ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Procurorul Sorin Iașinovschi, din cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), a vorbit într-un interviu acordat postului de televiziune Kanal D despre existența unor fraude la alegerile locale de la Sectorul 1, în urma cărora userista Clotilde Armand a fost propulsată în fotoliul de primar, în dauna pesedistului Daniel Tudorache. 

„S-au încălcat niște dispoziții pentru că intrarea în acea sală trebuia să fie făcută în anumite condiții. (…) Ceea ce s-a votat nu a fost și consemnat. (…) La nivelul secțiilor, există fraude”, a declarat Sorin Iașinovschi, citat de Știri Juridice, într-un pasaj dintr-un interviu acordat jurnalistei Denise Rifai de la Kanal D, care urma să fie difuzat integral miercuri la ora 19.00, dar a fost anulat între timp. 

Întrucât ancheta a fost prelungită, procurorul de caz nu ar fi trebuit să se antepronunțe în public. Cel puțin asta consideră Clotilde Armand, care s-a și grăbit să-i facă acestuia o plângere pe motiv de „abateri disciplinare”.

„Am trimis către Inspecția Judiciară o sesizare împotriva procurorului de la Secția Specială..., procurorul care se ocupă de numărarea voturilor și care a afirmat ieri la un post TV înainte să-și termine ancheta că au fost fraude la alegerile locale din Sectorul 1”, a anunțat Armand pe Facebook
 
Adevărul este că procurorul nu și-a exprimat un verdict, ci doar a oferit date despre mersul anchetei.

Denise Rifai, realizatoarea interviului cu procurorul Iașinovschi, ar fi postat marți seară un anunț conținând fragmente din discuția cu acesta, urmând ca întreaga emisiune să fie difuzată miercuri la ora 19:00. După ce a izbucnit isteria useristă pe această temă, Rifai și-a suprimat postarea de pe Facebook, iar interviul nu a mai fost difuzat nici de televiziunea privată unde lucrează prezentatoarea.
 
ACTUALIZARE: Deși inițial interviul Denisei Rifai cu procurorul Eugen Iașinovschi a fost retras de la difuzare la TV, el a fost publicat până la urmă, însă doar pe site-ul Kanal D. Procurorul care instrumentează dosarul fraudării alegerilor locale din Sectorul 1 afirmă că el nu poate spune că au dispărut saci cu voturi, că nu exclude să găsească fraude „de ambele părți” și că, până acum, există fraudă „la nivelul secțiilor”. Potrivit acestuia, până la finalul lunii iulie ar trebui să se afle „fiecare candidat câte voturi a obținut efectiv” și nu este exclusă o răsturnare de situație în privința câștigătorului alegerilor, precizează Șps, care a transcris pasaje din interviu. Ancheta este în desfășurare, iar declarațiile făcute de procurorul Sorin Iașinovschi NU reprezintă neapărat și punctul de vedere al Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și nici al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. ȘtiripeSurse.ro a oferit transcrierea lui:
 

Procuror: - Practic, in acest dosar avem o cercetare a intregului proces electoral. La finalizarea acestui dosar vom sti cu exactitate care este diferenta intre ceea ce au votat cetatenii in acest sector si ceea ce s-a consemnat in procesul verbal de consemnare a rezultatului votului. Acest dosar dureaza destul de mult pentru ca este un volum enorm de lucru. Imaginati-va ca la nivelul sectorului 1 existau 166 de sectii, fiecare cu o comisie de 8-10 persoane, care a procedat la numararea voturilor, iar eu am doua echipe de politisti care fac renumararea. La finalul acestei numaratori urmeaza sa se contabilizeze voturile de la nivelul fiecarei sectii de votare, iar la final sa se compare ceea ce am descoperit noi la ancheta si ce s-a consemnat de comisia care a validat rezultatul alegerilor la nivelul sectorului 1.

Kanal D: - Sacii nu sunt insotiti de procese verbale?

- Teoretic, fiecare sac ar trebui sa aiba un numar ca sa il putem identifica, dar noi cand am inceput ancheta foarte putini saci mai aveau notati pe ei numarul sectiei de la care provine si politistii au trebuit practic sa identifice fiecare sac de la ce sectie vine prin identificarea buletinelor de vot si a stampilei de control.

- Suspectati ca ar fi vorba de o frauda la Sectorul 1?

- Suspiciunile au fost intarite de acele imagini, unde au aparut acele persoane care umblau cu rucsacul in spate, la miez de noapte, fara sa aiba voie sa aiba acces in cladirea respectiva si la final dupa ce au aparut aceste imagini in public, nimeni nu a venit sa ofere o explicatie logica. Aceste suspiciuni au intarit plangerea partii vatamate si ne-au convins ca trebuie sa facem o ancheta serioasa si sa vedem daca s-a intamplat ceva, daca s-a luat ceva de acolo, daca s-a adus ceva de acolo, ca la final alegatorii sa stie ca ce s-a consemnat este ceea ce au votat, sau au existat si fraude. Noi nu am pornit in aceasta ancheta cu scopul de a demonstra o frauda, noi am pornit cu scopul de a afla adevarul.

- Avea cineva voie sa intre în sala în care erau sacii?

- S-au incalcat niste dispozitii pentru ca intrarea in acea sala trebuia facuta in anumite conditii, trebuia sa fie mai multe persoane din cadrul biroului electoral de sector, erau niste reguli, dar aceste reguli s-au incalcat. Acum, daca s-au comis si fapte penale, pentru ca aceste incalcari pot fi si fapte sanctionate administrativ, daca s-au comis sau nu fapte penale nu putem sti in acesta faza, de aceea trebuie sa facem ancheta.

- Cand inchideti ancheta?

- Cand vom finaliza cercetarile. In prima faza, la sfarsitul lunii iulie, speram sa stim macar fiecare candidat cate voturi a obtinut efectiv, dupa care sper spre sfarsitul anului sa putem spune pe baza de ancheta de ce s-a intamplat intr-un fel sau altul, de ce nu s-a consemnat ce au votat cetatenii si cine este vinovat ca sa fie tras la raspundere. Noi vom trebui pe cale de ancheta sa stabilim clar, cu probe, daca acele voturi sunt rezultatul voturilor cetatenilor, sau daca diferenta aia (intre Clotilde Armand si Dan Tudorache) este obtinuta prin frauda. Abia atunci vom sti cine este adevaratul primar.

- Daca a fost fraudă, cum?

- Stiti, pana nu ai imaginea de ansamblu nu poti sa iti dai seama.

- Au aparut informatii in spatiul public ca au disparut foarte multi saci cu buletine de vot.

- Nu, nu, cu disparitia...stiti, in timpul unei anchete scapa cate o idee si dupa aia se amplifica in spatul public. Eu, cel putin, nu as putea avansa ideea ca au disparut saci cu voturi. Noi cand vom finaliza numaratoarea atunci vom sti exact.

- Pana azi, cand vorbim, exista frauda?

- La nivelul sectiilor, exista. Exista, dar nu pot da cifre, atat va zic. Exista, deci din ce-am vazut, exista.

- Am putea vedea o rasturnare de situatie?

- Tot ce e posibil. Intr-o ancheta intotdeauna poti avea si rasturnari de situatie cand nu te mai astepti (...) S-ar putea sa gasim fraude de ambele parti.

- Ce veti dispune?

- Noi nu vom dispune cu privire la primar. Noi dispunem, daca constatam fapte penale, sa ii deferim justitiei pe cei care au comis o fapta penala. Daca va ramane in functie sau nu, asta depinde de instanta civila, se poate face revizuire, exista cai de atac, dar noi nu dispunem cu privire la ramanerea in functie a unui primar sau nu, noi nu avem in atributii asa ceva.


Cine este Sorin Iașinovschi
 

Iașinovschi și-a început cariera de procuror după vârsta de 30 de ani, anterior lucrând mai bine de 13 ani în Armată. El activează în cadrul SIIJ din octombrie 2018.

„Cred că am dobândit flerul de a ști dacă într-o cauză penală există ceva sau este un balon de săpun. Nu am permis niciodată cuiva să facă presiuni să dau o soluție, am dat soluția pe care am simțit-o. Am cântărit foarte bine când trebuie administrată o anumită probă. Nu am făcut niciodată exces să intru cu bocancii în viața privată a cuiva (…) În momentul în care activitatea DNA a intrat cu bocancii în viața magistraților, fiecare se cam ferea. Când vedeai câte un magistrat cu cătușe, nu mai aveai curaj, fiecare se temea”, declara Sorin Iașinovschi, în fața CSM, la interviul pentru postul de procuror de la SIIJ.

El mai sublinia că înființarea Secției speciale este „singura șansă ca imaginea magistraților să fie cea reală”, pentru că „în prezent imaginea justiției nu este prea bună”.

Conform CV-ului postat pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii, Iașinovschi a urmat Școala Militară de Rachete Atiaeriene și Radiolocație, în perioada 1980-1982, iar în perioada 1989 – 1994, Facultatea de Drept – Universitatea București. A mai urmat și cursuri postuniversitare (1 an) în perioada 2000-2001: Științe penale, specialitatea Criminalistică. În 2006 a absolvit un masterat de 2 ani la Universitatea Română de Științe și Arte „Gheorghe Cristea” București, specialitatea Criminalistică.

Context

Parchetul general a anunțat, pe 13 mai 2021, că, până la acel moment, nefiind definitivate cercetările, nu a putut fi stabilită diferența de voturi de la alegerile locale între Clotilde Armand și Dan Tudorache. Prin urmare, a fost fixat un nou termen de finalizare a anchetei pentru data de 1 august.
 
Comunicatul instituției a apărut la o zi după ce se aflase pe surse că polițiștii și procurorii de la Secția Specială (SIIJ) au terminat renumărarea buletinelor de la Sectorul 1 al Capitalei și că Daniel Tudorache a surclasat-o pe Clotilde Armand cu 1360 de voturi. 

Două săptămâni mai târziu a apărut informația că procurorul de caz, Sorin Iașinovschi, și-a depus la CSM o cerere de pensionare. Ulterior, el a renunțat la acest demers.

Alegerile locale din toamna anului 2020 au fost câștigate în sectorul 1 al Capitalei de Clotilde Armand, candidata USR-PLUS, susținută și de PNL. În același timp au apărut însă filmări despre pătrunderea unor persoane neautorizate în încăperea de depozitare a sacilor cu buletine de vot de la BES 1, ceea ce a generat suspiciunea de fraudare a alegerilor și sesizarea Parchetului, făcută de președintele BEM.