ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deznaționalizarea românilor din Ucraina, prin presiunile constante ale regimului de la Kiev, merge mai departe, sub privirile nepăsătoare ale autorităților de la București. În timp ce Budapesta continuă să atace  controversata Lege a Educației adoptată de Kiev, denumind-o  „semi-fascistă” și insistând asupra modificării ei, autoritățile române s-au resemnat. Permițând ca și puținele urme de rezistență culturală românească să fie călcate cu bocancii. 
 
Conform unei informații recente publicate de Agenția Bucpress, funcționarii de stat din regiunea Cernăuți sunt concediați din cauza deținerii dublei cetățenii, anunțul fiind făcut de șeful Serviciului de securitate al Ucrainei din regiunea Cernăuți, Ruslan Storojuk.
 
Storojuk a declarat că în anul 2018 în regiunea Cernăuți au fost concediați câțiva funcționari de stat din cauza deținerii dublei cetățenii, printre ei aflându-se și șeful Secției de prestare a serviciilor administrative din Herța și directorul Arhivei de stat al regiunii Cernăuți.

Ruslan Storojuk a mai anunțat că în curând vor fi făcute publice datele privind cercetările în cazul dosarului penal intentat de Securitatea ucraineană Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” în baza articolului 110 al Codului Penal privind „atentarea la integritatea și inviolabilitatea teritorială a Ucrainei”.

Reamintim că Serviciul de Securitate al Ucrainei a descins în iunie 2018 la sediul unei organizații românești din Cernăuți,  bănuită de „răspândirea de literatură și hărți care ar atenta la integritatea statului ucrainean” , fiind  făcute percheziții în cadrul unui dosar penal, intentat în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei.

Sursa citată menționează că ofițerii Serviciului de Securitate au constatat că hărțile au fost „imprimate pentru promovarea aniversării în Ucraina a 100 de ani de la crearea României Mari”.

Anchetatorii au constatat că membrii societății au distribuit literatură în care se face apel la restabilirea „adevărului istoric”, prin anularea unor documente internaționale (pactul Ribbentrop-Molotov) și readucerea nordului Bucovinei, Basarabiei de Nord și Basarabiei de Sud în componența României, precizează agenția citată.

Într-un comunicat de presă,  Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” a anunțat că percheziția se încadrează în categoria atacurilor directe și indirecte „împotriva noastră și a întregii comunități românești din Ucraina”.
„Constatăm, din păcate, tendința, tot mai des manifestată, a contaminării structurilor statului ucrainean cu ideile și comportamentul forțelor ultranaționaliste radicale”, se menționat în comunicat.

Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi” a respins  „categoric și fără echivoc” orice tentativă a autorităților ucrainene, inclusiv SBU, de a eticheta, inventând motive și înscenând violări ale Constituției, ca separatiști, provocatori.

„Suntem cetățeni loiali ai statului ucrainean, dar nu vom accepta discriminările pe criterii etnice”, se preciza în comunicat.