ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vladimir Putin a ținut vineri un discurs în fața a zeci de mii de ruși, încercând să le capteze simpatia pentru invazia armatei ruse din Ucraina, prezentând o versiune romanțată despre motivul pentru care a început războiul și despre „succesul” Rusiei pe câmpul de luptă, scrie The Daily Mail.   

Putin a urcat pe scena de pe stadionul Luzhniki din Moscova, care a găzduit finala Cupei Mondiale de fotbal din 2018, pentru a se adresa unei mulțimi care flutura steaguri naționale rusești și bannere marcate cu litera „Z”, devenită un simbol al invaziei ruse din Ucraina. 

În ceea ce s-a dorit a fi un miting de aniversare a 8 ani de la anexarea Crimeei de către Rusia, președintele a vorbit despre destinul „comun” pe care Rusia îl împărtășește cu locuitorii Crimeii, despre „denazificarea” regiunii în 2014 și despre „curajul” soldaților ruși care luptă în prezent în Ucraina. Afirmațiile lui au fost întâmpinate cu scandări precum „Rusia, Rusia, Rusia!”. 

Vorbind în fața unor bannere pe care scria „Pentru o lume fără nazism” și „Pentru Rusia” - cu litera „Z” scrisă îngroșat pe fiecare dintre ele - Putin a declarat: „Sevastopol a făcut ceea ce trebuia când a ridicat o barieră în calea neonaziștilor și a radicalilor, lucru care se întâmplă deja și în alte teritorii”.

„Nici locuitorii Donbassului nu au fost de acord cu această situație și au organizat imediat operațiuni militare împotriva [naziștilor]. Au fost înconjurați și bombardați cu tunuri, ucrainenii au lansat raiduri aeriene împotriva lor. Asta se numește genocid”, a spus el, repetându-și justificarea - larg dezmințită - pentru atacul rusesc asupra Ucrainei. 'Am declanșat această operațiune militară pentru a salva oamenii de această suferință și de acest genocid'. 

Putin i-a lăudat apoi pe militarii care participă la „operațiunea sa specială”, despre care a spus că luptă pentru „valorile universale” ale tuturor rușilor. Cuvintele „nu-i abandonăm pe ai noștri” erau afișate pe ecranele din jurul stadionului. Apoi a parafrazat un verset din Evanghelia după Ioan, spunând că „Nu există dragoste mai mare decât să-ți dai sufletul pentru prietenii tăi”. Cu alte cuvinte, Rusia ar fi prietenul care se jertfește ca să scape Ucraina de la moarte, nicidecum un stat agresor care îi trimite pe ucraineni (ca și pe ruși) la moarte pentru ambițiile sale imperialiste. Iar asta spune Putin cu mâna pe Biblie, aceeași carte în care scrie „Să nu ucizi!” și că „Cel ce ridică sabia, de sabie va pieri”.
 

Așadar, rușii își dau viața în Ucraina din prietenie, consideră Putin. Ei „denazifică” Ucraina la fel cum au „eliberat” Basarabia „de fascism”. Totul, dintr-o dragoste frățească. „Cea mai bună confirmare a acestei afirmații este modul în care băieții noștri luptă în cadrul acestei operațiuni, umăr la umăr, ajutându-se reciproc. La nevoie, ei se acoperă unii pe alții de gloanțe ca niște frați. Nu am mai avut de mult timp o astfel de unitate”, a spus el. VIDEO:  
 
De la eveniment nu au lipsit cântecele patriotice, inclusiv o interpretare a piesei „Made in the U.S.S.R.”, cu versurile de început „Ucraina și Crimeea, Belarus și Moldova, toate sunt țara mea”. Care parte a Moldovei, rușii nu au stat să explice. Probabil „a Întregii Moldove”, după cum se revendică mitropolia rusească din Basarabia, nedisimulând imperialismul „binecuvântat” de Patriarhia Moscovei. 
 
Poliția a declarat că la mitingul lui Putin ar fi participat 200.000 de persoane - deși capacitatea stadionului este de doar 81.000 de persoane. 

Unii dintre rușii prezenți la eveniment le-au spus jurnaliștilor că sunt angajați guvernamentali care au fost obligați să vină. Alții erau studenți cărora li s-a spus că ar putea avea o zi liberă de la cursuri dacă participă la „un concert”.

Un moment bizar din timpul discursului a fost când Putin a dispărut brusc din fluxurile de știri în mijlocul frazei - fiind înlocuit de o formație care se afla cu cântatul pe la jumătatea unei melodii, fapt ce poate sugera că discursul său nu a fost transmis în direct.

S-a presupus, în general, că discursurile pe care le-a ținut în perioada premergătoare invaziei au fost înregistrate, și, de la începerea atacului, Putin a fost văzut rar în public.

Într-un segment al discursului care a fost inițial întrerupt - dar care a fost difuzat ulterior la televiziunea de stat - Putin s-a comparat cu amiralul Fiodor Ușakov, un erou rus care, după cum se știe, nu a pierdut nici o bătălie din cele în care a fost implicat, într-o aparentă încercare de a se lăuda cu „succesele” sale din Ucraina, unde armata rusă bate de fapt pasul pe loc de vreo două săptămâni, bombardând clădiri civile din orașele pe care nu a reușit să le cucerească în luptă dreaptă.

„S-a întâmplat ca începutul operațiunii speciale să coincidă cu ziua de naștere a unuia dintre liderii noștri militari remarcabili, sfântul Feodor Ușakov, care de-a lungul strălucitoarei sale cariere militare nu a pierdut nici o bătălie”, a declarat Putin.

„El a spus odată: „Aceste furtuni vor fi spre gloria Rusiei”. Așa a fost atunci. Așa este și astăzi. Și așa va fi întotdeauna”.

Ușakov a fost comandantul suprem al Armatei Rusiei în timpul domniei împărătesei Ecaterina cea Mare, a fiului său Pavel și a nepotului său Alexandru I. 

Grupul pentru drepturile omului OVD-Info, care urmărește arestările politice, a transmis că cel puțin șapte jurnaliști independenți au fost arestați înainte sau în timp ce relatau despre evenimentele aniversare organizate la Moscova și în Sankt Petersburg. În aceleași orașe unde s-a protestat împotriva războiului, demonstranții fiind, la rândul lor, arestați.
 
Putin folosește un limbaj stalinist, comparându-i pe opozanți cu niște „țânțari” care bâzâie la comanda Occidentului și prevestind o nouă represiune a dizidenților regimului său

Confruntându-se cu o rezistență dură în Ucraina și cu sancțiuni economice împovărătoare în țară, președintele rus Vladimir Putin folosește un limbaj care amintește de retorica demascărilor publice regizate de Stalin în anii 1930.

Într-un discurs amenințător ținut miercuri, Putin i-a comparat pe opozanți cu niște „țânțari” care încearcă să slăbească țara la ordinul Occidentului - remarci acide care pregătesc terenul pentru represiuni de amploare împotriva celor care îndrăznesc să vorbească împotriva războiului din Ucraina, scrie the Asociated Press

Delirul său a părut să-i reflecte frustrarea față de ritmul lent al ofensivei rusești, care s-a împotmolit la periferia Kievului și în jurul altor orașe din nord-estul Ucrainei. Forțele rusești au obținut victorii comparativ mai mari în sud, dar nu au reușit să cucerească portul strategic Mariupol de la Marea Azov, iar avansul lor de-a lungul coastei Mării Negre bate, de asemenea, pasul pe loc.
 
Între timp, Rusia a fost lovită de sancțiuni occidentale dureroase care au tăiat accesul guvernului la aproximativ jumătate din rezervele valutare ale țării și au lovit puternic în mai multe sectoare ale economiei.

Cu speranțele sale pentru un blitzkrieg în Ucraina spulberate și cu costurile economice crescând rapid, Putin a declanșat o diatribă veninoasă la adresa celor care se opun direcției sale.
 
„Poporul rus va fi întotdeauna capabil să distingă adevărații patrioți de gunoaie și trădători și îi va scuipa pur și simplu ca pe un țânțar care a intrat din greșeală în gură - îi va scuipa pe trotuar”, a declarat Putin în timpul convorbirii de miercuri cu înalți oficiali. „Sunt convins că o astfel de autopurificare naturală și necesară a societății nu va face decât să ne întărească țara, solidaritatea, coeziunea și disponibilitatea de a răspunde la orice provocări”.

Limbajul grosier a inclus paralele amenințătoare pentru cei familiarizați cu istoria sovietică. În timpul proceselor-spectacol din timpul Marii Terori a lui Stalin, autoritățile comuniste îi descriau pe cei declarați „dușmani ai poporului” drept „reptile” sau „câini turbați”.

Cu vocea încordată de furie, Putin a acuzat că rușii care se opun războiului din Ucraina sunt o „a cincea coloană” care servește cu supunere interesele occidentale și sunt gata să-și "vândă propria mamă".

„Nu-i condamn pe cei care au vile în Miami sau pe Coasta de Azur, pe cei care nu pot trăi fără foie gras, stridii sau așa-numitele libertăți de gen”, a spus Putin. „Nu este o problemă. Problema este că mulți dintre acești oameni sunt mental acolo (în Occident) și nu aici, cu poporul nostru, cu Rusia. Ei nu-și amintesc sau pur și simplu nu înțeleg că sunt doar ... pioni folosiți cu scopul de a provoca daune maxime poporului nostru”.

În timp ce vorbea, Comitetul de Stat de Investigații al Rusiei a anunțat deschiderea unor anchete penale împotriva mai multor persoane acuzate că au răspândit „informații false” despre acțiunea militară din Ucraina.

Prima persoană vizată de cea mai importantă agenție de investigații a țării a fost Veronika Belotserkovskaia, o populară bloggeriță și figură mondenă care a scris cărți despre bucătăria franceză și italiană și care își împarte timpul între Rusia și sudul Franței. Ea părea a fi o țintă care se potrivește în mod convenabil descrierii dureroase a lui Putin a rușilor cosmopoliți care iubesc mâncarea sofisticată și care sunt aparent în dezacord cu masele largi.

Comitetul de anchetă a declarat că va face demersuri pentru emiterea unui mandat de arestare internațional pe numele lui Belotserkovskaia, susținând că postările sale de pe Instagram au „discreditat” autoritățile statului și armata.

Belotserkovskaia a răspuns în scris: „Am fost recunoscută oficial ca fiind o persoană decentă!”.

Ea este investigată în baza unei noi legislații adoptate rapid pe 4 martie de către parlamentul controlat de Kremlin, la o săptămână după ce Putin a lansat invazia. Aceasta prevede pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru postarea de informații „false” despre armată, care diferă de narațiunea oficială.

Putin și slugile sale descriu războiul din Ucraina drept o „operațiune militară specială” menită să dezrădăcineze presupușii „naționaliști neonaziști” și să elimine o potențială amenințare militară împotriva Rusiei - obiective pe care majoritatea lumii le-a respins ca fiind false.

Oficialii ruși au atribuit ritmul lent al ofensivei dorinței lor de a cruța civilii, chiar dacă armata a bombardat Mariupol, Kiev, Harkov și alte orașe ucrainene cu baraje și lovituri aeriene nediscriminatorii, ucigând un număr incalculabil de civili.

Având în vedere că acțiunile din Ucraina contrastau puternic cu declarațiile oficiale, autoritățile au acționat rapid pentru a controla informațiile, închizând accesul la site-urile media străine, alături de Facebook și Instagram și trecând la scoaterea în afara legii a companiei-mamă Meta ca organizație „extremistă”.

Cenzurarea informațiilor nealiniate politicii de stat au ajutat Kremlinul să obțină sprijinul unor straturi largi ale populației care se bazează pe televiziunea controlată de stat ca principală sursă de știri. Programele televiziunii de stat au transmis un mesaj din ce în ce mai agresiv împotriva celor care se opun războiului.

Întrebat despre incidentele în care ușile apartamentelor celor care critică războiul au fost pictate cu spray cu litera "Z" - un semn folosit pentru a marca vehiculele militare rusești în Ucraina, care a fost puternic promovat de stat - purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris-o ca fiind o mișcare „emoțională” a susținătorilor lui Putin.

În cadrul campaniei de susținere a războiului, orașele rusești au fost inundate de afișe cu litera "Z" și de vehicule inscripționate cu aceasta. Școlarii au fost înfățișați stând în grupuri în forma literei sau purtând haine marcate cu un "Z".

Cu toate acestea, în ciuda noilor legi draconice, a controalelor stricte asupra informațiilor și a propagandei din ce în ce mai agresive, mii de ruși s-au prezentat la protestele anti-război din întreaga țară și au fost arestați de îndată.

Într-un gest categoric de sfidare, o angajată a televiziunii de stat a întrerupt un program de știri în direct, ținând în mână o pancartă confecționată manual prin care protesta împotriva războiului. Marina Ovsiannikova a fost amendată cu echivalentul a 270 de dolari, dar încă se confruntă cu o anchetă penală care ar putea să o ducă la închisoare.

O voce puternică a disidenței a fost cea a liderului opoziției, Alexei Navalnîi, cel mai aprig dușman politic al lui Putin, care execută 2 ani și jumătate de închisoare și acum se confruntă cu un proces care i-ar putea aduce o condamnare de 13 ani.

Într-un discurs ținut marți la procesul său, Navalnîi a avertizat că războiul va duce la destrămarea Rusiei, spunând că „datoria tuturor este acum să se opună războiului”.