Ioan Aurel Pop: Limba română este azi în „mare suferință”, la „program redus”, în timp ce noile legi ale educației au ajuns într-o fundătură. Președintele Academiei a deplâns și „introducerea abuzivă în școală de noi discipline”: Educație sexuală etc

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat miercuri că limba română este cea mai importantă creație spirituală a acestui popor și a deplâns "marea suferință" în care se află în prezent limba și literatura noastră, care se studiază "cu program redus", informează Agerpres.
Citiți și Zoe Dantes: JEFUITORII DE SUFLETE. „Consilierul Diavolului” în Manualul de Limba Română
"Eu nu consider că există vreo creație spirituală mai importantă a acestui popor, privit ca grup, decât limba română. (...) Și dacă cineva poate să-mi demonstreze că există la majoritatea popoarelor vreo marcă a etniei mai importantă decât limba, atunci mă plec și recunosc că poate noi exagerăm, dar eu nu cunosc în această lume vreo marcă mai importantă a majorității popoarelor decât limba", a spus Pop, în deschiderea unei sesiuni științifice dedicate Zilei Limbii Române, desfășurată în Clubul Academicienilor.
Cu referire directă la proiectul „România Reeducată”, proiectul lui Klaus Iohannis susținut de ministrul Reeducării Sorin Cîmpeanu, șeful academicienilor a declarat: "Din păcate, problemele acute nu s-au schimbat, chiar dacă ni se promit
niște legi noi ale educației și cercetării, ați văzut în ce fundătură se
află ele în acest moment, propunerile. Și deci nu s-a rezolvat. Ele,
aceste propuneri, nu aduc, după părerea mea, vreo perspectivă clară de
îmbunătățire", a spus Pop, în deschiderea sesiunii, după cum transmite și TVR
Ioan-Aurel Pop consideră că limba română este ca "un organism viu", dar astăzi este în "mare suferință".
"Ceea ce mă deranjează însă pe mine teribil este că noi avem o limbă fonetică și încercăm acum, prin necunoscători, s-o transformăm și în etimologică. Vă dau numai un exemplu. Pe manșeta aceea de la diferite televiziuni scrie 'Chef Grigore a făcut plăcinte' . Cum Doamne iartă-mă noi scriem șef de gară, cu ș, și ăla poate fi șef, dar maestrul bucătar e chef. Păi, eu știu că substantivul chef e neutru, un chef două chefuri, și înseamnă petrecere. Bine, i-am scris unei televiziuni că limba noastră e limbă fonetică și m-a rugat să explic. Și atunci am renunțat să mai scriu", a spus Pop.
Președintele Academiei a deplâns studierea "cu program redus" a limbii și literaturii în școala românească.
"Oricum, limba și literatura română se studiază în România cu program redus cu un timp minim acordat gramaticii. Acum se aude că se va reintroduce în liceu ca și cum ar fi o mare minune. E ca și cum un copil, un adolescent de la 14 la 18 ani, nu mai trebuie să știe gramatică. Că de ani de zile e așa. De ani de zile. Trunchierea literaturii fără respectarea unui aspect elementar care este diacronia, literatura de dinainte de secolul XX devine în ochii unora minoră, iar succesiunea curentelor literare e declarată desuetă, depășită. Concomitența distruge succesiunea. Un elev de clasa a XII-a, la o lecție la care asistam, a zis foarte serios: 'Mie nu-mi place Nicolae Filimon, mie îmi place Mircea Eliade!'. Și l-am întrebat 'Dumneata știi că ăștia n-au fost contemporani?' 'Nu știu și nu mă interesează!'", a povestit Pop.
Comunicarea corectă în românește nu se mai face prin studiul operelor literare validate, a remarcat Ioan-Aurel Pop, arătând că acest lucru se realizează "prin texte de viață cotidiană".
"Vă rog să luați subiectele la examenele de Bacalaureat, nu chiar de anul trecut, și veți vedea că e vorba de fragmente din regulamente, statute, legi, uneori chiar reportaje sportive și, într-un an, a fost chiar un formular de cerere. Dar nu cumva să fie ceva din Creangă, Coșbuc sau Eminescu, că-i greu. E greu. Un inspector mi-a spus că Creangă trebuie rescris. Și mi-am făcut cruce. După aceea am văzut că în Anglia Shakespeare e rescris, adică e tradus în engleza secolului al XXI-lea, nu mai apar arhaismele de acolo, ca să poată înțelege elevii să nu se chinuie prea tare", a spus academicianul.
Președintele Academiei a deplâns și "introducerea abuzivă în școală de noi discipline", dar și "nerespectarea regulilor ortografice obligatorii" în privința scrierii cu î din i, ca "o pată din vremea Sovietelor".
„Văd tot mai des, prin mijloacele de difuzare în masă, „soluții” tot mai trăsnite, de rezolvare a crizei școlii românești prin introducerea unor „materii” precum educație sexuală, igienică, circulația pe drumurile publice, educație financiar-bancară, nutriție sănătoasă, protecția mediului, șah, educație digitală etc. Menționatul comunicat al Ministerului arată, de exemplu, că disciplina „Studii sociale” intră în categoria disciplinelor socio-umane în învățământul preuniversitar (la clasa a XII-a), alături de „Gândire critică și Drepturile copilului”, „Educație interculturală”, „Educație pentru cetățenie democratică”, „Logică și argumentare” etc.
"Eu ar trebui să fac pledoarie pentru orele de istorie. Și fac. Dar orele de istorie sunt reduse de mult și în unele clase nici nu se mai face deloc istorie pe motiv că trecutul e mort și trebuie să-l lăsăm mort", a mai spus Ioan-Aurel Pop.
În cadrul evenimentului au mai susținut alocuțiuni: prof. univ. dr. Florica Dimitrescu-Niculescu, membru de onoare al Academiei Române, acad. Gabriela Pană Dindelegan, cercetătorul dr. Mihaela Gheorghe, de la Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti", profesor la Universitatea "Transilvania", Brașov, și cercetătorul dr. Ștefan Colceriu, de la Institutul de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti", mai transmite Agerpres.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

SRS: Nicușor Dan turnător la Securitate cu acte! Sorin Roșca Stănescu publică documentele. NOTE INFORMATIVE de POLIȚIE POLITICĂ

AL PATRULEA DECES SUBIT LA SPITALUL SF. SPIRIDON DIN IASI. După trei medici a picat și un brancardier

Care sancțiuni? Rubla rusească a ajuns cea mai performantă monedă din lume, depășind dolarul, coroana suedeză, francul elvețian și aurul

Dr. Răzvan Constantinescu: EPIDEMIA DE MORȚI SUBITE

Dr. Răzvan Constantinescu, la Realitatea Plus: Abia de acum vom vedea efectele catastrofale ale vaccinului anticovid - VIDEO

Valer Marian: Șefii de servicii secrete implicați în puciul de Moș Nicolae (III). Verdict american ferm: alegeri neviciate, rapoarte secrete falsificate
Recomandările noastre

CNA nu a văzut INCITAREA LA CRIMĂ a candidatului PNL-UDMR-PSD Crin Antonescu de pe toate ecranele patriei iar BEC cenzurează un clip contra introducerii homosexualismului la grădiniță. ȚARA LUI FUNDU'N SUS. CÂT ÎI MAI LĂSĂM?

Senatorul Virgiliu George Vlăescu acuză: ”Ambasadorii din SUA și Israel trădează România, iar partidele de la putere sunt complice la subminarea democrației”. Antisemitimul inventat, folosit ca o ”o bâtă electorală” de aplaudacii lui Crin Antonescu

Politicieni care altădată ar fi fost jupuiți de vii în piața publică. ”Ce faci, fă, Românie? Aveai chef de niște inundații?”

ActiveNews a câștigat procesul cu MAE pentru adevărul despre Canalul Bâstroe. Ucraina a atentat la Delta Dunării și securitatea României cu sprijin de la București. Urmează să executăm MAE pentru divulgarea Notei Verbale de aprobare. SENTINȚĂ DEFINITIVĂ
Secțiuni: Cultură Eveniment Prima pagină Știri
Persoane: Ioan Aurel Pop Sorin Cîmpeanu
Locații: Academia Română România
Organizații: Academia Română Ministerul Educației Naționale
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)