ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armata Rusă a bombardat luni, în a doua zi de Paști, 5 gări din centrul și vestul Ucrainei, la doar câteva ore după ce doi dintre cei mai importanți oficiali americani au mers la Kiev cu trenul. Cel puțini 5 ucraineni au fost uciși de aceste bombardamente, potrivit biroului procurorului regional, citat de Știri pe Surse.

Potrivit presei ucrainene, rachete rusești au lovit la primele ore ale dimineții de luni mai multe gări din regiunile Lviv, Rivne, Vinnyista și Kiev, inclusiv una din orașul Krasne - la doar 112 kilometri de granița cu Polonia. Alte explozii au fost auzite în Zhmerynka, localitate din centrul Ucrainei, situată la aproximativ 241 de kilometri sud-vest de Kiev, informează The Daily Mail.

Alexander Kamyshin, șeful serviciului feroviar ucrainean, a declarat că toate loviturile au avut loc luni, la o oră distanță una de alta, și au provocat victime, fără a oferi mai multe detalii. (articolul continuă dedesubt) VIDEO:

Vestea loviturilor atât de aproape de granița cu Polonia va fi considerată un avertisment din partea Kremlinului către Occident, la doar câteva ore după ce secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin au folosit căile ferate din regiune pentru a se deplasa la Kiev și a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski.
 

Se crede că întâlnirea cu înalții oficiali americani a avut loc între orele 22.00 și 1.00, ora Kievului, după care Blinken și Austin au luat trenul înapoi spre Polonia. Se pare că lovitura de la Krasne a vizat linia principală care duce din Polonia în Ucraina, deși traseul exact al celor doi nu a fost dezvăluit.
 
Armata Rusă a bombardat Ucraina chiar și în prima zi de Paști
 
Rușii și-au dus mai departe planurile de distrugere a Ucrainei chiar și în prima zi de Paști, bombardând orașe precum Harkov sau Lyman. Doi copii au fost uciși în bombardamentele din Donețk, potrivit guvernatorului regiunii, care i-a îndemnat pe localnici să fugă din calea bombelor, informează Știrile TVR

Potrivit consilierului președintelui ucrainean, Mihailo Podoleak, rușii au atacat în duminica de Paști uzina Azovstal, în ciuda tuturor apelurilor la încetarea focului de Paști și la crearea unor culoare umanitare de evacuare.

Mai la est, în Luhansk, 7 biserici ucrainene au fost „mutilate” de artileria rusă, a declarat guvernatorul local, citat de BBC

„De obicei, veneam la bisericile noastre cu coșuri de Paște. Dar acum acest lucru este imposibil”.

O altă victimă, acuzată de „fake news”

Chiar și după ce a supraviețuit unui atac mortal cu rachete în Cernihiv luna trecută, experiența Tanei, în vârstă de 29 de ani, ca victimă a agresiunii ruse, nu s-a încheiat.

O înregistrare video cu fața însângerată a supraviețuitoarei a devenit virală înainte de a fi deturnată de conturi pro-ruse, care au folosit-o pentru a o acuza în mod fals pe fosta chelneriță că a înscenat cele întâmplate.

Presa rusă și cea belarusă au relatat că tânăra și-a înscenat rana facială - o minciună demonstrabilă.

Tania a declarat pentru BBC că îi pare rău pentru oamenii care au crezut campania de dezinformare.

„Sunt atât de speriați să admită că acest război este real”, a spus ea. „Este mai ușor pentru ei să găsească scuze sau motive pentru a nu crede în el sau să spună că povestea mea este un fals”.
 
Mai jos, încercarea unei televiziuni bieloruse de a demonstra că mutilarea Taniei ar fi un fals. (știrea continuă dedesubt)
 
 
 
În Sâmbăta Mare rușii au bombardat ținte din Odesa, la câțiva kilometri de granița NATO
 
Cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte 18 rănite în urma unor atacuri cu rachete rusești sâmbătă asupra orașului-port Odesa, în sudul Ucrainei, aproape de Nistru, a anunțat șeful de cabinet al președinției ucrainene, citat de Agerpres. 

„Odesa: cinci ucraineni uciși și 18 răniți. Iar aceștia nu sunt decât cei care au fost găsiți în acest stadiu. Potrivit tuturor aparențelor, bilanțul va fi mai mare”, a indicat pe Telegram Andrii Ermak, precizând că printre cei uciși figurează și un „bebeluș de trei luni”.

Două rachete de croazieră au lovit o instalație militară și alte două- clădiri rezidențiale din Odesa, port la Marea Neagră. Alte două rachete (aparent X555 sau X101) au fost distruse de sistemul de apărare antiaerian, a anunțat comandamentul operativ „Sud” al forțelor armate ucrainene.
 
Rușii recunosc oficial atacul de la Odesa din Sâmbăta Mare și susțin că au țintit depozite de arme furnizate Ucrainei de SUA și „țări europene”
 
Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că un centru logistic din apropierea orașului ucrainean Odesa a fost lovit cu rachete de „înaltă precizie”, distrugând un lot mare de arme care au fost livrate Ucrainei de către SUA și țările europene, potrivit The Nation

„În această după-amiază, rachete aeriene de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune ale Forțelor Aeriene ruse au dezactivat un terminal logistic de pe un aerodrom militar de lângă Odesa, unde era depozitat un lot mare de arme străine primite din SUA și țări europene”, a declarat Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al ministerului, într-un comunicat.

Konașenkov a precizat că 22 de elemente militare ucrainene au fost lovite de rachete, inclusiv centre de observare militară ucrainene, poziții fortificate, arsenale, sistem de apărare aeriană, stații radio și unități militare ucrainene.

Precedentul atac major asupra Odesei a avut loc la începutul lunii aprilie.

„Singurul obiectiv al loviturilor cu rachete rusești asupra Odesei este de a semăna teroare”, a scris ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba pe Twitter, cerând să fie pus „un zid între civilizație și barbarii care atacă orașe pașnice cu rachete”.

Armata aerului ucraineană a afirmat pe Facebook că forțele ruse ar fi lansat rachetele respective de pe bombardiere Tu-95 dinspre zona Mării Caspice.