ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serviciul Ombudsman al Agenției Naționale de Presă a răspuns solicitării ActiveNews de a preciza de ce Agerpres a publicat comunicatul transmis de Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS) în care se anunță triumfalist lansarea „primei aplicații de educație sexuală în limba română”, fără a verifica ce se ascunde în spatele pretenției de soft „educațional”: coruperea unor minori de 15 ani, proveniți din medii defavorizate, la practici sexuale deviante, precum masturbarea, sexul anal și oral, relații homosexuale, fără a mai adăuga că scopul finanțatorilor SECS este promovarea contracepției, avorturilor și a așa-numitei „planificări familiale”, adică a împiedicării natalității prin programarea nașterilor.

Mulțumim Agerpres pentru promptitudinea răspunsului și sperăm ca data viitoare să verifice, totuși, și conținutul comunicatelor, din punct de vedere etic și moral. În principiu, în articolul nostru despre aplicația moșită de S.E.C.S. și nășită de Federația Internațională de Planificare Familială, noi nu am acuzat Agerpres că face o știre favorabilă respectivei aplicații, deși fix asta se înțelege când citești articolul de pe site-ul Agerpres, ci ne-am arătat mirarea cum de Agenția Națională de Presă a preluat un comunicat cu efecte nocive incalculabile asupra unei largi categorii de cetățeni vulnerabili, fără a face un minim triaj jurnalistic și etic. ActiveNews a scris că Agerpres „a publicat fără să verifice comunicatul de presă privind aplicația pro-homosexuală, sex oral și masturbare în rândul copiilor a SECS”. Totodată, ne-am întrebat „dacă data viitoare Agerpres primește un comunicat de la o organizație teroristă sau pedofilă internațională mascată sub paravanul de „educație sexuală”, ce face - îl publică tot fără să verifice?”.

Iată ce ne răspunde Agenția Națională de Presă: 

„- *NU* este vorba despre o știre difuzată de AGERPRES, ci de un comunicat de presă, având ca emitent Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală, publicat fără intervenția AGERPRES asupra conținutului, conform legii de funcționare a Agenției Naționale de Presă.


- Potrivit Legii nr. 19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă, pe lângă obligația de a culege și redacta informații privind actualitatea românească și internațională, adică de a face știri, AGERPRES are și următoarea obligație: 

*Art.12, b) asigură difuzarea promptă a comunicatelor, a declarațiilor, a altor documente oficiale și materiale de presă provenind de la autoritățile și instituțiile publice, precum și de la alte organizații guvernamentale și neguvernamentale. 

- Prin urmare, este total greșită exprimarea *"AGERPRES a promovat", *având în vedere faptul că *AGERPRES nu a realizat nicio știre din comunicatul respectiv* și nu a făcut altceva decât să respecte legea de funcționare.

Subliniem faptul că, pe fluxul de Comunicate, este trecut următorul disclaimer: *"AGERPRES nu își asumă responsabilitatea pentru informațiile conținute de comunicatele primite și publicate în fluxul de știri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conținutului aparține exclusiv emitentului comunicatului de presă. Agenția Națională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informații inexacte/false transmise de către emitenții comunicatelor de presă. AGERPRES își rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conțin exprimări injurioase, atacuri la persoană și/sau acuzații, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituția României".*

- Atunci când este citat un comunicat difuzat pe site-ul public AGERPRES, obligația celui care preia comunicatul este de a citi disclaimerul respectiv și de a înțelege că responsabilitatea și asumarea cu privire la conținut revin exclusiv emitentului, nu Agenției Naționale de Presă, care nu face altceva decât să respecte legea de funcționare”, a transmis, pentru ActiveNews, un referent al Serviciului Ombudsman al ANP Agerpres.
 
Am înțeles faptul că, în calitate de Agenție Națională de Presă, Agerpres e obligată să asigure „difuzarea promptă a comunicatelor... provenind de la autoritățile și instituțiile publice, precum și de la alte organizații guvernamentale și neguvernamentale”. Dar, ne întrebăm dacă la fel ar proceda primind un comunicat de la o organizație teroristă, cu un mesaj ce poartă masca bunelor intenții, ascunzând în spate lucruri mult mai grave. Sau dacă, schimbând registrul, jurnalistul Marius Albin Marinescu, proeminent critic de presă al lui Klaus Iohannis - marele apărător al educației sexuale în școli fără acord parental-, ar fi transmis un comunicat agenției Agerpres în care să deplângă suspendarea de ANCOM a ziarului Justițiarul pentru pricini inventate de „dezinformare privind pandemia”, comunicatul lui Marinescu ar fi fost publicat în virtutea legii de funcționare a Agerpres, dar împotriva ordonanței militare care putea să suspende orice site - inclusiv cel al Agerpres - dacă scăpa un articol despre pandemie diferit de mesajul știrilor oficiale?
 
Totodată, dacă „AGERPRES își rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conțin ... încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituția României", ar fi putut foarte ușor să sesizeze că aplicația SECS încalcă dreptul părinților de a își educa și crește copiii conform cu propriile lor valori - de exemplu morala creștină, în loc de ideologia gender sau LGBT cu care este infiltrată respectiva aplicație -, după cum bine a observat Alianța Părinților în reacția transmisă la știrea publicată de ActiveNews.
 
În fine, înțelegând că Agerpres a îmbrățișat corectitudinea politică, lăsând în acest caz să treacă prin urechile acului cămila, deși în alte cazuri nu ar fi trecut țânțarul, menționăm că încă nu am primit nici un răspuns de la Radio România Cultural, un alt organism de presă plătit din bani publici, care nu s-a mulțumit doar să transmită comunicatul SECS, ci a realizat și un interviu cu un reprezentant al Societății respective. În acest din urmă caz, nu putem să spunem că nu a fost vorba de PROMOVARE.