintim că în acest an, de Ziua Eroilor s-a mai produs o gafă impardonabilă: la Turda, oficialii MApN  au dat onorul soldaților ruși căzuți, în locul celor români.