ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vineri, 4 decembrie la reședința prezidențială din Novo-Ogaryovo, Patriarhul României și alți lideri ai Bisericii Ortodoxe universale au participat la o întâlnire cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Președintele rus a mulțumit liderilor ortodocși pentru prezența la Moscova.

„În primul rând, vreau să vă urez bine-ați venit și să-mi exprim recunoștința pentru că ați ales să sărbătoriți un eveniment așa de important pentru țara noastră și pentru Biserica Ortodoxă a Rusiei, așa cum este aniversarea a 100 de ani de la restaurarea Patriarhatului rus”, a spus liderul de la Kremlin, citat de siteul Patriarhiei Moscovei.

Putin a menționat rolul jucat de Biserică în societatea contemporană.

„Aceasta, desigur, subliniază unitatea lumii ortodoxe, care este foarte importantă în ea însăși, dar și pentru că dumneavoastră reprezentați Biserica, care joacă un rol extrem de important în viața statelor dvs, în viața societății. Dumneavoastră faceți apel la milostenie, la muncă în domeniul educației și educația este extrem de importantă”, a mai spus Putin.
 
Președintele Rusiei a vorbit și despre problemele lumii moderne și despre nevoia de conlucrare pentru rezolvarea problemelor creștinilor din Siria.

„Lumea modernă devine mai deschisă și mai interdependentă. Dar suntem martorii marilor probleme ale vremurilor noastre. Suntem martorii unei crize a moralității, a devalorizării tradițiilor, a valorilor morale și a tot ce stă la baza civilizației umane.

Din păcate, în a doua decadă a secolului XXI suntem confruntați din nou cu amenințări care păreau demult condamnate și dispărute, și mă refer la persecuția religioasă, și asta îi privește și pe creștini. Problema este mai pregnantă în Orientul Mijlociu și regiunea este leagănul creștinismului, unde sunt rădăcinile ortodoxiei. Situația din Siria ne cere cea mai mare atenție, știm asta. 

Cred că un grup de lucru format din Biserica Ortodoxă a Rusiei și Biserica Romano Catolică poate juca un rol important pentru revenirea populației creștine în Siria. Una dintre misiunile sale trebuie să fie realizarea unui catalog cu bisericile siriene distruse pentru a putea fi restaurate.

Mă aștept ca vizita dumneavoatră în Rusia să slujească la dezvoltarea dialogului dintre Bisericile ortodoxe, să adâncească legăturile dintre țările și popoarele noastre, lucru foarte important în lumea modernă. Vă urez toate cele bune dumneavoastră, fericire și prosperitate eparhiilor pe care le păstoriți”, a spus Putin.

În numele Patriarhilor și a celorlalți reprezentanți ai Bisericilor ortodoxe prezenți la întâlnire a vorbit PF Chiril, Patriarhul Moscovei, care remarcat faptul că „aproape 400 de ierarhi din 20 de țări au luat parte la Sinodul rus ce a avut loc între 29 noiembrie și 2 decembrie.

„Dacă vorbim despre ce e mai important, atunci avem trei priorități. Prima este educația, atât teologică cât și educația religioasă în general. A doua prioritate este activitatea socială și a treia o reprezintă tinerii. Biserica Ortodoxă a Rusiei își va canaliza toate eforturile pentru a dezvolta programe în aceste trei direcții”, a spus PF Chiril.

De-asemenea, acesta a adus în discuție persecuția creștinilor din Orientul mijlociu.

„Vreau să atenția, în mod special, îngrijorării noastre comune față de situația din Orientul Mijlociu. Expulzarea creștinilor, distrugerea locurilor sfinte, sunt fapte dureroase atât pentru creștinii din Orientul mijlociu - reprezentați aici, cât și pentru noi toți. Mulțumesc frățiilor voastre, tuturor reprezentanților Bisericilor ortodoxe pentru această oportunitate, pentru această întâlnire”, a încheiat liderul Bisericii Ortodoxe Ruse.

La întâlnire, pe lângă PF Chiril și PF Daniel, au mai luat parte: Patriarhul Alexandriei Teodor II, Patriarhul Antiohiei Ioan X-lea, Patriarhul Ierusalimului Teofil al III-lea, Patriarhul Irineu al Serbiei, Arhiepiscopul Ciprului Hrisostom al II-lea, Arhiepiscopul Tiranei și al Albaniei, Anastasie, Mitropolitul Sava al Varșoviei și al întregii Polonii, Mitropolitul Rastislav al Ținuturilor Cehe și Slovaciei, Mitropolitul Tihon al Americii și Canadei, Mitropolitul Teodor de  de Akhaltsikhe și Tao-Klarjeti în calitate de reprezentant al Patriarhului Ilia al Georgiei, Mitropolitul Gavriil de Loveci, reprezentantul Patriarhului Neofit al Bulgariei și de Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, șeful Departamentului Relații Externe al Patriarhiei Moscovei.