ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biroul Executiv al PNL a aprobat cu unanimitate de voturi propunerea pentru funcția de premier a lui Nicolae Ciucă. Anunțul a fost făcut joi de Gheorghe Flutur, care a susținut că Ciucă a fost propus de Cîțu. Avem motive să credem că n-a fost chiar așa, dată fiind declarația pripită de miercuri seara a lui Florin Cîțu, care lăsa să se înțeleagă că tot el va fi propus premier. Dar n-a fost să fie, probabil Klaus Iohannis impunându-și încă o dată preferințele, după ce îl desemnase pe Ciucă și pe 21 octombrie. Altminteri, chiar președintele partidului, Florin Cîțu, ar fi fost cel care îl anunța pe Nicolae Ciucă, iar nu Gheorghe Flutur.
 
La auzul știrii, vicepreședintele USR Cristian Ghinea s-a înfipt repede să declare că Nicolae Ciucă este "un om decent", care va avea "sarcina foarte grea" de a împăca două partide "care deja au început să nu se înțeleagă", notează Agerpres. Pe de altă parte, fostul ministru 0 (ZERO) al Investițiilor și Proiectelor Europene se întreabă trist de ce s-a stricat coaliția PNL-USR, în condițiile în care PNL renunța la condiția menținerii lui Florin Cîțu în funcția de premier.

„În BEx al PNL, în unanimitate, la propunerea președintelui partidului, a fost votat candidat pentru premier domnul Nicolae Ciucă. Propunerea a venit din partea președintelui partidului și a fost un vot în unanimitate”, a declarat Flutur, la sediul central al PNL, potrivit Agerpres. Totodată, s-a votat și ca Nicolae Ciucă să fie șeful delegației PNL la negocierile cu PSD și UDMR. Gheorghe Flutur a precizat că nu s-a discutat încă de numărul de ministere pe care îl va primi fiecare formațiune politică.
 

„A mai fost o propunere: șeful delegației negocierilor ca să facem acest guvern a fost votat Nicolae Ciucă, cel care este susținut candidat de premier în această funcție”, a mai spus Flutur.
 
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a afirmat că Nicolae Ciucă este cea mai bună variantă „din motive multiple ce țin de rigurozitate, disciplină, cunoașterea arhitecturii statului român, de momentul pandemic actual, de parteneriatele asumate cu actorii europeni și euro-atlantici și datorită capacității sale manageriale pe care a demonstrat-o”. Același Rareș Bogdan a fost cel care, cu o lună în urmă, spunea că Florin Cîțu este „cea mai bună alegere pentru PNL”.

„Asta nu înseamnă că cineva a pierdut sau a câștigat. Am venit cu o soluție matură. (...) Florin Cîțu este președintele PNL, ne aflăm în continuare lângă domnia sa, în spatele domniei sale tot partidul și sunt convins că vor colabora. Uitați-vă la partidele europene. Nu putem să mergem doar cu un singur premier. Domnul Ciucă este astăzi premierul pe care ne bazăm pe maturitatea celor cu care vrem să construim o mare coaliție pentru această țară că îl vor accepta. Nu au nicio motivație să-l respingă. M-aș fi așteptat ca condiționalitățile să nu vină pe nicio persoană, nici pe domnul Cîțu din partea domniilor lor, așa cum noi la rândul nostru nu am pus niciun fel de condiționalitate la niciun nume legat de anumite ministere sau de vicepremieri”, a declarat Rareș Bogdan.
 

Rareș Bogdan a subliniat că este obligatoriu ca în următoarele patru zile să fie finalizate toate negocierile.

„Românii nu mai au timp să aștepte. Este obligatoriu ca din momentul acesta în următoarele patru zile să finalizăm orice negociere, pentru că suntem persoane mature și înțelegem că din acest moment intrăm în linie dreaptă pe PNRR, cele 30 de miliarde, avem o mulțime de lucruri pe care trebuie să le realizăm urgent, plus criza pandemică, chiar dacă a scăzut numărul de cazuri, este una de care trebuie să ne preocupăm în mod constant. Vom cădea de acord și asupra modalității de creștere a pensiilor, sunt absolut convins, sigur, uitându-ne la banii care există în buget și la estimările pe care le avem. Vom păstra cota unică, este linie roșie pentru PNL și vom vom crește procentul de alocare pe investiții, pentru că este extrem de important dacă vrei să ai bani pentru pensii, alocații, ajutoare sociale, trebuie să sprijini întreprinzătorii privați, trebuie să oferi un cadru pentru companii, corporații, să investească în România”, a concluzionat Rareș Bogdan.