ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preoții Bisericii Ortodoxe din Ucraina strâng semnături pentru a-l aduce pe Patriarhul Kirill în fața Consiliului Întâistătătorilor Bisericilor Orientale Străvechi pentru a-l judeca după recentele declarații în care îndeamnă populația să susțină acțiunile statului rus în Ucraina, transmite agenția ucraineană NEXTA, citată de Știrile TVR

Patriarhul Kirill este acuzat de erezie și sprijin pentru invazia militară a Rusiei în Ucraina.

Consiliul Prelaților din Vechile Biserici Răsăritene este cea mai înaltă instanță de justiție ortodoxă, care judecă procesele împotriva ierarhilor bisericești.

Capul Bisericii Ortodoxe din Rusia, patriarhul Kirill, a cerut duminică populației să se ralieze în jurul autorităților statului în timpul războiului din Ucraina, după cum a informat ActiveNews

Scriitorul Gheorghiță Ciocioi a explicat cine sunt inițiatorii acestui demers împotriva patriarhului rus și care sunt acuzațiile lor: în primul rând, aprobarea și justificarea acțiunilor militare ordonate de Kremlin în Ucraina și susținerea doctrinei „neortodoxe” a „lumii ruse”, considerate ca fiind eretică. Biserica, văzută ca Împărăție a lui Iisus Hristos întemeiată pe pământ și cu finalitate în Ceruri/Eshaton, transcende națiunile și nu poate fi circumscrisă exclusiv unui neam sau unui mănunchi de neamuri înrudite.

„Peste 200 de clerici ucraineni ai Bisericii Ruse au semnat un apel către întâistătătorii Bisericilor Locale prin care solicită înființarea unui «tribunal ecleziastic» care să-l judece pe Patriarhul Kiril al Moscovei. Adunarea de semnături continuă, începând de ieri, 10 aprilie. Prin «tribunal», clericii înțeleg un proces prin care vechile Biserici Autocefale (Pentarhia renăscută, cu vechea Biserică a Ciprului înlocuind Roma). Anterior, Patriarhul Ecumenic anunțase o astfel de întrunire pentru luna aprilie 2022.

Clericii Bisericii Ruse se referă, în apelul lor, la precedentul întrunirii Curții Patriarhilor Răsăriteni, din 1666, pentru judecarea patriarhului Nikon al Moscovei. 

Printre acuzațiile împotriva Patriarhului Kiril sunt reținute susținerea doctrinei neortodoxe a «lumii ruse», considerată o erezie, și justificarea așa-zisei operațiuni speciale în Ucraina, binecuvântarea armatei de a lua parte la aceasta. În prezent, peste 15 eparhii ale Bisericii Ruse din Ucraina au încetat pomenirea la Sânta Liturghie a Patriarhului Kiril”, a explicat Gheorghiță Ciocioi pe Facebook