ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primăria Municipiului București și Asociația ACCEPT au căzut luni de acord ca marșul homosexualilor să aibă loc sâmbătă, 14 august 2021, pe Calea Victoriei, suspendând pentru o zi proiectul „Străzi Deschise”. Anterior, li se propusese activiștilor LGBT o rută alternativă, dat fiind că „Străzi Deschise” era deja aprobat pe Calea Victoriei. Propunerea a stârnit indignare și victimizare, astfel încât primăria lui Nicușor Dan, care nu vrea să se pună rău cu publicul său, a decis să și-o revizuiască, dând câștig de cauză Asociației ACCEPT. A avut dreptate judecătoarea Adriana Stoicescu din Timișoara, care scrisese în weekend pe Facebook că homosexualii au pus mâna pe planetă și România.

„Primăria Municipiului București și Asociația ACCEPT au ajuns la o înțelegere privind organizarea ”Bucharest Pride” 2021

Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din București a aprobat astăzi organizarea de către Asociația ACCEPT a marșului ”Bucharest Pride” 2021 pe Calea Victoriei în data de 14 august, cu un număr maxim legal de 500 de persoane.

De asemenea, reprezentanții Capitalei au solicitat Asociației ACCEPT ca, pe toată perioada desfășurării marșului, să respecte dispozițiile legale în vigoare, inclusiv cele privind măsurile de prevenire și combatere a efectelor pandemiei Sars Cov2.

Având în vedere faptul că organizarea a două evenimente, în același timp, poate genera riscuri de siguranță conform organelor de specialitate, dar și contextul pandemic în care ne aflăm, proiectul ”Străzi deschise” va fi suspendat sâmbătă, 14 august. Începând de duminică, 15 august, acesta va fi reluat, în condiții normale de desfășurare”, a comunicat luni Primăria Municipiului București pe Facebook.
 
Chiar și așa, decizia favorabilă a continuat să suscite nemulțumiri printre membrii asociației homosexualilor, din cauza restricțiilor pandemice. Când Guvernul Cîțu a limitat numărul de participanți la adunările publice la maximum 500 de persoane la doar o săptămână după protestul de 2000 de persoane al Stării de Libertate nu s-a revoltat nimeni de la ACCEPT. După cum nu s-a revoltat nimeni dintre fanii lor în toată perioada în care s-a protestat împotriva restricțiilor. Credeau că pe ei n-o să-i afecteze, că ce-i al lor e pus deoparte? Se pare că n-a fost așa:
 
„ACCEPT solicită Prefecturii Capitalei să permită accesul tuturor participanților la Bucharest Pride 2021 și să relaxeze restricțiile abuzive aplicate adunărilor publice în contextul epidemiologoc actual. Incidența cazurilor de Covid-19 este scăzută în Capitală, aceasta fiind de 0,20 la mia de locuitori potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Restricțiile au fost deja relaxate pentru toate celelalte tipuri de evenimente, prin urmare, menținerea lor în cazul adunărilor publice reprezintă o îngrădire nejustificată”, a transmis pagina de socializare a Asociației ACCEPT

Argumentația e corectă, dar reacția, cam tardivă și exclusiv bazată pe propriul interes. Când aceeași problemă a fost acuzată de alți manifestanți, n-a ridicat nimeni glasul. Dimpotrivă, „negaționiștii” restricțiilor erau înfierați ca dușmani ai sănătății publice și „teroriști” care amenință siguranța statului.
 
Ca un plus de fidelitate față de politica pandemică, „Accept” anunță că la evenimentele premergătoare, din parcul Herăstrău, sunt puse la dispoziție teste rapide antigen și un centru mobil de vaccinare cu serul de la Johnson&Johnson, administrabil într-o singură doză. De aici deducem că restricții vor fi și în parc, care va fi izolat parțial sau total, accesul fiind permis doar homosexualilor testați sau vaccinați.