ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul European a adoptat joi, 26 noiembrie 2020, o rezoluție cu caracter pur simbolic prin care acuză guvernul conservator de la Varșovia că ar fi influențat Tribunalul Constituțional al Poloniei să declare neconstituțională o lege prin care se permitea avortul eugenic (motivat de posibile malformații ale fătului), ceea ce, consideră P.E., înseamnă o interzicere „de facto” a avorturilor în Polonia.

În replică, președinta Tribunalului Constituțional polonez a declarat vineri că rezoluția prin care Parlamentul European condamnă decizia justiției poloneze privind avortul reprezintă un amestec fără precedent în politica internă a unei țări membre a U.E., potrivit agenției de știri poloneze PAP, citate de Agerpres

„U.E. nu are jurisdicție, nici capacitate să influențeze verdictele Curții Constituționale ale unei țări membre, nici să evalueze legalitatea deciziilor judecătorilor acesteia”, a afirmat Julia Przylebska, președinta Tribunalului Constituțional al Poloniei.

După cum ActiveNews a relatat la acea vreme, Tribunalul Constituțional al Poloniei a pronunțat pe 22 octombrie o decizie istorică, declarând avortul eugenic neconstituțional într-o țară unde avortul la cerere este interzis, iar avortul eugenic reprezintă circa 98% din totalul întreruperilor de sarcină legale. Este lesne de înțeles că în acest caz majoritatea avorturilor eugenice nu au legătură cu starea fătului sau a mamei, ci cu o acoperire legală pentru întreruperile de sarcină care, în alte condiții, ar fi fost declarate ca avorturi la cerere. Asociațiile pro-viață au evidențiat că avortul eugenic, adică cel care curmă viața unui făt considerat imperfect/neviabil (cu malformații) încalcă egalitatea de șanse a unei ființe umane aflate în stadiul intrauterin al vieții, ceea ce ar fi echivalentul uciderii copiilor născuți cu handicap și al păstrării doar a celor considerați de societate dezirabili. Cu totul altfel interpretează situația Parlamentul European, care neagă aplicabilitatea drepturilor omului la copiii nenăscuți, proclamând în schimb avortul ca un drept al femeilor ce ține de „sănătatea reproductivă”. Instituția transnațională își exprimă îngrijorarea că interzicerea avorturilor eugenice în Polonia ar însemna interzicerea „de facto” a avorturilor, care erau deja interzise prin lege. Ideologizând situația, P.E. consideră că această decizie suverană a justiției poloneze va duce la înmulțirea avorturilor nesigure, clandestine, ceea ce ar pune în pericol sănătatea femeilor ce recurg la întreruperea sarcinii. Intenția legiuitorului polonez este inversă, de a descuraja practicarea avortului pe scară largă, precum și a subterfugiilor de ocolire a legislației anti-avort existente.

Potrivit paginii web a Parlamentului European, europarlamentarii au condamnat încălcarea „drepturilor sexuale și reproductive ale femeilor” în Polonia și accentuează obligația Uniunii Europene de a le susține și apăra. Rezoluția P.E. afirmă că decizia din 22 octombrie a Tribunalului Constituțional polonez de a scoate în afara legii avorturile motivate de un handicap „sever și ireversibil” al fetusului „pune în pericol sănătatea și viața femeilor”, având în vedere că majoritatea avorturilor legale din Polonia erau făcute din acele motive. Interzicerea acelei opțiuni, care a reprezentat peste 96% din întreruperile legale de sarcină din Polonia în 2019, ar duce la o creștere a numărului de „avorturi nesigure, clandestine și care pun în pericol viața” (femeilor - n.red.).

Rezoluția P.E. observă că hotărârea Tribunalului Constituțional polonez a fost luată de „judecători care au fost aleși și sunt total dependenți de politicieni dintr-o coaliție de guvernare condusă de Partidul Lege și Justiție (PiS, de orientare conservatoare - n.red.)”.

P.E. subliniază că, potrivit jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului, legile ce restricționează avortul încalcă drepturile omului în privința femeilor. Europarlamentarii convin că accesul nerestricționat și la timp al femeilor la „servicii de sănătate reproductivă” (contracepție și avort - n.red.) și respectarea autonomiei reproductive a femeilor și a luării deciziei sunt critice în apărarea drepturilor omului la femei și a egalității de gen.

Europarlamentarii își exprimă sprijinul și solidaritatea față de cetățenii polonezi, mai ales față de femei și persoane LGBTI+, care „în ciuda riscurilor privind sănătatea publică au ieșit în stradă să protesteze împotriva restricțiilor grave la adresa libertăților și drepturilor lor fundamentale”. Aceștia observă că hotărârea a fost luată în timp ce erau în vigoare restricții severe pentru combaterea pandemiei de noul coronavirus, „de natură să împiedice orice dezbatere democratică normală” (Europarlamentarii nu manifestă aceeași îngrijorare față alte decizii nepopulare luate în toate țările membre în timpul pandemiei și pe fondul restricționării dezbaterilor și a protestelor, cum ar fi legea carantinării din România sau legea securității globale din Franța. De asemenea, nu este făcută nici o referire la violența cu care protestatarii pro-avort din Polonia au pătruns în biserici catolice sau au profanat statui istorice. - n.red.). 

Potrivit europarlamentarilor, decizia Tribunalului Constituțional polonez este „încă un exemplu de ingerință a politicului în justișie și de colaps sistematic al statului de drept” în Polonia. Cei 455 de europarlamentari care au votat rezoluția împotriva Poloniei îi cer Comisiei Europene să facă o evaluare asupra componenței așa-zis nelegale a Tribunalului Constituțional polonez. Potrivit europarlamentarilor, componența acestui tribunal este motivul pentru care se contestă hotărârile sale și, implicit, abilitatea acestuia de a susține Constituția Poloniei. Consiliul, la rândul său, ar trebui să se ocupe de aceasta și de alte acuzații de încălcare a drepturilor fundamentale în Polonia în cadrul acțiunilor Articolului 7 (1) din T.U.E., se arată pe pagina web a P.E.

Rezoluția integrală a Parlamentului European folosește toate literele alfabetului limbii engleze și încă una pentru a enumera temeiuri pentru cele 25 de postulate pe care le face împotriva Poloniei, dintre care primul este condamnarea hotărârii anti-avort a Tribunalului Constituțional polonez. Între aceste postulate, P.E. folosește formulări precum: „dreptul la avort” (2), „sănătate și drepturi sexuale și reproductive - SRHR”, „negarea SRHR este o formă de violență bazată pe gen” (6), „este necesar să se ofere tuturor o educație sexuală și informații cuprinzătoare, bazate pe dovezi, nediscriminatorii și adecvate vârstei, întrucât lipsa informațiilor și a educației cu privire la sex și sexualitate duce la creșterea numărului de sarcini nedorite” (7), „condamnă ferm decizia recentă a ministrului polonez al justiției de a iniția oficial retragerea Poloniei din Convenția de la Istanbul, fapt care ar reprezenta un regres grav în ceea ce privește egalitatea de gen” (8), „deplânge utilizarea tot mai frecventă a clauzei de conștiință” de către ginecologii care NU susțin contracepția și avortul (10), se îngrijorează de distanțele pe care trebuie să le parcurgă femeile pentru a avea „acces la un serviciu medical esențial ca avortul” (11), „ își exprimă sprijinul pentru miile de cetățeni polonezi, în special pentru femeile și persoanele LGBTI+ poloneze” care au protestat împotriva Tribunalului Constituțional polonez (12) și a bisericilor catolice (n.red.), „îndeamnă autoritățile poloneze să consolideze legislația națională pentru promovarea drepturilor femeilor și a egalității de gen” (14), „salută acordul provizoriu din 5 noiembrie 2020 privind legislația de instituire a unui mecanism care ar permite suspendarea plăților de la buget către un stat membru care încalcă statul de drept” (17), „îndeamnă Comisia să sprijine imediat și direct programele și organizațiile societății civile poloneze care urmăresc să asigure protejarea SRHR ale femeilor” (18), „invită Comisia să sprijine statele membre în garantarea accesului universal la servicii de sănătate sexuală și reproductivă, inclusiv la avort; îndeamnă Comisia să garanteze SRHR prin includerea dreptului la avort în următoarea strategie a UE în domeniul sănătății” (20), „solicită UE să finanțeze organizații care facilitează cooperarea transfrontalieră între organizații care oferă servicii de avort legal și în condiții de siguranță” (21), „invită Comisia să adopte orientări pentru ca statele membre să asigure accesul egal la bunuri și servicii legate de SRHR” (23), „invită Consiliul să finalizeze de urgență ratificarea de către UE a Convenției de la Istanbul; condamnă cu fermitate încercările unor state membre de a revoca măsurile luate deja în ceea ce privește punerea în aplicare a Convenției de la Istanbul și combaterea violenței de gen; invită Comisia să prezinte o propunere de adăugare a violenței de gen pe lista actelor considerate infracțiuni în UE” (24).

Într-un cuvânt, europarlamentarii adaugă la drepturile omului, care au rămas aceleași din 1948 până azi, elemente suplimentare, ce țin de ideologii de extremă stânga precum feminismul, LGBT-ismul, egalitatea de gen (nu doar a femeilor cu bărbații, ci și a celor cu identitate de gen aleasă din convingere și cimentată prin schimbarea de sex), educația sexuală și reproductivă la toate vârstele, bazată pe relații multiple (poligamie), contracepție și avort. Tot ce se abate de la această agendă radicală de stânga este catalogat drept „violență de gen” și este considerată infracțiune, în lumina așa-numitei Convenții de la Istanbul, un tratat internațional pe care și România l-a semnat prin europarlamentara Rovana Plumb în timpul primei administrații Iohannis și al guvernului Cioloș. Cu alte cuvinte, statele estice care dezincriminau homosexualitate în anii 2000 sunt nevoite la două decenii distanță să incrimineze „violența de gen” care se referă și la contestarea identităților pe care și le construiesc homosexualii. Contestatarii noii ideologii a genului prin care sexul e văzut drept „construct social” vor putea fi ușor amendați sau condamnați pentru „violență de gen” sub noile legi ideologizate ce se pregătesc la Bruxelles. Până la implementarea lor, educația din țările membre va fi aliniată la noile „valori” ale ideologiei de gen și a drepturilor sexuale/reproductive prin care se combat sarcinile „nedorite” în cazul femeilor tinere. În România, stat confruntat cu o criză demografică severă și cu îmbătrânirea populației, numai avorturile și educația contraceptivă sunt „prioritățile” din inexistentul proiect de țară. 

Revenind la legislația anti-avort din Polonia, este de mirare felul în care P.E. alege să apere drepturile omului cu referire doar la persoane adulte (femei), dar fără nici cea mai mică aplicare a acelorași drepturi în cazul pruncului nenăscut, care este și el ființă umană, ba chiar una vulnerabilă, aflată în imposibilitatea de a se apăra. În buna tradiție a nediscriminării minorităților, întotdeauna prezentate ca vulnerabile și oprimate din afară, P.E. ar trebui să ia apărarea și ființelor umane aflate în stadiul intrauterin al dezvoltării. Dar, iată că nu o face, ci preferă să ia apărarea doar feministelor (nu toate femeile pe care pretinde că le apără P.E. sunt pro-avort) și „persoanelor LGBTI+”. Cât despre contestarea de către P.E. a legalității tribunalului constituțional polonez, de orientare conservatoare, aceasta este de o asemănare uluitoare cu ideea premierului român (membru PNL, deci PPE, partid majoritar în PE) de a desființa CCR, care a deranjat interesele „popularilor” prin deciziile sale în apărarea poporului. 

Atitudinea Poloniei împotriva avorturilor și a propagandei homosexualilor, considerate mai nou „drepturi ale omului” și „valori fundamentale” de către Bruxelles, este pe cale să se lase cu sancțiuni economice, fiindcă alocarea de fonduri europene către statele membre va fi condiționată de criterii politice precum „statul de drept” în accepțiunea franco-germană a termenului (adică statul bazat pe noile drepturi și libertăți). Confruntată cu aceste condiționări economice, Polonia în calitate de contribuabil la bugetul U.E. a decis, în revanșă, să blocheze votarea noului buget european multianual până când criteriile politice la acordarea de fonduri europene vor fi eliminate.

Antoni Macierewicz, europarlamentar PiS (Partidul Lege și Justiție din Polonia), citat de Știri pentru Viață, comentează votul dat de parlamentarii polonezi pentru a autoriza guvernul conservator să răspundă cu veto la inițiativa UE de a lega bugetul UE de așa-numitul „stat de drept”:

„A fost unul dintre cele mai importante voturi din istoria Poloniei de după 1989. A fost votată o rezoluție în sprijinul guvernului polonez, decis să răspundă cu veto încercării Uniunii Europene, sub conducerea Germaniei și Franței, de a distruge independența poloneză. Așa-numita legătură între statul de drept și finanțe înseamnă, de fapt, cedarea către Uniunea Europeană a deciziei privind toate drepturile care se aplică în Polonia.

Nu este vorba doar de domeniul dreptului penal sau civil. Este vorba, de asemenea, despre răspândirea ideologiei LGBT și transformarea acesteia în temelia vieții sociale în întreaga UE. Disputa care a avut loc în parlamentul polonez este o dispută cu privire la faptul dacă Polonia va fi Polonia, dacă va fi o țară independentă și o națiune suverană, sau dacă vom pune deciziile cu privire la toate drepturile noastre, identitatea națională, religioasă, socială și economică în mâinile nu numai ale oficialilor de la Bruxelles, ci și ale Franței, Germaniei și majorității actuale din Parlamentul European.

Putem vedea ce se întâmplă astăzi în Parlamentul European. Acea stângă extremă, cândva localizată la Kremlin, a inundat astăzi Bruxelles-ul, Franța, Germania și alte țări. Lucrul este, de asemenea, vizibil în universități, parlamente și instanțele judecătorești. Trebuie să realizăm că o nouă revoluție neocomunistă trece acum prin Europa și prin lume. E un atac asupra religiei, identității și istoriei Poloniei, motiv pentru care o rezoluție care oferă guvernului polonez posibilitatea de a opri marele atac care are loc este atât de importantă.

O așteptam de ani de zile. În cele din urmă, a fost luată. Nu a fost ușor, pentru că au fost discuții interne foarte dificile, dar în cele din urmă a fost luată. Polonia nu va fi de acord să-și pună suveranitatea în mâinile neocomunismului, care s-a răspândit la Bruxelles, în Parlamentul European, și este un instrument al unor țări precum Germania și Franța pentru a domina economia, viața socială, politica și identitatea noastră”, a declarat europarlamentarul polonez pe 20 noiembrie.

După cum informa ActiveNews, Asociația Pro Vita București a înaintat Ambasadei Poloniei în România o scrisoare prin care își exprimă solidaritatea față de decizia Tribunalului Constituțional polonez care interzice avortul eugenic, din motivul aplicabilității și la copiii nenăscuți a principiilor dreptului la viață și a egalității de șanse pentru persoanele cu dizabilități. 

Totodată, în prima duminică din Postul Nașterii Domnului, Biserica Ortodoxă Română a adresat credincioșilor o scrisoare pastorală în care afirma cu tărie sfințenia căsătoriei, solidaritatea în familie și între familii, demnitatea maternității, a paternității, a filiației și a fraternității, ca daruri ale iubirii lui Dumnezeu, ce trebuie cultivate în comuniune de iubire și coresponsabilitate. Adică a unor valori creștine antitetice ideologiei stângiste feministe, libertin-sexuale și aborționiste. Mesajul sinodului B.O.R. a fost preluat integral de ActiveNews.

„Din nefericire, mutațiile și transformările din ultimele secole au condus la o slăbire a rolului și a importanței familiei în societate.

În lumea de azi, părinții și copiii trăiesc într-o realitate secularizată și confuză din punct de vedere spiritual; ei se confruntă cu multiple provocări și crize, precum: îndepărtarea de valorile tradiționale, sărăcia, șomajul, alcoolul, infidelitatea, divorțul, nesiguranța zilei de mâine, instabilitatea și dezorientarea, înstrăinarea reciprocă, migrația, conflictele personale etc. (...)

Părinții sunt chemați să trăiască viața creștină prin rugăciune și fapte bune, dar și să cultive iubirea și dărnicia în familie, după chipul iubirii milostive a Preasfintei Treimi, astfel încât familia să fie mereu izvor de iubire și de bucurie pentru copii.

În egală măsură, părinții sunt chemați să ocrotească viața încă de la zămislire și să îi învețe pe copii să prețuiască sănătatea ca dar al lui Dumnezeu, ce trebuie apărat și cultivat cu responsabilitate”, este îndemnul adresat de reprezentanții Bisericii Ortodoxe.