ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sforăitul asociat cu apneea în somn poate induce la nivelul organismului modificări ale concentrației de oxigen, iar scăderea oxigenului din sânge are repercusiuni la nivelul tuturor organelor și sistemelor, a declarat miercuri, pentru agenția Agerpres, preluată de ȘtiripeSurse, managerul Institutului „Marius Nasta”, experta Beatrice Mahler, personaj acuzat de Ministerul Sănătății că își ocupă ilegal postul.

Mai an ne informa că „Fără vaccin, omenirea ar fi arătat mult mai tristă. Este cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat în urmă cu un an”. Acum, după vaccin, vine cel mai rău: sforăitul!

"Sforăitul este un semnal de alarmă pentru persoana care este informată de partener sau i se spune că sforăie. Nu întotdeauna știm că sforăim sau este foarte rar când percepem aceste sunet și știm despre noi că producem acest zgomot în timpul somnului, însă cu siguranță atunci când el este prezent este aproape obligatoriu să ajungem în cabinetul unui medic care trebuie să facă evaluare de somn. Evaluarea de somn este importantă, deoarece sforăitul presupune o modificare a fluxului de aer la nivelul gâtului. Aerul este blocat și vibrația pe care o dă în vălul palatin produce acest zgomot care uneori este foarte deranjant. Pe lângă faptul că este foarte deranjant pentru cei din jurul nostru, el induce la nivelul organismului modificări ale concentrației de oxigen. Scăderea oxigenului în sânge are repercusiuni pe toate organele și sistemele", a explicat Mahler.

Potrivit managerului, organismul persoanei care are o scădere a oxigenului ca urmare a obstrucției la nivelul gâtului funcționează într-o stare de alarmă, într-o stare de hipoxemie moderată uneori, alteori chiar severă.

Pacienții care suferă de apnee în somn și care nu se tratează resimt stări de oboseală permanentă, dureri de cap, unii prezintă valori crescute al tensiunii arteriale, iar consecințele pot fi grave, precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral.

"Dacă vorbim de pacientul care nu se tratează, el va resimți o stare de oboseală permanentă, (...) practic omul care sforăie sau care are apnee în somn nu mai reușește să se odihnească, chiar dacă doarme 8-9 ore pe noapte el nu va avea un somn odihnitor. Se trezește cu dureri de cap dimineață, este mult mai agitat, mult mai nemulțumit, foarte mulți pacienți au valori crescute ale tensiunii arteriale care nu răspund la tratament. Unii fac tulburări de ritm cardiac care se datorează scăderii oxigenului, dar nici într-un caz nu se gândesc că ar putea fi o problemă legată de somnul ineficient și necalitativ din timpul nopții. Până la consecințe care sunt extrem de grave: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral care practic afectează pacientul pe tot parcursul vieții ulterioare", a mai afirmat medicul.

Beatrice Mahler a spus că în ultimul an a crescut numărul persoanelor care s-au adresat medicului pneumolog din cauză că nu dorm bine noaptea, sforăie și se simt obosiți.

"Pot spune că în ultimul an am avut mai mulți pacienți decât în oricare altă perioadă de până acum care s-au adresat medicului pneumolog, care au venit la medic pentru că nu dorm bine noaptea, pentru că partenerul le spune că sforăie, pentru că se simt obosiți. Este un lucru bun, dar încă sunt destul de puțini (n.r. pacienți care se adresează medicului) față de numărul mare de persoane care au aceste probleme", a susținut Mahler.

Potrivit acesteia, pacienții cu apnee în somn riscă să producă accidente rutiere, întrucât somnul necalitativ poate să afecteze capacitatea de concentrare și să scadă atenția la volan.

"Un risc foarte important este riscul de accident rutier, pentru că somnul necalitativ poate să afecteze capacitatea de concentrare și să scadă atenția la volan. Bărbații sunt de două ori mai mulți sforăitori decât femeile, deci și sindromul de apnee în somn frecvent la bărbați decât la femei, dar este de foarte multe ori legat de prezența obezității, însă nu este condiție obligatorie", a mai afirmat medicul.

Citiți și De râsul curcilor: Experții au găsit cauza deceselor subite - OUĂLE

Această știre NU ESTE FAKE NEWS. A fost VERIFICATĂ DE ACTIVENEWS la AGERPRES.

Vedeți și OMS prelungește pandemia. Între timp, copiii mor subit de la deodorant