ACTUALIZARE 15:39 Deputatul PNL, Daniel Gheorghe, a criticat dur gestul extremiștilor maghiari și somează UDMR să se desolidarizeze de acest gest. În caz contrar, afirmă deputatul, formațiunea maghiară se plaseză în afara legii și a Constituției.
 
„Profanarea mormintelor eroilor români de la Valea Uzului, județul Harghita, de către un posibil grup extremist maghiar, este o blasfemie fără margini și un act antiromânesc cu implicații deosebit de grave. UDMR are obligația de a condamna acest gest și de a se delimita categoric de aceste manifestări sovine și cu caracter de provocare. România este stat național, unitar și indivizibil iar instituțiile publice au datoria de a trage la răspundere astfel de acte de insultă la adresa eroilor români care s-au jertfit pentru apararea țării, acțiuni caracterizate de un tip de violență simbolică dusă la extrem. În cazul în care UDMR va păstra tăcerea în fața acestor fapte, lucru care girează provocările de tip antinational, se plasează în afara legii și a Constituției României devenind totodată o formațiune politică total indezirabilă”, a precizat Daniel Gheorghe.
 
Știrea inițială

Toate cele 52 de cruci ale eroilor români, precum și monumentul din Cimitirul Internațional Valea Uzului, au fost acoperite cu saci negri de plastic, informează Mediafax.

Potrivit sursei citate, polițiștii încearcă să identifice persoanele care, joi, au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale erorilor români și monumentul de mari dimensiuni din Cimitirul Internațional Valea Uzului. 

Totodată, precizează Mediafax, ceremonia de inaugurare în Cimitirul Internațional Valea Uzului, din Dărmănești, județul Bacău a fost amânată, primarul susținând că vrea să evite campania electorală. Ministerul Culturii susținea, însă, că autoritățile nu aveau aviz.

Deși surse locale au declarat pentru Mediafax că membrii comitetului maghiar de inițiativă pentru reabilitatea mormintelor soldaților maghiari din Cimitirul Valea Uzului consideră acoperirea crucilor eroilor români ca „o provocare” de care se dezic, pe internet au apărut imagini în care se văd oameni care vorbesc în maghiară în timp ce acoperă monumentul.

Pe siteul Erdely.ma a apărut un articol în care un „un grup de activiști anonimi” și-a asumat actul, susținând că au acoperit crucile pe motiv că „au fost amplasate ilegal”.

Scandalul din cimitirul din Valea Uzului, despre care a relatat și ActiveNews, a început în urmă cu câteva săptămâni, atunci când primăria din Dărmănești a dorit să inaugureze un memorial dedicat soldaților români căzuți în Primul și cel de-Al Doilea Război Mondial, pe care să-l amplaseze în cimitirul militar maghiar din Valea Uzului.
 
Liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut, la începutul lunii mai, premierului Viorica Dăncilă să oprească, ceea ce el considera a fi „denigrarea memoriei soldaților maghiari” și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români într-un cimitir din Harghita.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews