Deznaționalizarea românilor din Ucraina, prin presiunile constante ale regimului de la Kiev, merge mai departe, sub privirile nepăsătoare ale autorităților de la București. În timp ce Budapesta continuă să atace  controversata Lege a Educației adoptată de Kiev, denumind-o  „semi-fascistă” și insistând asupra modificării ei, autoritățile române s-au resemnat. Permițând ca și puținele urme de rezistență culturală românească să fie călcate cu bocancii. 
 
Conform unei informații recente publicate de Agenția Bucpress, funcționarii de stat din regiunea Cernăuți sunt concediați din cauza deținerii dublei cetățenii, anunțul fiind făcut de șeful Serviciului de securitate al Ucrainei din regiunea Cernăuți, Ruslan Storojuk.
 
Storojuk a declarat că în anul 2018 în regiunea Cernăuți au fost concediați câțiva funcționari de stat din cauza deținerii dublei cetățenii, printre ei aflându-se și șeful Secției de prestare a serviciilor administrative din Herța și directorul Arhivei de stat al regiunii Cernăuți.

Ruslan Storojuk a mai anunțat că în curând vor fi făcute publice datele privind cercetările în cazul dosarului penal intentat de Securitatea ucraineană Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” în baza articolului 110 al Codului Penal privind „atentarea la integritatea și inviolabilitatea teritorială a Ucrainei”.

Reamintim că Serviciul de Securitate al Ucrainei a descins în iunie 2018 la sediul unei organizații românești din Cernăuți,  bănuită de „răspândirea de literatură și hărți care ar atenta la integritatea statului ucrainean” , fiind  făcute percheziții în cadrul unui dosar penal, intentat în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei.

Sursa citată menționează că ofițerii Serviciului de Securitate au constatat că hărțile au fost „imprimate pentru promovarea aniversării în Ucraina a 100 de ani de la crearea României Mari”.

Anchetatorii au constatat că membrii societății au distribuit literatură în care se face apel la restabilirea „adevărului istoric”, prin anularea unor documente internaționale (pactul Ribbentrop-Molotov) și readucerea nordului Bucovinei, Basarabiei de Nord și Basarabiei de Sud în componența României, precizează agenția citată.

Într-un comunicat de presă,  Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” a anunțat că percheziția se încadrează în categoria atacurilor directe și indirecte „împotriva noastră și a întregii comunități românești din Ucraina”.
„Constatăm, din păcate, tendința, tot mai des manifestată, a contaminării structurilor statului ucrainean cu ideile și comportamentul forțelor ultranaționaliste radicale”, se menționat în comunicat.

Centrul Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi” a respins  „categoric și fără echivoc” orice tentativă a autorităților ucrainene, inclusiv SBU, de a eticheta, inventând motive și înscenând violări ale Constituției, ca separatiști, provocatori.

„Suntem cetățeni loiali ai statului ucrainean, dar nu vom accepta discriminările pe criterii etnice”, se preciza în comunicat.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews