ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Diplomatul și teologul Teodor Baconschi a susținut într-un interviu acorda Hotnews că „ar fi moral” ca Biserica să nu mai condamne avortul copilului rezultat în urma unui viol.

În contextul afirmațiilor părintelui Vasile Răducă, Baconschi a oferit un interviu Hotnews.ro, în care a discutat despre avort și viol.

Iată ce a spus fostul Ministru de Externe: „Nimic mai normal decât faptul că Biserica apără viața, ca dar divin. E firesc pentru ea să condamne avortul – în care vede un pruncucid - chit că ar fi moral să facă o derogare în cazul sarcinilor apărute ca urmare a unui viol, adică a unei flagrante încălcări a libertății, demnității și integrității persoanei agresate. 


Pe de altă parte, preotul Răducă predă la Teologie, nu la o facultate laică, deci se adresează îndeobște unor studenți care sunt acolo pentru că acceptă din convingere învățătura Bisericii. 

Problema a apărut nu pentru că, în fundal, a fost amintită viziunea ortodoxă despre sexualitate ca premisă a maternității, ci pentru că s-a făcut asta printr-o serie de formulări nefericite. Dar și pentru că, prin natura cinică a misoginiei exprimate (sub o haină pretins științifică), s-a produs o distorsiune a duhului eclezial, care mizează pe iubire, iertare și comuniune, nu pe antagonizare, condamnare și exclusivism sectar”.
 
Mai înainte, Baconschi ceruse Bisericii Ortodoxe să realizeze un „aggiornamento”,  o „modernizare” a catehismului, pe model catolic.
 
„Am tot spus că evoluția culturală a societății – democrație, revoluție digitală, provocări bioetice, polarizare ideologică și altele – îi pretinde Bisericii Ortodoxe redactarea unui catehism actualizat, care să cuprindă sfaturi practice legate de situațiile psihologic și mental dificile cu care se confruntă creștinii veacului 21. 

Catolicii au avut un aggiornamento încă din anii 1960, iar în anii 2000 au publicat în milioane de exemplare noul lor Catehism. Creștinii nu mai pot răspunde problemelor zilei de azi citând canoane din secolul IV sau VII. Evident, spiritul învățăturii rămâne cel biblico-patristic, însă avem o dramatică nevoie de o abordare pastorală care să includă toate aspectele delicate din societățile noastre complexe, emancipate, parțial secularizate și cam debusolate” a menționat el.
 
Aggiornamento-ul la care face referire Teodor Baconschi a fost realizat în timpul Conciliului II Vatican (1962-1965). Această aducere la zi a divizat profund Biserica Romano Catolică, într-o grupare liberală, progresistă și una conservatoare.

Mai înainte, Papa Pius al IX-lea a considerat drept „erezie" faptul că el ar trebui să se pună de acord cu progresul, cu liberalismul și cu civilizația modernă. La 8 septembrie 1907 și papa Pius X (1903-1914) a condamnat rătăcirile moderniste printr-o enciclică, recomandând tomismul ca normativ pentru credincioșii catolici. 

În ceea ce privește avortul copilului conceput în urma avortului, pe siteul oficial al Patriarhiei Române, Biserica Ortodoxă este clară: „copilul va trebui să fie născut și, după caz, înfiat sau adoptat”.
 
În privința modernizării, părintele Nichifor Horia, spunea că Biserica și-a păstrat reperele reale:

„Nu numai referitor la post, ci în tot cadrul liturgic, Biserica Ortodoxă nu a făcut un „aggiornamento” (actualizare, aducere la zi – n.r.) la schimbarea omului, la moda timpului, ci și-a păstrat reperele adevărate, pe care le-a moștenit ca pe un tezaur. da, La o întrebare asemănătoare, părintele Galeriu spunea că și grâul, ca element de bază al hranei omului, este atât de vechi și, totuși, nu mai puțin valoros, rămânând esențial pentru om. Tot cuvântul pe care l-am primit de la Sfinții părinți, toată tradiția noastră este o valoare pe care nădăjduim să nu o pierdem”