ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avocatul Robert Roșu, condamnat la ani de închisoare cu executare printr-o sentință a unui judecător de la de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) pe motivul că și-a apărat clientul cu prea multă convingere în dosarul „Ferma Băneasa”, a suscitat un val de solidaritate atât printre colegii din România (vezi mișcarea și site-ul „Alături de Robert”) care se tem de pierderea independenței profesiei de avocat, cât și printre colegii din străinătate (de exemplu, asociația „Lawyers for Lawyers” din Olanda, Baroul Federal German și nu numai). Portalul Lumea Justiției a pus cap la cap toate mesajele de solidaritate pentru avocatul întemnițat pentru unica „vină” de a fi profesat cu toată convingerea, deranjând cercurile oculte de putere din justiția „independentă” română:

Dacă în luna iunie (click aici pentru a citi) v-am prezentat luarea de poziție a asociației olandeze Lawyers for Lawyers (Avocați pentru Avocați) – ce are statutul de consultant special în cadrul Consiliului Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite –, de data aceasta avocații care fac parte din același ONG au strâns mesaje de solidaritate față de Robert Roșu din partea a peste 60 de membri. Toate îl îndeamnă pe confratele român să-și păstreze moralul puternic, pentru că în final dreptatea va triumfa, iar el va fi achitat în căile extraordinare de atac.

Iată o selecție din aceste mesaje, făcută de colegii lui Robert Roșu de la casa de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații:

Dragă domnule Roșu, sunt mișcat de povestea dumneavoastră – atât ca avocat, cât și în calitatea mea de cetățean european. Este oribil ca un avocat să fie condamnat doar pentru că își face meseria (cu succes). Sunt alături de dumneavoastră și de Lawyers for Lawyers, în această misiune de a determina revizuirea cazului dumneavoastră. Fiți tare în continuare! Dreptatea câștigă întotdeauna”.

Dragă domnule Roșu, dragă Robert, dragă coleg, aș vrea, prin aceste flori olandeze pictate de van Gogh, să iți transmit gândurile mele, faptul că sunt alături de tine și că sper să fii eliberat cât mai curând. Fii tare, păstrează-ți credința! Aș vrea să știi că, la fel ca și mine și colegii mei, mulți avocați așteaptă cu nerăbdare ca situația ta să se schimbe spre bine”.

Dragă domnule Roșu, vreau să știți că nu sunteți singur, gândurile noastre sunt alături de dumneavoastră. Cine îngenunchează nu poate fi liber”.

Dragă domnule Roșu, îmi pare îngrozitor de rău că vă aflați în această situație. Vreau să vă spun că nu sunteți singur. Când nedreptatea devine regulă, a opune rezistență devine o obligație” (n.r. citat din Martin Luther King).

Dragă domnule Roșu, numele meu este Ingrid și sunt avocat în Amsterdam, Olanda. Am aflat despre cazul dumneavoastră. Vă admir munca și sper să fiți eliberat din închisoare cât de curând. Aveți grijă de dumneavoastră!”

Dragă Robert, iți trimit aceste rânduri din Amsterdam ca semn de susținere din partea unui confrate avocat în această perioadă dificilă. Știu că gestul meu nu poate îmbunătăți situația pe moment, dar sper să iți dea putere și speranță pentru viitor. Noi, aici, în Olanda, ne rugăm pentru un final fericit și iți dorim numai bine”.

Dragă domnule Roșu, vă doresc să aveți puterea de a trece cu bine prin această situație dificilă. Toți avocații ar trebui să-și poată practica profesia în mod independent și liber. Sper ca dosarul dumneavoastră să fie revizuit curând. Până atunci: fiți tare!”

Dragă domnule Roșu, aș vrea să știți că gândurile mele sunt alături de dumneavoastră. Ceea ce vi s-a întâmplat este incredibil și foarte nedrept. Rămâneți puternic! Vin zile mai bune”.

Dragă domnule Roșu, vreau să știți că sunt mulți oameni peste tot în lume care sunt alături de dumneavoastră și vă susțin. Nedreptatea cu care vă confruntați și prin care treceți este inacceptabilă – pentru orice avocat și pentru orice ființă umană. Sper ca acest sprijin și faptul că sunt atâția oameni care vă susțin să vă ofere ceva consolare și ajutor în aceste momente grele. Fiți tare în continuare!”

Dragă domnule Roșu, sper din toată inima ca autoritățile din România să revizuiască dosarul dumneavoastră. Toți avocații ar trebui să poată practica Dreptul fără ingerințe necuvenite. Păstrați-vă puterea și speranța, dreptatea va învinge!”

Dragă domnule Roșu, aș vrea să știți că eu și ceilalți colegi din firma noastră suntem conștienți de situația dumneavoastră. Suntem din toată inima alături de dumneavoastră și susținem Lawyers for Lawyers în misiunea lor de a vă ajuta. Sper să rămâneți tare și că vor veni vremuri mai bune”.

Dragă domnule Roșu, gândurile noastre sunt alături de dumneavoastră. Curaj! Sperăm să fiți eliberat curând. Cele mai calde salutări din Amsterdam”.

Către Robert Roșu. Dragă Robert, vreau să știi că noi, colegii tăi din Amsterdam, suntem la curent cu situația în care te afli și te susținem din toată inima! Fii puternic, nu te vom lăsa la greu”.

Dragă Robert, din Olanda, iți urez să ai multă putere. Sper că vor interveni curând schimbări pozitive în cazul tău. Vom continua să presăm guvernul României să respecte legea”.

Dragă Robert, știm de situația ta și vom încerca pe toate căile să atragem atenția asupra cazului tău la nivel internațional. Fii tare!”

Dragă Robert, vreau să știi că eu și colegii mei suntem alături de tine în aceste momente dificile. Sper ca aceasta misiva să-ți reamintească de faptul că nu vei fi uitat”.


 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews