ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un articol publicat pe 27 aprilie, Comisia Europeană face apel la statele membre U.E. să-și intensifice eforturile pentru a face față viitoarei „faze” a pandemiei de coronavirus. În ciuda scăderii numărului de cazuri, Comisia dorește cu ardoare ca țările Uniunii Europene să ia noi măsuri „până la toamnă”. Făcându-se că luptă împotriva unei potențiale reveniri a pandemiei, cuvintele-cheie ale Comisiei Europene sunt „pregătire” și „vigilență”, însoțite de un întreg arsenal de măsuri. Cumva trebuie justificată achiziția enormă de vaccinuri de miliarde de euro de la Pfizer. Va trebui, oare, din septembrie, să ne reobișnuim cu certificatul Covid digital european? O analiză a cotidianului France Soir pe care am tradus-o pentru cititorii ActiveNews:   

În ciuda exploziei numărului de cazuri de reacții adverse la vaccinarea cu serul experimental Covid în mai multe țări, Comisia Europeană continuă să se auto-felicite că a „salvat sute de mii de vieți mulțumită vaccinului”... fără a spune un cuvințel despre efectele secundare ale acestuia. În vreme ce documentul relatează faptul că „numeroase persoane din întreaga lume încă mor de Covid”, Ursula von der Leyen estimează că „trebuie intensificată în continuare vaccinarea Covid și administrarea de doze de rapel, precum și efectuarea de teste țintite”.

Apărătorii fervenți ai vaccinării nu se dau bătuți: trei doze, ba chiar o a patra, ar permite „stimularea sistemului imunitar” - în cazul în care mai există ceva de stimulat după atâtea doze de șoc. Pentru a justifica interesul mai multor doze de ser Covid, Consiliul Științific susține în nota sa publicată pe 11 martie 2022 că „imunitatea care protejează de infectare conferită de o a treia doză de vaccin și/sau o infectare cu varianta Omicron începe să scadă și va fi, probabil, tranzitorie”. (studii citate de ActiveNews arată, dimpotrivă, că trecerea prin boală conferă o imunitate naturală mult mai extinsă decât cele 6 luni acordate cu zgârcenie de artizanii certificatului Covid, un adevărat instrument de conformare la vaccinare n.r.)

Totodată, Comisia a inițiat o veritabilă strategie de combatere a „teoriilor conspirațoniste” asupra originii virusului, în privința vaccinurilor cu ARN mesager, a eficienței sau ineficienței măștilor și carantinărilor. Susținând că nu trebuie să ne lăsăm „păcăliți de roboți” și să semnalăm „dezinformarea și informarea greșită pe platformele de socializare”, organizația afirmă că trebuie, de asemenea, să putem „recunoaște teoriile conspirației” și să rămânem vigilenți în fața „înșelătoriilor online”. Motiv pentru care preluarea rețelei Twitter de către Elon Musk stârnește dezbateri aprinse...

De altfel, Comisia Europeană dorește să dea dovadă de solidaritate față de alte țări, prin intermediul unei îmbunătățiri a „guvernanței mondiale”. Se adresează ea prin aceasta companiilor producătoare de vaccinuri, atente să-ți distribuie în mod echitabil produsele în toată lumea? Și totuși, vânzarea de vaccinuri ARN mesager rămâne, mai întâi de toate, o adevărată afacere, cu „o capacitate de producție de 3 - 4 miliarde de doze pe an”, după cum a subliniat Thierry Breton, comisar european pentru piața internă. Fără a sufla un cuvințel despre decalajul socio-economic al spitalelor, Comisia intenționează, totodată, să investească în refacerea sistemelor de sănătate.

Mai mult decât atât, în timp ce starea psihologică a populației (și mai ales a copiilor) a fost pusă la grea încercare pe tot parcursul crizei sanitare, Comisia anunță că dorește să lupte „împotriva formelor prelungite de Covid și a poverii pe care boala o pune asupra sănătății mintale”, accelerând în același timp „digitalizarea în domeniul sănătății”. Dezvoltând principiul „identității digitale europene”, Comisia europeană menționează implementarea de „sisteme de urmărire” pentru a obține „estimări fiabile și reprezentative” ale cazurilor de Covid.

„Modul în care Covid-19 va continua să ne influențeze viața în anii viitori va depinde foarte multe de deciziile pe care le luăm astăzi, atât în U.E. cât și pe scena mondială”, adaugă Stella Kyriakides, comisarul european în domeniul Sănătății și Securității alimentare.

Cu toate acestea, par să rămână câteva bastioane ale rezistenței în Europa, pentru care vaccinarea în massă nu mai este o prioriate: Polonia nu mai are de gând să plătească noi livrări de vaccinuri și Danemarca și-a suspendat campania de vaccinare. Ce va face Uniunea Europeană pentru a convinge statele mai reticente?