ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, izolat de regimul arafatian pentru că ar fi fost contact al unei persoane testate pozitiv la SARS-CoV-2, va sta în carantină deși nu este bolnav și va oficia Sfânta Liturghie fără public, cu transmisiune online, a anunțat Arhiepiscopia. Testul efectuat de Înaltul Ierarh este negativ oricum, după cum a publicat Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Tomisului. FOTO:
 

„Marți, 25 ianuarie, de la ora 7.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la paraclisul Catedralei arhiepiscopale „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Constanța, situat la adresa aleasă de carantinare.
Slujba se va desfășura izolat, fără participarea publicului.
Credincioșii vor putea urmări slujba fie în mediul online, fie pe un monitor ce va fi instalat în interiorul Catedralei arhiepiscopale”, se arată într-un scurt comunicat, la obiect, de pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului
 
Aceasta a mai publicat o precizare de presă cu dovada faptului că ÎPS Teodosie era negativ la SARS-CoV-2 când s-a întors din Iordania.
 
 
„Deoarece a apărut în presă informația eronată că IPS Teodosie n-ar fi efectuat testul PCR la revenirea din Iordania, vă oferim rezultatul negativ al acestui test, care a fost făcut înainte de îmbarcare și fără de care nu se putea îmbarca în aeronavă”, a scris Arhiepiscopia Tomisului pe Facebook

Referitor la obiceiul transmiterii online a slujbelor, reamintim faptul că ÎPS Teodosie a fost unul dintre cei mai activi ierarhi din perioada pandemiei, transmițând zilnic atât Sfânta Liturghie, cât și slujbele din rânduiala anului bisericesc. Două momente au fost îndeosebi apreciate de credincioși în timpul stării de urgență: slujba din noaptea Învierii și slujba de pomenire a morților de Paștile Blajinilor, unde ierarhul a citit ore în șir cele peste 12.000 de pomelnice trimise pe e-mail de românii  care erau ținuți în case de regimul Orbannis și nu au avut voie nici măcar să viziteze cimitirele, deși riscul epidemiologic pentru astfel de spații întinse, aflate în aer liber, era zero. Apoi, a urmat slujba de Odovania Praznicului Învierii din anul 2020, care a putut fi urmărită la fața locului de constănțeni și online de restul românilor. Și slujbele din perioada carantinării sale vor fi transmise la fel ca toate celelalte, Arhiepiscopia Tomisului având deja mijloace tehnice și un exercițiu îndelungat al exprimării pe Internet.

Ca să vorbim pe limba „specialiștilor” sanitari, precizăm faptul că preoții și ierarhii sunt zilnic expuși, în taina spovedaniei, contactului cu persoane foarte bolnave sufletește, bolile spirituale fiind cu mult mai periculoase și mai grele decât cele trupești. Cu toate astea, prin harul Sfântului Duh, slujitorii bisericești reușesc ca și pe cei bolnavi să îi curețe, și pe sine să se păzească neatinși de bolile cu care intră în contact. Așa că, dacă nu s-a inventat încă izolarea pentru „contacții” bolnavilor cu duhul, e cu totul exagerat să fie impusă această măsură în cazul bolilor trupești, pe care Biserica oricum are putere de sus să le vindece în Taina Sfântului Maslu.  
 
ÎPS Teodosie a fost proclamat de redacția ActiveNews drept „omul anului 2021” și și-a început anul 2022 în forță, oficiind, printre altele, o slujbă și o minune la apele Iordanului, al căror curs și-a schimbat direcția după ce ierarhul a aruncat de 3 ori Sfânta Cruce în apele în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Prooroc Ioan.