ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce Forumul Economic Mondial (FEM) și-a încheiat ieri reuniunea anuală, la care au participat aproape 3 000 de așa-zise elite politice, de afaceri, media și academice - însă fără mari șefi de stat! -, presa mainstream a continuat să cânte în strună reuniunii, iar mass-media independente au luat în vizor agenda FEM și promotorii acesteia, scrie Defender.

Associated Press (AP) a descris reuniunile de la Davos, Elveția, ca abordând  „probleme globale presante", fiind în același timp „ținta unor afirmații bizare din partea unui cor din ce în ce mai numeros care crede că este vorba despre un grup de elite care manipulează evenimentele în propriul beneficiu". Printre acești critici s-a numărat proprietarul și directorul executiv al Twitter, Elon Musk, care a răspuns la un tweet: „FEM devine din ce în ce mai mult un guvern mondial neales pe care oamenii nu l-au cerut niciodată și pe care nu îl doresc” și care are „o agendă satanică”. Musk a postat un sondaj online - care a generat 2,42 milioane de voturi - în care a întrebat dacă „Forumul Economic Mondial ar trebui să controleze lumea". Optzeci și șase la sută dintre respondenți au spus "nu".
 
 

Miercurea trecută, The Defender a relatat despre primele zile de întâlniri. Acest articol enumeră opt concluzii cheie de la Davos - și de ce sunt importante.
 
Elitele globale vor cu adevărat pașapoartele de vaccinare digitale

Una dintre propunerile care a generat cea mai mare atenție la reuniunea FEM din acest an a venit din partea fostului premier britanic Tony Blair, în prezent președinte executiv al Tony Blair Institute for Global Change. Blair a propus dezvoltarea unei „infrastructuri digitale naționale", declarând: „Ar trebui să ajutăm țările să dezvolte o infrastructură digitală națională de care vor avea nevoie odată cu aceste noi vaccinuri" - o declarație care sugerează cu tărie că vor veni „noi vaccinuri" și că vom avea „nevoie" de ele.

Blair a mai spus:

„Trebuie să știți cine a fost vaccinat și cine nu a fost vaccinat. Unele dintre vaccinurile care vor veni în viitor vor fi injecții multiple. Așadar, [pentru vaccinuri] trebuie să ai - din motive legate de asistența medicală în general, dar cu siguranță și pentru pandemii - o infrastructură digitală adecvată, iar majoritatea țărilor nu au așa ceva".
 
 

După cum a relatat anterior The Defender, Blair a aprobat „Good Health Pass", un pașaport digital pentru vaccinuri lansat de ID2020, un efort de colaborare între Mastercard, Camera Internațională de Comerț și FEM. Printre membrii colaborării „Good Health Pass" se numără Accenture, Deloitte și IBM, în timp ce printre partenerii generali ai ID2020 se numără Facebook și Mastercard. Printre partenerii fondatori ai ID2020 se numără Microsoft, Fundația Rockefeller, Accenture, GAVI, The Vaccine Alliance (un partener principal al Organizației Mondiale a Sănătății, sau OMS), UNICEF, Fundația Bill & Melinda Gates și Banca Mondială.

În ceea ce privește bolile, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat că „o reapariție a tuberculozei ar putea fi posibilă.. mai devreme sau mai târziu". Declarații precum cele ale lui Tedros par să contrazică o cunoaștere a evoluțiilor viitoare. Aceasta a fost norma la reuniunile anterioare ale WEF - și a fost cazul și în acest an. Jurnalistul de investigație Jordan Schachtel a subliniat că „Evenimentul 201, simularea pre-pandemică a coronavirusului, a fost anunțat la o conferință FEM de la Davos în 2019".

În mod similar, în acest an, Lawrence „Larry" Summers, care a fost secretar al Trezoreriei SUA între 1999 și 2001 și director al Consiliului Economic Național între 2009 și 2010, a declarat că „șansele, din punctul meu de vedere, sunt mai mari de 50-50" că „va exista o problemă la scară COVID în următorii 15 ani". Summers a făcut aceste remarci în cadrul unui panel, „Global Economic Outlook: Este acesta sfârșitul unei epoci?", în cadrul căruia au mai fost prezenți directorul Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, și fostul director general al FMI și actualul președinte al Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde. În cadrul unei conferințe de presă, oficialii au prezentat raportul FEM „Global Cybersecurity Outlook 2023", care prevede un „eveniment cibernetic catastrofal" despre care se spune că este „probabil în următorii doi ani".
 

Aceștia sunt oameni care au o părere foarte bună despre ei înșiși

Declarațiile fondatorului și președintelui executiv al FEM, Klaus Schwab, și ale participanților la reuniunea FEM au dezvăluit, de asemenea, modul în care „elita" participanților la reuniune pare să creadă că sunt salvatorii autoproclamați - sau conducătorii - lumii. Într-un interviu acordat publicației India Today, care a trimis doi participanți la reuniunea FEM din acest an, Schwab a declarat că, în curând, lumea nu va mai fi condusă de superputeri precum SUA, ci de „părțile interesate" din cadrul FEM, precum BlackRock și Bill Gates.

În timpul unei alte sesiuni, Bilawal Bhutto Zardari, ministrul afacerilor externe al Pakistanului, a cărui mamă, Benazir Bhutto, a fost în trecut prim-ministru al țării, a vorbit despre o „nouă ordine mondială" care este împiedicată de „hiperpartizanat". De asemenea, în cadrul aceluiași panel, ministrul sloven de externe, Tanja Falon, a declarat: „Avem țări care își respectă interesul național depășind regulile", referindu-se la „regulile globale", adăugând că „trebuie să luăm în considerare Ordinea Mondială". Iar trimisul prezidențial special pentru climă, John Kerry, a declarat în fața platformelor reuniunii: „Suntem un grup select de ființe umane" care „stau într-o cameră și se adună și vorbesc efectiv despre salvarea planetei".

Participanții la FEM iau decizii în „pas de blocare" 

Schachtel a remarcat că, la reuniunile FEM, „conformitatea este obligatorie, iar dezbaterea este un păcat demn de anulare". El a dezvoltat acest aspect într-o postare recentă pe blog, descriind reuniunile WEF ca fiind "o cameră de ecou consolidată în care există o singură problemă, un singur obiectiv și o singură soluție", în loc să fie "un loc pentru o dezbatere sănătoasă și robustă".

Schachtel a scris:
 
„Indiferent de cine populează aceste grupuri și discursuri, fie că este vorba de mass-media corporativă invitată, de oficiali guvernamentali și/sau de directori de afaceri, nu există niciodată o disensiune aparentă sau o diferență de opinie exprimată. „Adevărul este că WEF și liderii săi preferă conformismul în locul dezbaterii. De fapt, dezbaterea este descurajată în mod activ, iar ieșirea din rând - prin intermediul unei încălcări a narațiunii - este un motiv de îndepărtare permanentă din Club Davos."

Jurnalistul și autorul Walter Kirn a transmis pe Twitter sentimente similare:
 
Jurnalistul Jack Pobosiec a declarat că „mentalitatea FEM/OMS și cea de la Davos sunt esențiale pentru a fi înțelese [deoarece] aceasta este mentalitatea care guvernează lumea noastră aici, în Occident. Cantități uriașe din liderii noștri, chiar și până la nivelurile inferioare, aderă la viziunea globală omogenizată și tehnocrată a lumii. Nu treceți cu vederea acest lucru."

Vor să te facă să crezi că există o soluție digitală pentru (aproape) orice problemă

Reuniunile anuale ale FEM sunt create pentru promovarea tehnocrației, iar reuniunea din acest an a continuat această tendință. Un exemplu în acest sens a fost o sesiune intitulată „Îmbunătățirea mijloacelor de trai cu ajutorul identificării digitale", care a promovat „o politică internațională de identificare pentru a realiza echitatea financiară, socială și de sănătate prin identificarea digitală". Potrivit jurnalistului Andrew Lawton, acest panel „nu a fost transmis în flux și nu a fost deschis presei". Grupul a inclus participanți de la Global Digital Policy Incubator, Hedera, Dubai Future Foundation și DataKind. În timpul unei alte sesiuni, participanții la panel au prezis că „oamenii vor adopta în curând tehnologia implantării creierului pentru a „putea decoda gândurile complexe"", adăugând că "neurosemnalurile pot fi folosite pentru biometrie" și că, cu cât neurotehnologia va fi adoptată pe scară mai largă, cu atât mai multe date vor putea fi colectate despre oameni.

Ministrul comunicațiilor și tehnologiei informației din Arabia Saudită, Abdulla Al-Swaha, a declarat participanților de la Davos că țara sa „adoptă tehnologia metaversală [care] și-a demonstrat deja beneficiile pentru mediu prin planificarea și dezvoltarea unora dintre cele mai mari proiecte din regat". FEM este un susținător al metaversului, după cum a raportat anterior The Defender.

Vor să schimbe ceea ce gândești și modul în care trăiești

Multe dintre propunerile prezentate în această săptămână vor implica în mod necesar schimbări pe scară largă în ceea ce privește modul de viață și obiceiurile oamenilor. Într-un exemplu al conceptului de psihologie comportamentală de „nudging", Maarten Wetselaar, directorul executiv al Cepsa, a pledat în favoarea unor „prețuri mult mai mari la carbon", pentru a „face scump ceea ce încerci să eviți și a subvenționa ceea ce încerci să construiești". El a numit această măsură o „intervenție foarte capitalistă".

Lawton a remarcat că, deși poate părea ciudat ca un director din „Domeniul petrolului și gazelor „să fie atât de entuziast în ceea ce privește tranziția de la petrol și gaze", Cepsa „este, de asemenea, implicată în hidrogenul verde și vede în mod clar scrisul de pe perete și dorește unele dintre aceste subvenții pe care le solicită Wetselaar". Andrew Forrest, director executiv din industria minieră australiană, s-a pronunțat în favoarea „zero emisii, nu doar zero emisii nete", afirmând că acest lucru poate fi realizat cu ajutorul tehnologiei existente: „energie solară, eoliană, baterii, hidrogen verde".

Conceptul de „oraș de 15 minute", în care oamenii nu vor mai avea nevoie de mașini, a fost, de asemenea, promovat, în timp ce un membru al Partidului Verde din Elveția a cerut „pedepsirea întreprinderilor care nu aderă la acordurile privind clima". Într-adevăr, a fost prezentată și o propunere de "oraș de 5 minute", care ar fi „alimentat 100% cu energie solară și eoliană".
 
 
 
Carnea - sau descurajarea consumului acesteia - a fost, de asemenea, pe ordinea de zi. Jim Hagemann Snabe, președintele Siemens, a declarat: „Dacă un miliard de oameni nu mai mănâncă carne, vă spun că are un impact mare. Nu numai că are un impact mare asupra sistemului alimentar actual, dar va inspira și inovarea sistemelor alimentare." Snabe a pledat, de asemenea, pentru carnea sintetică.
 
 
Elitei globale nu-i place libertatea de exprimare sau opinia publică: vrea control electronic total

Participanții la reuniunea din acest an și-au exprimat, de asemenea, disprețul față de libertatea de exprimare. Secretarul general al ONU, António Guterres, de exemplu, a declarat:

„Politicienii trebuie să înțeleagă că, uneori, ne confruntăm cu acest tip de provocări. Este mai bine să luăm astăzi decizii care, în cele din urmă, nu vor fi populare [sic], dar să fie esențiale, pentru a putea modela însăși opinia publică".
 
În cadrul unei alte discuții, directorul general al Moderna, Stéphane Bancel, a declarat că „pandemia este încă în curs de desfășurare" și a criticat dezbaterea științifică, politică și publică despre vaccinurile COVID-19. Răspunzând la o solicitare din partea lui Sasha Vakulina, o jurnalistă ucraineană care lucrează pentru rețeaua europeană de știri Euronews, care a descris „amploarea acestei dezinformări când vine vorba de vaccinare" ca fiind „copleșitoare", Bancel a spus:

„În unele țări ați văzut dezbateri științifice la televizor, la ore de maximă audiență, așa că vă puteți imagina că unii oameni s-au speriat. Ați văzut diferențele în țările în care toate părțile spuneau, știți, acestea au fost aprobate de autoritățile de reglementare, s-au făcut studii clinice, ar trebui să vă faceți vaccinurile. Social media a fost pur și simplu teribilă, pur și simplu teribilă. Ați putut vedea unele țări în care ați avut dezbateri științifice și dezbateri politice și social media ... aceste trei lucruri și rata de vaccinare a fost foarte, foarte scăzută."

La aceasta, Vakulina a răspuns simplu: „absolut".

În cadrul aceluiași panel, Michelle Williams, decan al facultății de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, a declarat: „Într-o societate diversă, va trebui să aveți straturi și straturi de comunicatori și diferite stiluri și moduri de comunicare". Williams a spus că guvernele ar trebui „să lucreze în colaborare și cu respect pentru a aborda mesajul și mesagerul adecvat pentru a promova cu adevărat schimbarea".

Seth Berkley, CEO al GAVI, Alianța pentru vaccinuri, afiliată la Gates, a declarat:

„A fost uimitoare cantitatea de dezinformare care a existat, iar aceste informații au ajuns apoi direct în restul lumii... modul în care ne ocupăm în mod normal de dezinformare este să ne adresăm șefului local, liderului religios local, lucrătorilor locali din domeniul sănătății, care sunt de încredere, dar dintr-o dată ei sunt de genul: „Dar uite ce se întâmplă în Germania sau în SUA sau în alte locuri, și iată ce primesc în mediile mele sociale", iar aceasta a fost o problemă reală.
 
„Așa că încrederea merge chiar mai departe. Nu avem încredere în instituții. Avem dezinformări și se înrăutățește, nu se îmbunătățește."
 
În cadrul unei alte sesiuni, directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a declarat că vaccinurile COVID-19 au fost „politizate", deoarece oamenii au pus la îndoială faptul că acestea au funcționat și că aceste întrebări "ne-au încurcat în mod constant".

În mod similar, Erik Brynjolfsson, profesor și senior fellow la Stanford Institute for Human-Centered AI [inteligență artificială], și-a exprimat îngrijorarea cu privire la fluxul așa-numitei „informații polarizante". El a discutat, de asemenea, despre importanța comunicării „adevărului către persoanele potrivite". Șefa autorității britanice de reglementare în domeniul telecomunicațiilor și al audiovizualului, Ofcom, Dame Melanie Dawes, a apărat „conversațiile libere, sincere și deschise pe orice subiect", dar apoi a nuanțat această afirmație spunând: „Ei bine, există uneori cazuri în care deschidem o investigație, dar... să vedem cum decurge aceasta".

Aceștia sunt oameni care nu pun în practică ceea ce propovăduiesc

Criza „costului vieții" a fost o temă importantă la reuniunea din acest an. Cu toate acestea, la discuții de tip panel, cum ar fi "Stingerea crizei costului vieții", au participat persoane precum Gita Gopinath, primul director general adjunct al FMI - o instituție cunoscută pentru impunerea măsurilor de austeritate la nivel global. Jurnalistul James Melville, comentând această temă, a scris:

„Milioane de oameni suferă consecințele crizei costului vieții. Dar când văd cum elitele noastre globale își etalează puterea și controlul la FEM/Davos, nu este de mirare că oamenii se simt lipsiți de drepturi și uitați". Și jurnalistul Michael Shellenberger a observat că FEM, deși pretinde că pledează pentru mai multă transparență și dezvăluiri din partea corporațiilor, este foarte secretos în ceea ce privește propriile dezvăluiri financiare.

Potrivit FEM, „legislația elvețiană nu impune raportarea financiară pentru fundații", deși în raportul anual al WEF din 2022 se precizează că o parte din portofoliul său este gestionat de Generation Investment Management a lui Al Gore. Lawton a remarcat că reuniunile FEM funcționează după modelul „cash-for-access", liderii din mediul de afaceri plătind, se pare, 250.000 de dolari pentru a participa, deși politicienii participă gratuit. Acest lucru se adaugă la cotizațiile anuale de membru FEM și la cotizațiile de parteneriat, care se ridică la 650.000 de dolari. Potrivit lui Lawton, reuniunea FEM funcționează, de asemenea, alături de un tip de sistem de caste, în care „valoarea ta la Davos nu este determinată de valoarea ta netă, ci de culoarea legitimației tale", accesul la anumite spații fiind interzis celor care au culoarea „greșită".

Și, în timp ce participanții proclamă că sunt angajați în salvarea lumii, Greenpeace a observat că participanții au sosit „în mulțime cu avioane private". The Guardian a raportat că emisiile de jeturi private s-au cvadruplat în timpul reuniunii FEM din 2022. Unul dintre participanți, intervievat de jurnalista independentă Savanah Hernandez, a justificat în acești termeni utilizarea extinsă a jeturilor private: „Cred că este mai important ce decizii se iau aici decât modul în care oamenii vin aici, cu avionul sau cu trenul", în timp ce un șofer pentru VIP-urile din Davos a dezvăluit că, pentru astfel de cifre, "nu pot conduce mașini electrice".

În ciuda agendei FEM de reducere a consumului de carne, Hernandez a remarcat: „Toți participanții din sălile de mâncare mănâncă CARNE. De asemenea, aperitivele servite participanților la WEF la petreceri au CARNE DE MÂNCARE [sublinierea originală]". Și, potrivit lui Lawton, participanții s-au bucurat devinuri și fripturi în timp ce  ce discutau despre „insecuritatea alimentară în Africa".