ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Casa Regală britanică a lansat modelul invitațiilor care vor fi distribuite pentru încoronare, iar reacțiile nu au întârziat să apară. În timp ce majoritatea jurnaliștilor au observat faptul că soția sa, Camilla, e numită deja „regină”, un detaliu pâgân aparte a ieșit la iveală: Omul Verde, scrie presa de profil.

„Omul Verde” e un simbol păgân, o reprezentare a fertilității și masculinității, regăsită și pe temple ale lui Jupiter dar și pe biserici evanghelice din Germania și chiar și din România.

„Plănuiește Charles o petrecere păgână pompieristică? Oare regele dorește de fapt să fie încoronat Arhiducele, Maestrul Călușarilor? Acesta pare să fie mesajul păgân al designului elegant și floral – și al personajului său de referință, Omul Verde cu fața plină de frunze”, scrie The Guardian, conform sursei citate.

Omul Verde este cel mai frecvent reprezentat sub forma unui chip masculin de culoare verde, cu gura deschisă și capul înconjurat de frunze, de asemenea verzi. Din gură, nări sau alte părți ale feței pot ieși ramuri sau liane, iar acești lăstari pot purta flori sau fructe, arată sursele amintite. Omul Verde (a nu se confunda cu „omuleții verzi” ai lui Putin) o completează pe zeița Geea, zeița Pământului, pe care o acoperă cu verdeața sa și îi mai implantează și câte o sămânță, când are ocazia, după cum se vede și în desenul lui Charles. Mai jos, imaginea din Invitație și un cap de „Om Verde” de pe Templul lui Jupiter de la Palatul lui Dioclețian din Split, Croația, cca. 300 d. H.:

Pe invitație se găsesc un leu, un unicorn și un mistreț – luate din stemele Monarhului și ale tatălui Majestății Sale, maiorul Bruce Shand. Noul monarh și-a propus deja să fie o figură pluralistă din punct de vedere religios, vizitând diferite comunități religioase pentru a-și îndeplini dorința declarată de a fi un apărător al „credințelor”. Mai mult, și-a adus mir pentru eveniment chiar de la Ierusalim. Dar această invitație sugerează mai mult: că include și neo păgâni, vrăjitoare și adepți ai vechilor obiceiuri, mai scrie The Guardian.

Citiți și Spulberarea unui fals: Prințul Charles NU s-a convertit la Ortodoxie. Mărturie de la Sfântul Munte Athos scoasă la lumină de Andrei Silviu Vlădăreanu. VIDEO

Despre Omul Verde puteți citi două studii semnate de Stephen Winick pe un blog al Bibliotecii Congresului SUA, AICI și AICI.

Mai jos, două reprezentări de la Biserica evanghelică din Sibiu (sursa foto) și de la o altă biserică protestantă, din Munchen: