ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În România există un discurs aproape devenit un fel de axiomă, cum că românii nu se interesează decât de propriul interes și rareori sunt dispuși să facă ceva pentru aproapele lor.

De câțiva ani încoace, un grup de tineri demonstrează exact contrariul. De ani de zile, acești tineri ajută copiii și adolescenții pe care părintele Nicolae Tănase îi găzduiește în așezămintele construite cu eforturi supraomenești la Valea Screzii, Valea Plopului.

De zeci de ori în ultimul an, aceștia au dus alimente, jucării, produse de strictă necesitate, dar au și muncit atunci când părintele Tănase le-a cerut să ajute așezământul. Între timp, grupul a ajuns să ajute și alte persoane nevoiașe din țară, așa cum mass-media a relatat în trecut.

Sâmbătă, 28 mai, trebuia să fie la fel ca până acum. Numai că odată ajunși la Valea Plopului, tinerii reuniți sub numele de Voluntari Pro Vita s-au trezit nu cu felicitări sau măcar un ajutor din partea autorităților, ci cu mașina poliției. Unul din tineri ne-a povestit că Jandarmeria Română a găsit de cuviință să-l "avertizeze" pe șeful de post din comuna Drajna, cum că un grup de câteva zeci de persoane se îndreaptă acolo. Acesta nu a comentat ordinul, ba chiar l-a luat și la întrebări pe unul dintre reprezentanții Asociației Pro Vita, cea care gestionează așezămintele de la Valea Plopului, în legătură cu prezența tinerilor.

Mai mult, vineri, la strângerea pachetelor aduse de oamenii care au răspuns apelului la ajutor și-au făcut apariția două cadre ale Jandarmeriei Române, sub pretextul că doresc să contribuie la acțiune.

Supravegheați îndeaproape de organele legii, tinerii au ajuns sâmbătă la Valea Plopului, unde au descărcat sutele de kilograme de ajutoare aduse pentru copiii sărmani ai părintelui Nicolae Tănase.  Contactați de ActiveNews, tinerii consideră că acțiunea forțelor de ordine este total nejustificată, ținând cont că acest gen de acțiune se desfășoară de ani zile, în văzul tuturor, uneori chiar și cu prezența presei.

Chiar și justificarea că tinerii ar fi, în principal, suporteri ai echipei de fotbal Steaua, nu are susținere, pentru că este imposibil de înțeles ce pericol ar fi putut prezenta o acțiune de ajutorare a unor copii sărmani și cu cine ar fi putut avea eventuale altercații. Cu pădurea din jurul satului? Cu drumul comunal?

Contactată de ActiveNews, Jandarmeria Română nu a oferit până acum, un punct de vedere asupra acestui incident.

Se vede treaba că în România, orice acțiune de solidaritate nu doar că nu beneficiază de asistența autorităților, dar este sabotată de acestea.