ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia lui Putin: 500 de oligarhi și politicieni au la un loc averi mai mari decât tot ce are 99,9% din populația adultă. Cei mai bogați 500 de oligarhi, cu o avere cumulată de 640 de miliarde de dolari și reprezentând doar 0,001% din populație, au mai mulți bani decât 99,9% din populația adultă, sau 114,6 milioane de persoane. Toaleta cu apă curentă este un vis pentru 20% din ruși. Deși Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, 30% din gospodării nu au gaze, informează Știripesurse într-o analiză publicată azi:

Războiul pornit de Rusia contra Ucrainei i-a prins pe mulți dintre cei mai bogați oligarhi ruși încercând cu disperare să-și pună la adăpost iahturile, simbolul suprem al opulenței, în cele mai îndepărtate sau exotice colțuri ale lumii.

În schimb, războiul, care probabil că va da în urmă cu un deceniu progresul economic al Rusiei, i-a prins pe 20% din ruși fără instalații sanitare cu apă curentă în casă, conform unei anchete publicate în 2020 de Novaia Gazeta, un ziar independent din Rusia închis recent de instituția rusă de cenzură a presei Roskomnadzor.

Statistica oficială, cu date din 2018 bazate pe sondaje (care depind de ceea ce răspunde persoana participantă), spune că în zonele rurale, 30% din gospodării au wc-ul în fundul curții, sau altundeva decât în casă. Kommersant, o publicație financiară oarecum independentă, nota atunci când datele statistice au fost făcute publice că accesul la canalizare este esențial pentru stoparea exodului de la sat la oraș.

Ziarul Vedomosti, a cărui conducere era criticată pentru cenzurarea materialelor jurnaliștilor, a scris că wc-ul în curte înseamnă libertate și autonomie deoarece cei mai mulți ruși sunt liberi să-și construiască toalete standard, totul depinzând de opțiunea fiecăruia de a depinde sau nu de sistemul centralizat și de a da bani pe canalizare. Tot statistica oficială mai arată și că peste 35% din populație nu-și permite două perechi de încălțăminte pe an, adică fie iarnă, fie vară, fie uscat, fie ploaie, o treime din ruși poartă aceeași pereche de ghete, scrie Ziarul Financiar.

De asemenea, 10% din familii nu au suficiente venituri pentru a putea pune pe masă carne de orice fel de trei ori pe săptămână. Iar jumătate din ruși nu-și permit o săptămână de vacanță de an.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a declarat atunci că el nu înțelege aceste statistici, că nu știe de unde institutul oficial de statistică a scos cifrele, reprezentative mai degrabă pentru nordul siberian, arată BBC. Dar datele Novaia Gazeta, regăsite și în alte publicații, care citează biroul central de statistică al Rusiei, Rosstat, spun că 35 de milioane de ruși (dintr-un total de 144 de milioane) locuiesc în case sau apartamente fără toaletă interioară, 47 de milioane nu au acces la apă caldă, 29 de milioane nu au apă curentă în locuință și 22 de milioane nu au încălzire centrală. Circa un milion de locuitori de la oraș își fac nevoile pe unde apucă. Peste 10 milioane de persoane nu au acces la apă potabilă.

Deși Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume, 30% din gospodării nu au gaze. Ca un rezumat, arată Rosstat, doar 63% din populația Rusiei beneficiază de serviciile gospodărești dintr-o societate modernă - apă curentă, instalații sanitare, încălzire, gaze și electricitate. Aproape 90% din apa menajeră nu este procesată corespunzător pentru a fi sigură pentru mediul înconjurător și este deversată direct în râuri sau în lacurile mari.

Rezultatul este depopularea masivă a zonelor rurale și concentrarea populației în orașele mari. La sate rămân doar „pensionarii, invalizii și alcoolicii", scria în 2019 bloggerul rus Oleg Borovschi.

El atrăgea atunci atenția că acest lucru reprezintă o mare problemă de siguranță națională: „dacă cineva atacă Rusia, sunt locuri unde n-a mai rămas nimeni să lupte sau să organizeze un război de partizani".

În ceea ce privește situația financiară, 13% din ruși trăiesc în sărăcie, iar cele mai multe din gospodăriile sărace au copii. În medie, 35% din venituri se duc pe plata datoriilor. Dar în cea mai îndătorată regiune, Tyva, procentul este de aproape 80%. Adică oamenii trăiesc, la propriu, pe datorie.

Citiți și OLIGARHII LUI PUTIN. Globaliștii ruși cărora le pute Rusia și își învârt miliardele de euro în Occidentul diavolesc. HAARETZ: Marea evadare a oligarhilor evrei: Se cutremură pământul. Ei vor intra în Israel

La capitolul superbogați, Rusia stă mai bine. Potrivit Boston Consulting Group (BCG), circa 500 de persoane au averi nete mai mari de 100 de milioane de dolari, iar acestă elită financiară controlează 30% din întreaga avuție a gospodăriilor ruse. Procentul este de trei ori mai mare decât media globală. BCG a calculat aceste date pe baza cifrelor de la banca centrală a Rusie. Analiza mai arată și că cei mai bogați 500 de oligarhi, cu o avere cumulată de 640 de miliarde de dolari și reprezentând doar 0,001% din populație, au mai mulți bani decât 99,9% din populația adultă, sau 114,6 milioane de persoane.