ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Așa cum ActiveNews a scris încă de la debutului scandalului Colțescu-Rasistul s-a dovedit că arbitrul român ESTE NEVINOVAT. A spus-o chiar UEFA, azi. Din păcate pentru România autorități ale statului ca Ministerul de Externe sau Ministerul Sporturilor în loc să apere un cetățean român s-au grăbit să se „solidarizeze” la unison cu vectorii antiromâni împotriva „rasismului” închipuit al arbitrului internațional. Între acești așa-ziși demnitari ai statului care l-au condamnat pe arbitrul român Sebastian Colțescu încă de dinainte de a fi judecat s-a aflat și încoțopenitul la CNCD Csaba Astalosz. Astăzi, pe bună dreptate, jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob de la InPolitics îi cere demisia sau demiterea de urgență. ActiveNews îi susține demersul.

Și jurnalistul Marcel Bărbătei are aceeași opinie: ”În urma deciziei UEFA referitoare la nevinovăția arbitrului Colțescu, solicit demisia sau demiterea de urgență pentru incompetență crasă și/sau șovinism antiromânesc afișat, a președintelui CNCD, plătit din bani publici, care s-a antepronunțat de-a dreptul scandalos în acest caz (și nu numai) !!!!!!!

Iată și declarația publică de atunci a aberantului Asztalos : ”Apelativul utilizat de arbitrul român este fără niciun dubiu unul rasist. Explicațiile acestuia cum că în limba română apelativul în speță nu are conotații rasiste, înseamnă altceva, nu stau în picioare. De ce? Chiar dacă societatea din România nu a avut o experiență istorică directă cu sclavia, discriminarea rasială, și pentru mulți cetățeni români nu e evident și clar conținutul rasist al apelativului ”negru”, acesta nu înseamnă că nu ar fi rasist”, a declarat Csaba Asztalos.”, a scris Bărbătei.

Reamintim titlurile noastre pe acest subiect:

Așa-zisul caz de „rasism” cu arbitrul român Colțescu în centru, comentat de jurnaliștii italieni: „Circul Black Lives Matter a fost activat imediat, dar vă rugăm să ne spuneți, aici, cine a murit? Ar trebui românii să-și modifice vocabularul?”

Noul Normal”. Arbitrul român Sebastian Colțescu amenințat cu moartea pentru că a zis pe românește negru unui antrenor negru. Erdogan a reacționat în miez de noapte contra "rasismului" iar UEFA și FRF analizează incidentul după întreruperea meciului PSG - Basaksehir 

SCANDAL ANTIROMÂNESC România și arbitrul Sebastian Colțescu, "victimele unui sistem bolnav". AUR a intrat în colimator. MAE contribuie iresponsabil la asocierea românilor cu rasismul la nivel internațional, de mână cu ipocrita presă franceză și conducerea Turciei

Iată câteva extrase din argumentele lui BTI pe această temă:

Scandalul Coltescu: presedintele CNCD – demisie urgenta sau demitere

Scandalul ”rasial” al arbitrului Sebastian Colțescu s-a încheiat azi, după decizia UEFA, care, prin Comisia de Etică, a constatat că expresiile folosite de acesta la meciul dintre PSG și Istanbul Basaksehir nu sunt cu tentă rasistă și nu vor atrage măsuri disciplinare. O decizie care, în orice țară normală, ar avea, totuși, o victimă: președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, care în decembrie s-a grăbit să dea de pămînt cu arbitrul român.

Pro Sport amintește cum arbitrul de rezervă de la acel meci, Sebastian Colțescu, și unul dintre asistenți, Octavian Șovre, au folosit atunci expresiile „ăla negru” și „negrul ăla” pentru a-l indica centralului Ovidiu Hațegan pe antrenorul secund al formației turce, camerunezul Webo. Jucătorii ambelor echipe au reacționat, considerând că termenii folosiți de arbitri români au fost unii rasiști. Meciul de pe „Parc de Princes” s-a oprit și s-a disputat a doua zi, cu o altă brigadă de arbitri.
UEFA a tras ulterior concluzia că nu a fost rasism, iar expresia „ăla negru” a fost utilizată pentru a identifica antrenorul secund
Conform raportului lingvistic, expresiile românești „negrul ăla” și „ăla negru” nu au conotații peiorative sau negative. În baza celor de mai sus, inspectorul de etică și disciplină desemnat consideră că investigația asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colțescu, Șovre și Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA.

Foarte interesant, românul Colțescu a fost absolvit de vină de către străini, dar incriminat sever de foruri românești.
În decembrie, primul care s-a repezit să dea cu piatra a fost însuși președintele CNCD, Csaba Asztalos, care a decretat că utilizarea cuvîntului „negru” este rasism, iar scandalul internațional declanșat este o „pierdere imensă de imagine” pentru România. El mai spunea că Sebastian Colțescu trebuie să își ceară scuze.

Președintele CNCD își exprima, totodată, încrederea că vor exista sancțiuni:
„Cu siguranță vor fi sancțiuni. Este un incident extrem de grav și o pierdere imensă de imagine pentru România”, spunea Asztalos Csaba la Europa FM.
Asztalos mai susținea că este foarte grav ceea ce s-a întâmplat:
„Ați văzut reacțiile internaționale, cred că vor fi sancțiuni. Dar ce este mai important, e ca arbitrii să fie pregătiți. La acest nivel un arbitru să nu aibă cunoștințe minime? Atunci când UEFA și FRF, de ani de zile, duc o campanie puternică împotriva discriminării și rasismului, când jucătorii în prezent duc o astfel de campanie, nu poți să te scuzi. Utilizarea cuvântului „negru” este rasism și tot ce mai poate face acum Sebastian Colțescu este să prezinte scuze”, mai spunea el.

Încă și mai și, într-o postare de pe contul său de Facebook, Asztalos dădea de pămînt chiar și cu cei care ”minimalizau” efectele gestului lui Colțescu: „Pentru cei care se grăbesc să spună că nu avem nici o problemă de rasism în fotbalul din România. Vă mai aduceți aminte de cazul Wellington – Concordia Chiajna? Sau de scandările împotriva romilor, împotriva maghiarilor(s.n.)… ?”.
Un psiholog ar fi putut trage o concluzie, probabil pripită, că scandalul Colțescu i-a prilejuit etnicului maghiar Asztalos o refulare legată de ofuri mai vechi, odată ce amintea de atacuri ale românilor la maghiari. Să nu mergem, însă, atît de departe. (...) (Bogdan Tiberiu IACOB)