ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu cine lucrează ambasada SUA în colonii? La noi cu Zgonea, un fel de Băsescu mai rudimentar. Stupizii din PSD nu au putut să-l debarce de la președinția Camerei înainte de a-l da afară din partid. 
 
Zgonea este prototipul semidoctului, un Caliban politic. Dar el este valorificat de Hans Klemm, care-l vizitează la Parlament că să arate tuturor pe cine mizează SUA în viața politică românească. 

În Rep. Moldova, americanii îl cultivă pe celebrul oligarh Plahotniuc, un fel de SOV local, însă cu mult mai multă forță. Ziarul Adevărul, care este una din vocile de la noi ale Departamentului de Stat, după ce l-a tocat inițial pe moldoveanul cu o avere de două miliarde de euro, devoaland inclusiv faptul că în lupta politică nu se sfiește să-și zdrobească adversarii (inclusiv pe Vlad Filat) prin instrumentalizarea DNA-ului lor care-i stă la dispoziție - la ei se cheamă "CNA și e cunoscut drept bâta lui Plahotniuc" -, acum este în derută. 
 
Omul este interesant în toate sensurile. Are dublă cetățenie (română și moldovenească) și triplă identitate: Vladimir Plahotniuc, Vladimir Ulinici - așa cum apărea inițial în actele din România - iar apoi Vlad Ulinici. 
 
Plahotniuc controlează de facto trei partide parlamentare și aproape 90% din mass media moldovenească, asta pe lângă forța colosală de care am amintit, așa zisul instrument "anticorupție" (CNA), care-i stă la dispoziție. 
La această ora, oligarhul care conduce practic Moldova are funcția de coordonator executiv al Consiliului Coaliției de guvernare, funcție care-i acordă toată puterea, fiind peste cea de prim-ministru. Este un fel de "tătuc" al Moldovei de peste Prut. De fapt, este un dictator care conduce efectiv o (pseudo)țară aflată în totală derută.

Pe data de 3 mai a.c., Plahotniuc a condus o delegație a Rep. Moldova în SUA, fiind invitat de Consiliul Atlantic pentru a participa la cel mai important eveniment anual al acestei organizații, Distinguished Leadership Awards (Premiile pentru Distinșii Lideri Internaționali). Acolo, oligarhul moldovean face următoarea declarație de presă: ”Vrem să asigurăm stabilitatea economică și financiară a țării prin stabilirea unui nou program cu Fondul Monetar Internațional și să excludem fenomenul corupției, prin asigurarea unei justiții eficiente și independente”. Pattern-ul este cunoscut: vă dăm garanții că ne supunem financiar și promitem că vom lupta cu corupția. Desigur, nu poate decât să ne amuze aceste idei venite din gura lui Vladimir Plahotniuc. Dar aceste vorbe sunt ceea ce SUA vor să audă, chiar dacă nu crede în ele. Tot el a avut întâlniri cu una dintre principalele actante ale Revoluției Portocalii din Ucraina, denumire sub care s-a mascat lovitura de stat de la Kiev, este vorba desigur de Victoria Nuland ("Fuck the EU!), asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului de Stat american. 
 
Americanii i-au dat lui Plahotniuc, care se bucură de încredere în R.M. sub marja de eroare de 3%, toată legitimitatea posibilă.

În acest timp, blindatele americane treceau prin vama Sculeni, într-o evidentă demonstrație de forță față de Rusia. 
Marea problema pentru România este că nimeni, nici Washingtonul, nici UE, nu își doresc unirea cu Țara a Basarabiei, tocmai pentru că o țară slăbită și vulnerabilă ca hinterland este de preferat unei puternice forțe locale. 
 
Oricum, politica externă a României nu se mai face de mult la București, iar unionismul este folosit exclusiv pentru a slăbi influență rusească în Rep. Moldova, deci strict pragmatic, de către forțele globaliste, care și forțează un conflict armat cu Rusia. 
 
Reamintesc declarațiile lui George Soros din interviul dat în Paris Match: <<Rusia reprezintă de pe acum modelul unei societăți post-democratice care zguduie valorile fondatoare ale Europei, mizând pe naționalism. Este negarea libertății. Țarism versus democrație. Renașterea „Sfintei Rusia”.>>. De curând WikiLeaks, situl înființat de persecutatul antiglobalist Julian Assange, a afirmat despre scandalul Panama Papers pe bază de documente: ”Atacul la Putin a fost realizat de Proiectul pentru Relatări despre Crimă Organizată și Corupție (OCCRP), care vizează Rusia și fostele republici sovietice și este finanțat de USAID și Soros”, conform Le Monde. 

Revenind la imaginea ridicolă a ambasadorului Klemm care dă mâna cu Valeriu Zgonea în Parlamentul României - om politic fără partid și care riscă să-și piardă postul de Președinte al Camerei dacă PSD ajunge la o înțelegere cu PNL -, cred că asistăm la o premieră în politica românească: nici Băsescu nu a avut parte, atunci când a fost contestat, la Referendum, de asemenea sprijin direct. Realpolitik-ul american cu personaje de asemenea factură, și în cazul Zgonea, și în cazul Plahotniuc, demonstrează doar marea grabă. 
 
Putem doar specula: o resetare a politicii externe americane în cazul în care Donald Trump ajunge la cârma SUA ar însemna o destindere deja anunțată a relațiilor cu Rusia lui Putin, posibil chiar relații de cooperare. Ceea ce ar fi total împotriva curentului globalist neoliberal, reprezentat de oligarhia corporatist-bancară, care dorește să cuprindă întreg Pământul. 

Poate fi ascensiunea lui Trump oprită? Da, prin începutul unui conflict major între Rusia și NATO, care va fi, dacă se va întâmpla, un conflict indirect, proxy, în care România va avea doar rolul de absorbant al undei de șoc. 

În această cheie se poate citi refuzul președintelui Iohannis de a participa la activarea Scutului antirachetă de la Deveselu, ca și al celui de-al doilea om în stat, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Toți cei care se pricep cât de cât la geopolitică și strategie armată își dau seama ce ar însemna un război proxy pentru România: un dezastru total.