Conducătorul Bisericii Catolice Germane, cardinalul Reinhard Marx, a anunțat marți că se va retrage în curând din funcție, o decizie surpriză pe fondul reformei în curs a bisericii, care provoacă tensiuni între conservatori și progresiști, relatează AFP, citată de Agerpres

Șeful conferinței episcopale germane, în funcție de șase ani, a decis că „nu va mai fi disponibil” pentru o eventuală reînnoire a mandatului său la alegerile ocazionate de adunarea plenară a conferinței episcopale de la începutul lunii martie.

„Am decis asta de ceva vreme. Aș avea 72 de ani la sfârșitul unui eventual al doilea mandat (...)”, a afirmat Reinhard Marx într-o scrisoare adresată cardinalilor, adăugând că „postul revine acum unei "generații mai tinere".

Deși a dat vârsta înaintată ca principal motiv al retragerii sale din funcție, decizia survine în momentul în care Biserica catolică tocmai a lansat un controversat sinod pe doi ani, care vizează reformarea în profunzime a cultului catolic din Germania.

Printre marile teme ale sinodului se numără sfârșitul celibatului preoților și un loc mai important rezervat femeilor, pe care progresiștii, precum cardinalul Marx, doresc de mult timp să le impună, însă conservatorii, grupați în jurul cardinalului de Köln, Rainer Maria Woelki, le resping. Aceștia din urmă sunt preocupați de influența progresiștilor în sinod și de prezența anumitor organizații laice reprezentative, care încearcă să impună o agendă contrară valorilor creștine.

Succesorul cardinalului Marx va fi ales pe 3 martie, cu ocazia adunării plenare a conferinței episcopale de la Mainz (vest). Fiecare dintre cei 27 de cardinali germani pot candida pentru această funcție.

Biserica catolică germană, cu aproximativ 23 de milioane de credincioși, trece prin momente critice după dezvăluirea unor scandaluri de pedofilie, fiind totodată afectată din cauza unei lipse cronice de preoți. Încrederea acesteia în fața credincioșilor a scăzut după ce Conferința Episcopilor Germani a anunțat în decembrie 2019 că homosexualitatea nu mai este privită ca un păcat, interzicând criticarea acesteia în mediul bisericesc.
 
În 2019 a fost dat publicității un sondaj care arăta scăderea credinței creștinilor (catolici sau reformați) din Germania. Conform acestuia, doar 55% din populația Germaniei crede că există „un singur Dumnezeu” și doar 61% dintre catolicii germani cred în Învierea lui Iisus Hristos, deși aceasta reprezintă adevărul fundamental al creștinismului.