ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a reacționat, luni, la acuzațiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin, în contextul scandalului diplomatic dintre Moscova și București. Meleșcanu i-a reamintit lui Rogozin că România este parte a NATO și a subliniat că, prin gestul său provocator,  vicepremierul rus „a vrut să demonstreze că sancțiunile adoptate de UE față de demnitarii aflați pe lista neagră nu funcționează, ceea ce este o mare eroare”.

Întrebat ce răspuns are România la solicitarea Moscovei de a primi explicații față de refuzul de a permite survolarea țării noastre de către aeronava în care se afla Rogozin, Teodor Meleșcanu a răspuns: „Oricine are anumite idei, trebuie să înțeleagă că este o solidaritate între statele membre NATO”.

„Din punctul meu de vedere, toată această chestiune cu survolul României a fost în mod clar prevăzută ca să creeze un diferend politic între România și Rusia. Și spun acest lucru pentru că doar cu câteva zile înainte de a pleca a dat pe Twitter informația că va survola teritoriul României. A fost o chestiune deliberată pentru a crea dificultăți în relațiile dintre România și Rusia. Din punctul meu de vedere, a avut și o altă semnificație. A vrut să demonstreze că sancțiunile dictate de UE cu privire la anumiți demnitari nu funcționează. Asta a fost principala preocupare a întregii activități, cu impactul negativ al relațiilor dintre România și Rusia”, a declarat Meleșcanu la Antena 3.

De asemenea, a continuat ministrul român de Externe, în ciuda acuzațiilor lui Rogozin conform cărora prin refuzul României a fost pusă în pericol viața celorlalți pasageri din avion, „niciun moment viața pasagerilor nu ar fi fost pusă în dificultate. Și chiar dacă s-ar fi ajuns la așa ceva s-ar fi găsit o soluție. Faptul că a aterizat la Minsk arată ca aeronova dispunea de combustibil pentru orice manevră în regiune”.

„Singurul lucru pe care l-am făcut a fost de a respecta angajamentele pe care ni le-am luat în momentul în care UE a decis sancțiunile”, a mai spus Meleșcanu, adăugând că „e greu sa evalueze cineva limbajul suburban al vicepremierului Rogozin”.

Ministrul de Externe a declarat că s-a discutat cu mai multe instituții informația că vicepremierul rus urmează să survoleze România, inclusiv cu Administrația Prezidențială. În final, s-a transmis către Autoritatea Aeronautică faptul că, în conformitate cu sancțiunile UE, nu se permite survolarea.

Meleșcanu a mai dezvăluit că la începutul anului a avut consultări cu Rusia pe tema neproliferării armelor nucleare și avea programate alte consultări cu privire la tezaur. „A existat o evoluție pozitivă. Daca se doreste ca aceasta evolutie sa nu dureze, din punctul nostru de vedere suntem interesanti sa avem relatii normale, pragmatice si predictibile”, a mai declarat ministrul.

Reamitim că MAE rus anunța sâmbătă că Moscova consideră acest incident drept o „provocare deliberată, care aduce un prejudiciu serios relațiilor bilaterale”. "Am invitat autoritățile române să efectueze o investigație minuțioasă a celor întâmplate și să ofere părții ruse o explicație”, a adăugat diplomația rusă. 

Vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chișinău și apoi în Transnistria a eșuat vineri din cauza refuzului României de a permite avionului de linie să traverseze spațiul său aerian, notează agenția de presă citată. 

Conform companiei aeriene S7, cursei regulate S7-157 pe ruta Moscova-Chișinău i-a fost interzis accesul în spațiul aerian al României de către serviciul de gestionare a traficului aerian pe motiv că la bordul său se afla o "persoană de pe lista cu sancțiuni" a UE. Dmitri Rogozin este unul dintre oficialii ruși care au interdicție de călătorie în Uniunea Europeană. 

Avionul s-a întors la Minsk, după care vicepreședintele Rogozin a pornit spre Moscova cu un zbor regulat "Aeroflot" din capitala belarusă. 

În spatele refuzului României de a permite survolul avionului S7, ce zbura spre Chișinău, se află Occidentul, a declarat vineri searaă vicepremierul rus Dmitri Rogozin, citat de TASS. 

Rusia califică refuzul autorităților române drept un gest antirusesc grosier, la limita huliganismului internațional, a reacționat și ministrul de Externe adjunct rus, Grigori Karasin, citat de RIA Novosti.