ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Plagiatul este, conform dispozițiilor art. 4 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 206/2004: ‘‘expunerea într-o operă scrisă sau o comunicare orală, inclusiv în format electronic, a unor texte, expresii, idei, demonstrații, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode științifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menționa acest lucru și fără a face trimitere la sursele originale (s.n.)’’. ” - ne învață dna avocat dr. Sonia Florea la Juridice.ro

Faptele de plagiat și de autoplagiat sunt sancționate ca ‘‘abateri de la normele de bună conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare’’ [dispozițiile art. 21 alin. (2) și ale art. 14 alin. (12) și (2) din Legea nr. 206/2004] și ca ‘‘abateri grave de la buna conduită în cercetarea științifică și activitatea universitară’’ [prevederile art. 310 din Legea nr. 1/2011 privind educația națională] sau ca ‘‘[…] fraude academice, încălcări ale eticii universitare sau abateri de la buna conduită în cercetarea științifică […]’’ [art. 20 alin. (3) din HG nr. 681/2011]. ”, mai explică autoarea studiului de la Juridice.ro despre Plagiat și încălcarea drepturilor de autor. care concluzionează că „Suspiciunile de plagiat grosolan, în modalitatea copy-paste, deja semnalate public, nu ar trebui să fie lăsate fără un răspuns dat cu respectarea legii.”

Colegiul Medicilor ar fi trebuit să intervină până acum în acest caz grav care prejudiciază cercetarea medicală și pătează cu cacao halatele Eroilor în Alb

După ce a fost demonstrat fără putință de tăgadă drept plagiator, respectiv impostor, vedeta televiziunilor abonate la bugetul de stat, „dr. Vasi” Rădulescu, în loc să-ți recunoască neputințele, a dat vina pe două studente care, chipurile, i-ar fi făcut pocinogul de a publica mii de pagini de articole pe care și le-a atribuit dar fără ca telemedicul să știe că sunt plagiate.

Fără dubiu, Vasilică Rădulescu este un bolnav cronic. Boala lui - cel puțin cea depistată în acest caz -, se numește MITOMANIE. MITOMANÍE s. f. Boală mintală caracterizată prin nevoia patologică a unor persoane de a altera adevărul, de a fabula, de a inventa povești care le avantajează; p. gener. mania de a minți. – Din fr. mythomanie. Sursa: DEX '09 (2009)

Pentru că același „doftor”, de talia renumitului savant rachetist Octavian Jurma, a fost găsit acum de nenumărați utilizatori ai Facebook cu declarații clare ale sale în care nu numai că susținea că toate miile de articole plagiate sunt opera sa dar mai făcea și scandal când era preluat, înfierând mânios hoții și plagiatorii articolelor.... furate și plagiate de el însuși.

„Toate textele îmi aparțin și am drepturi pe ele. Se dă share, nu se fură!”, se răstea el pe Facebook, revoltat nevoie-mare, conform capturilor puse la dispoziție mai jos. În altă postarea isteață, explica ce om de știință este, ca autor, între altele a „mii de articole” pentru Pagina de sănătate (cea cu LOGO-ul plagiat de la o Companie turcească de asigurări de sănătate) și a 7 cărți. Poate ar trebui să se uite cineva și pe cele 7 cărți scrise dintr-o lovitură, probabil. Tot de cele două studente „vinovate”?

Într-o altă postare, presupusul bolnav mintal își făcea propriul portret, reclamând, din nou, „furtul” unor articole deja furate: „Ei, cum să mă bucur la o formă de furt? Când plagiezi pe cineva asta trădează neputințele proprii. Nu menționezi sursa din gravă, că e chiar mai ușor să dai share decât să faci o operațiune copy/paste, ci pentru că vrei să arăți că textul e al tău, că l-ai plămădit chiar tu, când habar nu ai a scrie și știi că nu poți ajunge la capacitățile și popularitatea autorului de drept. Dar tu vrei să pari altfel, te duce bibilica, ești în stare, poți și tu. Chiar mulțumești prin comentarii celor care te felicită - ce sfidare asinaptică supremă!”, scria „dr. Vasi” Rădulescu audienței sale.

 

Citind aceste rânduri nu ne putem opri gândul că poate dr. Vasilică are nevoie serioasă de o consultație de specialitate privind o a doua boală psihică de care ar putea suferi, respectiv: Dedublarea personalități.

Conform Wikipedia, „Dedublarea personalității este o tulburare a unității conștiinței de sine care se caracterizează prin apariția în alternanță, a unei prime personalități și a uneia sau mai multe personalități secundare la același subiect.[1] Dedublarea de personalitate intervine pe fondul unor tulburări psihice, iar adesea persoana suferindă trăiește cu convingerea că este o altă persoană, de obicei cunoscută ca unul din oamenii celebri ai lumii. Pacienții trăiesc cu intensitate personajul în care s-au transformat.[2]

Boala a fost descrisă de Alfred Binet (1857–1911) în cartea Le dédoublement de la personnalité et l'amnésie périodique, carte apărută și în România în 1998,[3] tradusă fiind de Michaela Brândușa Malcinschi cu titlul Dedublarea personalității și inconștientul.

Acest fenomen psihopatologic de disociere a unității personalității prin dedublarea ființei, duce la apariția a două euri diferite, care evoluează succesiv sau simultan. Cele două euri coexistă, unul fiind normal și conștient iar celălalt patologic și bazat pe o motivație inconștientă. Acest sindrom este întâlnit în isterie, stări maniacale, psihoz alcoolice și schizofrenie.[4]

Afecțiunea intră în categoria Tulburări disociative (de conversie), care cuprinde stările de confuzie și de dedublare psihogenă; personalitate multiplă; sindrom Ganser.[5]

Citiți și DEMASCAREA IMPOSTORULUI Vasi Rădulescu Vaccinescu. DEZVĂLUIRILE CITITOAREI: Șarlatanul a dus campanii de atacare a jurnalistei Olivia Steer și l-a turnat la Miliție pe medicul homeopat Adrian Cacovean

Aducem aminte o propunere legislativă a unui deputat PNL, care zicea așa, conform chiar deontoloagei Unități Digi TV:
„Folosirea sau prezentarea ca originală a unei lucrări scrise sau a unei comunicări orale, inclusiv în format electronic, în care au fost introduse texte, expresii, idei, demonstrații, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode științifice din opere scrise ale altor autori, fără a menționa acest lucru și fără a face trimitere la sursele originale, dacă are ca rezultat obținerea unei diplome, a unui titlu universitar sau academic, sau a unei poziții profesionale, constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, iar aceste lucrări și comunicări sunt nule de drept”. 

Prezentăm mai jos concluzia trasă de Marius Fersigan, absolventul de Medicină care l-a devolat pe plagitor, cu privire la Cazul „Dr. Vasi”:

Aceasta este ultima mea intervenție pe vreun subiect care ține de Vasi Rădulescu (exceptând situația improbabilă în care-mi vor fi aduse oarece acuze directe de către domnul doctor - atunci voi răspunde):

Vasi Rădulescu spune:


„Pentru că n-am considerat că e ceva relevant, am dezactivat ușor din temă acea bară, oricum materialele mele aveau un V. jos, iar celelalte materiale, din printscreen-urile făcute de persoana care a pornit scandalul, nu conțin nicăieri Articol scris de Vasi Rădulescu pe materialele care, firește, nu au fost concepute de mine. Așadar nu era o chestie de atribuire.”

Vasi Rădulescu spune că nu e o chestie de atribuire și că nu și-a atribuit sau semnat articolele.. deși după fiecare articol apărea îngrjoșat și foarte vizibil: „Dacă îți place cum scriu și apreciezi munca mea...”


Și încă ceva: când specifici că ți-ai folosit creierul să scrii un articol... nu îți atribui articolul?

În plus există texte scrise și semnate clar de Vasi Rădulescu unde își atribuie conținutul. În 12 septembrie 2021, Vasi Rădulescu scria: „Au trecut aproape opt ani de când, văzând carențele din jur, m-am apucat să traduc medicina, să o povestesc pe înțelesul tuturor. Numai aici, pe site, sunt acum peste 1000 de articole disponibile oricând, gratuit.”

După ștergerea conținutului furat de pe site au rămas sub 150 de articole semnate de el (ștergând aproape 1700 - ne referim la secțiunea „medicină” a site-ului).

Din contextul citatului de mai sus este suficient de clar faptul că și-a atribuit conținutul celor peste 1000 de articole (probabil atâtea erau la acea vreme).

De asemenea, Vasi Rădulescu mai spune că:

„Nu aveam cum să verific toate materialele, nu știam care poate avea probleme, nici nu-mi putea trece vreodată prin minte că, luni la rândul, cineva a tradus articole de pe alte site-uri.”

Aici aș invoca o doză importantă de context: când cineva care are deja responsabilități (studenție sau rezidențiat) publică pe bandă rulantă mai multe articole decât ar putea scrie dacă ar scrie la un program cu normă întreagă TREBUIE să te întrebi ce se întâmplă.

P.S. Am editat postarea de față pentru că începea cu acest citat pe care cred că l-am interpretat greșit:

„Am decis să șterg toate acele materiale de pe site. Îmi pare al naibii de rău. A fost o prostie ce am făcut, în esență am vrut să mă eliberez de partea cu articolele, să fie conținut frumos și util pe site, dar a ieșit ce a ieșit.”

Nu cred că autorul a vrut să exprime că regretă faptul că le-a șters - dar s-a exprimat ambiguu (de fapt, partea a doua a paragrafului arată că eu am interpretat greșit și dacă aș fi avut mai multă atenție aș fi putut evita interpretarea respectivă).

Mai mult context (sau de unde a pornit scandalul - pentru că au fost avertismente și înaintea acestei postări), găsiți AICI.

Citiți și CNCD o amendează pe Olivia Steer ca să abată atenția de la scandalul emblemei vaccinismului în România, doftor plagiator și impostor Vasi Rădulescu. O supraviețuitoare a Holocaustului îi dă dreptate curajoasei jurnaliste sancționate abuziv cu 5000 de lei