Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a hotărât astăzi înaintarea propunerii de canonizare a părintelui Arsenie Boca către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.

 
Mitropolia Ardealului a început demersurile de canonizare a părintelui Arsenie în noiembrie 2015, stabilindu-se o comisie care să cerceteze viața celui supranumit de popor „Sfântul Ardealului”, informa ActiveNews la vremea respectivă.

Durata acestor cercetări asupra vieții părintelui Arsenie Boca au durat aproape patru ani, iar  Mitropoliei Ardealului a hotărât să supună la vot Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române dacă părintele Arsenie Boca va fi trecut în rândul sfinților. Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu, s-a pronunțat de mai multe ori, public, pentru canonizarea monahului.

Conform canoanelor ortodoxe, pentru a fi trecut în rândul sfinților, Biserica trebuie să ia act de credința nestrămutată și neîndoielnică a respectivei persoane din timpul vieții, evlavia populară de după moarte, dar și constatarea existenței anumitor daruri de la Dumnezeu: puterea de a suferi moartea martirica pentru dreapta credință ; b) .puterea de a înfrunta orice primejdii sau suplicii, pentru mărturisirea dreptei credințe pana la moarte ; c) puterea de a-și închina viata celei mai desăvârșite trăiri morale și religioase; d) puterea de a săvârși minuni în viata sau după moarte - sau, în fine; e) puterea de a apăra și de a sluji cu devotament eroic credința și Biserica Ortodoxă.

De peste 30 de ani, părintele Arsenie Boca este considerat un sfânt de către o mare parte dintre credincioșii ortodocși români și nu numai. În 2015, în week-endul de 1 mai, peste 95.000 de oameni au fost în pelerinaj la mormântul părintelui de la mănăstirea Prislop.

Dacă va fi canonizat, data de pomenire a Sfântului Arsenie de la Prislop va fi 28 noiembrie, data în care părintele a trecut la cele veșnice. Canonizarea părintelui Arsenie Boca ar însemna și trecerea în calendar a primului mărturisitor din temnițele comuniste.
 
O autobiografie a părintelui Arsenie Boca este disponibilă aici.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews