ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cele mai proaspete știri din Arhiepiscopia Tomisului: Magistrații de la Judecătoria Constanța au respins joi contestația depusă în numele Arhiepiscopului Tomisului împotriva deciziei de carantinare a acestuia, emise de DSP București. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. Tot joi, Arhiepiscopia Tomisului a postat pe Facebook un mesaj din care deducem că, în timp ce politicienii se joacă de-a măsurile drastice în pandemie, facturile la utilități au atins praguri astronomice: de pildă, instituția condusă de ÎPS Teodosie are de plătit peste jumătate de miliard de lei vechi pentru gazul și curentul consumat în luna ianuarie. Și tot joi, ierarhul tomitan a participat online, pentru prima dată de când este carantinat, la obișnuitul său dialog duhovnicesc cu ascultătorii postului de Radio Dobrogea.

„Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a contestat, marți, la Judecătoria Constanța, decizia de carantinare a sa, dispusă de Direcția de Sănătate Publică București. Potrivit unui comunicat transmis de Arhiepiscopie, „actul emis de DSP București nu este semnat de nimeni, nu indică o persoană împuternicită și asumată de a emite un act administrativ și nu are completate cu date câmpurile special destinate identificării persoanei”. Ca atare, actul „nu are legalitate, adică el nu există”.

Avocatul Arhiepiscopului Tomisului a cerut atât suspendarea efectelor respectivei decizii, cât și anularea acesteia.

„Astăzi, 25 ianuarie 2022, a fost depusă la Judecătoria Constanța acțiunea de contestare a Deciziei DSP București de confirmare a carantinării IPS Teodosie, prin avocatul Chitic Mircea-Victor-Daniel. S-a cerut, pe de o parte, suspendarea efectelor Deciziei DSP, iar pe de alta, anularea ei”, se arată într-un comunicat de presă transmis de purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, pr. Eugen Tănăsescu, citat de Știri pe Surse

În contestație sunt invocate trei motive.

„1. Actul emis de DSP București nu este semnat de nimeni, nu indică o persoană împuternicită și asumată de a emite un act administrativ și nu are completate cu date câmpurile special destinate identificării persoanei. Ca atare el nu este temeinic, nu îndeplinește condițiile formale impuse de lege și nu are legalitate Adică el NU EXISTĂ. (...) Fără semnătură, actul nu are autenticitate, conform normelor de drept.

2. Actul DSP nu este motivat de fapt și de drept, deoarece la art.4, lit. i din Hot. CNSU 2/7.01.2022 se prevede excepția suspendării pentru persoanele care sosesc din state terțe, care participă la evenimente culturale, artistice sau de divertisment, și care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării.

3. În plus, acțiunea contestă decizia carantinării preventive a celor ce revin în țară, care sunt presupuși ca persoane care riscă să infecteze pe alții. Din moment însă ce testele medicale negative autorizate arată că nu există risc epidemiologic, pentru ce mai sunt carantinați cei testați negativ? În acest fel, carantinarea devine lipsită de motivație", se specifică în comunicatul menționat.

Potrivit acestuia, în acțiuni motivate asemănător, Judecătoria Sectorului 5 București și Tribunalul Prahova au admis contestațiile și au anulat deciziile de suspendare.

Începând de marți, 25 ianuarie, ÎPS Teodosie a intrat în carantină la sediul Palatului Arhiepiscopal. Tot marți a avut loc o ședință de Guvern, finalizată cu o conferință de presă pe tema unei OUG de compensare a facturilor la utilități, susținută de ministrul Energiei, Virgil Popescu. La circa 24 de ore mai târziu, politicianul PNL anunța că se autoizolează după ce a fost testat pozitiv la noul coronavirus. Ne întrebăm ce decizii va emite intransigentul DSP București în cazul colegilor de partid și guvernământ ai lui Popescu, „contacți” nemijlociți ai acestuia. (LINK)



Joi, pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului le-a ridicat mingea la fileu guvernanților preocupați de prețul energiei achitat de contribuabili, arătând că instituția a cumulat în ianuarie facturi de peste peste 52.000 de lei noi, în timp ce Catedrala arhiepiscopală a cheltuit 9.000 de lei numai pe gaz. 

 
Nu în ultimul rând, puteți urmări aici obișnuitul dialog duhovnicesc de fiecare joi al Arhiepiscopului Tomisului cu ascultătorii postului Radio Dobrogea. De data aceasta, ierarhul n-a putut fi prezent în studio, aflându-se în carantină, dar a răspuns online întrebărilor credincioșilor. VIDEO:

 
La ceas de seară, neobositul ierarh tomitan a oficiat slujba acatistului Maicii Domnului, al Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, al Sfântului Ierarh Grigorie Teologul și al Sfântului Ierarh Bretanion. VIDEO