ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noi evoluții privind „pașapoartele vaccinale” și măsurile de vaccinare obligatorie - o analiză actualizată a situației internaționale, realizată de Swiss Policy Research. Partea I a analizei, în traducerea ActiveNews, poate fi citită aici

Considerații generale

În martie 2020, „cel mai puternic doctor din lume” (Politico), „strategul pandemic” și marele donator al OMS, Bill Gates, a anunțat că pandemiei de coronavirus „nu i se poate pune capăt” decât „vaccinând aproape întreaga lume” și „introducând certificate digitale de imunitate”. La vremea respectivă, Gates credea, de asemenea, că răspândirea globală a coronavirusului ar putea fi limitată la „mai puțin de un procent” din populație prin instituirea de lockdown-uri și „urmărirea contacților" (video).
 
Toate previziunile și recomandările lui Bill Gates s-au dovedit a fi eronate (și extrem de distructive), dar este evident că guvernele naționale continuă să urmeze și să aplice această strategie oricum, în timp ce diverse parteneriate industriale internaționale finanțate de miliardari, cum ar fi ID2020 și „Good Health Pass”, planifică introducerea unor sisteme de identitate biometrică digitală transfrontalieră.
 
Între timp, s-a ajuns pe scară largă la concluzia că noul coronavirus a fost aproape sigur creat în cadrul unei cercetări virologice cu dublă utilizare derulate de SUA și China, un scenariu care se potrivește fie cu o scurgere accidentală din laborator (în Wuhan sau în SUA), fie cu o răspândire deliberată (similară scrisorilor cu antrax din 2001, deja corelate cu noul coronavirus). Mortalitatea pandemică estimată la nivel mondial se situează în prezent la aproape 20 de milioane de persoane, afectând în principal vârstnicii și persoanele cu boli metabolice preexistente.

China

China este în prezent singura țară din lume care încă mai menține o politică „zero Covid”. Și face acest lucru cu un preț uriaș, închizând mega-orașe întregi la prima confirmare de infectare, transportând zeci de mii sau chiar sute de mii de cetățeni în tabere de carantină improvizate și folosind, pe scară largă și în toate domeniile, un sistem de control al populației prin coduri QR.
 
În acest moment, se pare că „recunoașterea înfrângerii” în lupta cu virusul ar putea fi o amenințare mai mare pentru guvernul chinez decât virusul în sine (mai ales după apariția variantei Omicron). Nu este prea clar care este obiectivul final al Chinei, dar impactul asupra comerțului internațional ar putea fi unul foarte semnificativ.
 
Pentru a arunca o privire în spatele cortinei propagandei oficiale de stat, intrați pe canalul video de Twitter „Songpinganq” (16+, include o serie de secvențe tulburătoare), care vă va deschide ochii. Pentru a afla mai multe despre sistemul digital chinezesc al „creditelor sociale”, urmăriți acest reportaj de 5 minute realizat de France24.
 
Rusia
 
Parlamentul rus este pe cale să adopte o lege federală care prevede implementarea unui sistem național bazat pe „certificate de vaccinare” cu cod QR, dar a amânat în repetate rânduri adoptarea legii din cauza „puternicei opoziții publice” și a „noilor provocări” pe care le ridică varianta Omicron. În rândul țărilor industriale avansate, Rusia continuă să aibă de departe cea mai scăzută rată de vaccinare (aproximativ 50% din totalul populației).

După India, Rusia a devenit a doua țară din lume care a atins o mortalitate pandemică excesivă totală de 1 milion de decese (un excedent de aproximativ 30% în comparație cu mortalitatea normală pe parcursul a doi ani și aproximativ 0,7% din populația totală; vârsta medie a deceselor este de aproximativ 73 de ani, adică aproape de speranța de viață). Rata totală de infectare a Rusiei se apropie, probabil, de 80% acum.
 
Pentru a afla care este evoluția lucrurilor în Rusia în materie de Covid din perspectiva unei persoane din interior, intrați pe profilul de Substack al lui Edward Slavsquat, un fost editor la rețeaua internațională de știri deținută de stat Russia Today (RT).
 
Suedia

Suedia a demonstrat că, pentru majoritatea țărilor, o abordare a pandemiei axată pe pacient, fără lockdown-uri, a fost cea mai bună; Suedia a înregistrat o mortalitate excesivă de aproximativ 12%, care este similară cu - sau chiar mai scăzută decât - cea a unor țări comparabile din punct de vedere demografic, cum ar fi Germania (10%), Elveția (16%), Austria (19%) și Țările de Jos (19%).
 
Cu toate acestea, guvernul suedez s-a folosit de pandemie pentru a-și conferi „puteri de urgență” extinse și, contrar tuturor dovezilor epidemiologice, a început recent să impună „pașapoarte de vaccinare” pentru mai multe locuri și evenimente publice, excluzând atât persoanele recuperate din boală, cât și cele testate.
 
Pentru un punct de vedere lucid al unei persoane din interior cu privire la evoluțiile din Suedia, citiți articolul „The end of Sweden's unique approach?” („Sfârșitul strategiei unice a Suediei”), scris de un expatriat german care locuiește acolo din 2003.

Israel
 
În Israel, criticile la adresa directivelor naționale de vaccinare, inclusiv cu supra-rapeluri, sunt din ce în ce mai des calificate drept „o amenințare la adresa securității naționale”, atât de către guvern, cât și de unele organe de presă. Pe de altă parte, diverse personalități medicale importante au început să ceară public guvernului să pună capăt măsurilor sale represive.
 
De exemplu, directorul celui mai mare spital din Israel i-a transmis guvernului să pună capăt „măsurii sale nebunești de testare și carantinare”, deoarece varianta Omicron nu mai reprezintă o provocare majoră pentru spitale. O scrisoare deschisă a profesorului Ehud Qimron de la Universitatea din Tel Aviv, care critică dur măsurile pandemice neștiințifice și inumane, a fost deja citită de peste 5 milioane de persoane, în 16 limbi.

În octombrie, Israelul a fost prima țară care a „dezactivat” „pașapoartele de vaccinare” ale unui milion de cetățeni care nu au făcut o „injecție de rapel” - o strategie care a fost ulterior preluată de alte câteva țări.
 

Statele Unite ale Americii
 
În Statele Unite, chestiunea „ordinelor de vaccinare” și a „pașapoartelor de vaccinare” a ajuns acum la Curtea Supremă. Actuala administrație americană a emis inițial cinci ordine de vaccinare diferite: pentru lucrătorii din domeniul sănătății, întreprinderile cu mai mult de 100 de angajați, contractanții federali, angajații federali și armata.
 
În două hotărâri recente, Curtea Supremă a SUA a blocat ordinul federal de „vaccinare sau testare” vizând companiile cu mai mult de 100 de angajați (ordinul Administrației federale pentru securitate și sănătate în muncă - OSHA), dar a aprobat un ordin care-i afectează pe majoritatea lucrătorilor din domeniul sănătății (ordinul CMS/Centers for Medicare & Medicaid Services). 
 
În ceea ce privește ordinul OSHA pentru companii, Curtea Supremă a argumentat că este vorba de o „imixtiune semnificativă în viețile - și sănătatea - unui număr mare de angajați”, care „nu poate fi anulată la sfârșitul zilei de lucru” și că noul coronavirus ar trebui privit ca un „pericol de zi cu zi”, similar „oricărei boli transmisibile”, și nu ca un „pericol asociat locului de muncă sau un risc profesional”.
 
În ceea ce privește măsura CMS pentru lucrătorii din domeniul sănătății, Curtea Supremă a susținut (în mod fals) că scopul acesteia era de a garanta că „furnizorii de servicii medicale care acordă îngrijiri pacienților Medicare și Medicaid protejează sănătatea și siguranța pacienților lor”, în ciuda faptului că vaccinurile COVID nu previn și nici măcar nu reduc infecția și transmiterea.
 
Curtea Supremă a SUA nu a examinat încă ordinul care-i afectează pe contractanții federali, dar acesta a fost deja blocat de mai multe instanțe inferioare și este puțin probabil să fie susținut de Curtea Supremă, potrivit experților în drept. În schimb, ordinul care-i vizează pe angajații federali și pe militari nu a fost, deocamdată, contestat cu succes în instanțe.
 
În plus față de ordinele federale, mai multe state, printre care New York și California, și mai multe orașe mari, precum Boston, Philadelphia, New York City, San Francisco și Los Angeles, au impus măsuri drastice de vaccinare. De asemenea, călătorii străini care merg în SUA cu avionul trebuie să fie „complet vaccinați”. Unele corporații americane mari au anunțat, la rândul lor, cerințe de vaccinare, în timp ce altele, inclusiv unele companii aeriene, au fost nevoite să dea înapoi după protestele și grevele angajaților.
 
De asemenea, peste 400 de facultăți și universități le cer studenților sau fie vaccinați - chiar și cu doze de supra-rapel - pentru a putea participa fizic la cursuri, o măsură care nu poate fi descrisă decât ca o crimă medicală majoră, având în vedere raportul risc-beneficiu foarte nefavorabil la această categorie de vârstă.
 
Pe de altă parte, peste 20 de state americane - majoritatea fiind aparent guvernate de același partid politic - au interzis orice utilizare a „certificatelor de vaccinare” (a se vedea această analiză). Experții juridici au declarat că recenta aprobare de către Curtea Supremă a măsurii CMS pentru lucrătorii din domeniul sănătății va anula probabil ordinele statelor care blochează astfel de măsuri, însă guvernatorul Floridei a contrazis deja acest lucru, declarând că Florida „nu va pune în aplicare” un astfel de ordin federal și nu va juca rolul de „poliție biomedicală” a guvernului federal.

De remarcat că, deși FDA a aprobat oficial vaccinul Comirnaty de la Pfizer în august, pentru a facilita în primul rând obligativitatea vaccinării, vaccinul aprobat nu este, de fapt, disponibil în SUA (sau oriunde altundeva), iar cetățenii americani continuă să primească vaccinul Pfizer „de urgență”, produs pentru care producătorul nu își asumă, practic, nicio răspundere (dar care conține aceleași ingrediente).
 
Marea Britanie

Anglia, Scoția și Țara Galilor au introdus „certificate de vaccinare” pentru diverse locuri publice și au amenințat că vor concedia zeci de mii de angajați nevaccinați (indiferent de starea reală a imunității lor). În septembrie, Marea Britanie a anunțat că va prelua modelul de pașaport vaccinal al UE. Pe de altă parte, ministrul britanic al sănătății a promis recent să „renunțe la certificatele Covid naționale” până la sfârșitul lunii ianuarie.
 
 
Uniunea Europeană

În decembrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE ar trebui să ia în calcul obligativitatea vaccinării împotriva Covid - în ciuda faptului că Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) nu a acordat încă aprobarea completă -, iar mai multe țări din UE se îndreaptă într-adevăr în această direcție.
 
Austria a fost prima țară care a anunțat introducerea obligativității vaccinării întregii populații începând cu luna februarie, dar a amânat-o din cauza unor „probleme tehnice”. Legea austriacă prevede amenzi mari și chiar pedepse cu închisoarea pentru persoanele care refuză să se vaccineze.

Germania a inițiat dezbateri privind introducerea obligativității vaccinării, dar calendarul inițial a trebuit să fie amânat. Mai mulți critici ai politicii guvernamentale, inclusiv un profesor de virologie de renume, și-au pierdut locurile de muncă sau au fost anchetați de poliția germană. Principalelor posturi de știri independente le-au fost suspendate rețelele de socializare sau canalele video. Atât în Germania, cât și în Austria, un general militar coordonează „răspunsul național la criză” și strategia de vaccinare.
 
Italia a introdus recent obligativitatea vaccinării persoanelor cu vârsta peste 50 de ani și a impus un „certificat de vaccinare”, denumit „legitimație super verde”, pentru multe activități zilnice.
 
În Franța, președintele Macron (un „tânăr lider” al Forumului Economic Mondial/WEF) a anunțat că vrea să-i „scoată din sărite” pe cetățenii nevaccinați prin „limitarea accesului la aspecte-cheie ale vieții în această țară”. În ciuda „strădaniilor lui Macron”, Franța raportează în prezent una dintre cele mai mari rate de infectare din întreaga lume - alături de Israel, pionierul Pfizer, de Australia, modelul „zero Covid”, și de Irlanda.
 
În Belgia, prim-ministrul (și el un „tânăr lider” al WEF) a schimbat și el macazul, anunțând că ia în considerare impunerea obligativității vaccinării.
 
În Spania, instanțele au aprobat „pașapoarte Covid” în unele regiuni și pentru anumite activități, dar le-au blocat în alte regiuni (a se vedea această analiză).

Toate țările europene se bazează pe platforma UE pentru certificatele digitale de vaccinare, care era în pregătire deja de mai mulți ani și care este văzută de unii ca un precursor al unui sistem UE de identitate digitală biometrică.
 
Australia

Australia a impus, de asemenea, „certificate de vaccinare” și, în unele state, lockdown-uri pentru nevaccinați”. În plus, au fost activate faimoasele „lagăre de carantină” australiene. Toate aceste „măsuri” sunt, bineînțeles, ineficiente, astfel încât fosta campioană la „zero Covid”, raportează în prezent una dintre cele mai ridicate rate de infectare din lume.

Una peste alta, Australia i-a acordat recent o viză de intrare jucătorului de tenis Novak Djokovici, recuperat din boală, dar nevaccinat, dar apoi i-a anulat-o. Trei jucători vaccinați au renunțat deja la turneu din cauza unor „probleme toracice”, iar alții au fost testați pozitiv. Ministrul australian al sănătății este un „tânăr lider” al WEF și un fost director de strategie al WEF.
 
Alte țări

În Canada, cetățenii nu mai pot călători cu trenul sau cu avionul și nici măcar nu mai pot părăsi țara fără a fi „complet vaccinați”. În Emiratele Arabe Unite, cetățenii nu mai au voie să părăsească țara fără să fi primit o „doză booster”. Kenya a introdus, de asemenea, „certificate de vaccinare” în multe domenii.
 
Coronavirusul - o „amenințare teroristă”?

În mod evident, niciuna dintre politicile descrise mai sus nu are vreo justificare medicală sau epidemiologică. În schimb, coronavirusul ar putea fi văzut ca un fel de „amenințare teroristă” invizibilă, dar omniprezentă, similară cu presupusele „amenințări teroriste” anterioare, care „necesită” o acțiune și un control guvernamental persistent pentru a „proteja populația”. „Strategul pandemic” Bill Gates a avertizat deja în legătură cu viitoare „atacuri teroriste cu variolă” și a făcut apel la crearea unui „grup operativ pentru pandemii de un miliard de dolari”.