ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un tânăr basarabean, în vârstă de 27 de ani, a fost diagnosticat cu cancer testicular, iar în cele din urmă, boala l-a răpus. Băiatul mergea la mama sa în Italia, încă din timpul pandemiei, unde se știe că politica anticovid a fost agresivă, vaccinul anticovid fiind necesar pentru a putea călători. 
 
Mama sa a povestit pentru Sănătate INFO suferința prin care a fost nevoit să treacă:
 
„Alexandru locuia și lucra în Moldova. Eu locuiesc în Italia. A venit la mine în luna aprilie, anul trecut. Nu prea avea de lucru în Moldova. A stat șase luni, iar cu două săptămâni înainte să-i fie depistată problema de sănătate, s-a aranjat aici la lucru și părea totul bine ” , a povestit pentru Sănătate INFO Ruslana.
 


„Era 20 septembrie. A venit la mine și mi-a spus: „Mamă, eu am o problemă la un testicul”. Eu văzusem că era umflat, dar nu am îndrăznit nici eu să-l întreb detalii. Cred că avea această problemă cu mult timp înainte, doar că din cauza că era un băiat rușinos și cu bun simț nu mi-a spus despre ea. Medicii mi-au spus că, probabil, cu mult timp în urmă a fost lovit și nu a dat importanță”.

În acea zi de 20 septembrie Alexandru a avut dureri mai acute și i-a spus: „Mamă, nu știu ce să fac”.

Alexandru a fost internat și operat de urgență
 

La spital a făcut mai multe investigații și analize. „Seara, la ora 20:00, a fost internat în spital, secția urologie, iar a doua zi dimineața pe 21 septembrie a fost operat”, povestește Ruslana.

Înainte de operație, medicul de la urgență a sunat-o și i-a spus că fiul ei are un testicul grav bolnav și că după intervenție problema ar putea să rămână.

„Eu, fiind foarte stresată, nu m-am gândit că ar putea fi atât de grav”, a adăugat Ruslana menționând că după ce a fost externat a trebuit să aștepte 40 de zilei rezultatul citologic.

40 de zile au părut o veșnicie

„A fost foarte lungă și groaznică așteptarea rezultatelor citologice. Aveam o frică enormă de rezultatele ce urmau să vină”.

Duminică însă Alexandru s-a simțit din nou rău. A căzut în momentul în care a ieșit la balcon. „A avut amețeli și a căzut, eu l-am prins în brațe. L-am dus iar la spital unde i-au făcut analizele necesare și mi-a spus că totul este bine, că nu are nimic și ne-au trimis acasă”.

Peste 40 de zile, când a venit rezultatul citologic, Ruslana a simțit cum i se năruie pământul de sub picioare. Alexandru suferea de cancer testicular.

„Alexandru a început să aibă probleme la plămâni. Părea o simplă răceală, dar într-o zi a venit și mi-a spus: „Mamă, eu am scuipat sânge”. De fapt, avea deja metastaze la plămâni”, povestește Ruslana abia stăpânindu-și lacrimile.

Pe 7 noiembrie 2022, Alexandru era programat pentru prima chimioterapie. Din cauza că s-a simțit rău și a avut dureri insuportabile, pe 30 octombrie a fost internat la Urgență, iar pe 31 - în Unitatea de Oncologie și Hematologie Oncologică din Mirano.
 
„Alexandru a a avut o durere acută în coasta dreapta, cum am aflat mai târziu, din cauza plămânului drept”, a explicat Ruslana printre lacrimi. „Eu i-am pus gheață și i-am spus să mergem la spital, iar el a refuzat. Atunci am chemat ambulanța, ne-am dus la spital și de atunci copilul meu nu a m-a ieșit din spital”

Prima chimioterapie Alexandru a făcut-o pe 4 noiembrie, chiar de ziua lui de naștere. Avea să împlinească 27 de ani. Starea lui de sănătate se agrava de la o zi la alta. Medicii i-au comunicat că sunt neputincioși în fața bolii lui și că șansele de viață sunt minime.

„Medicii nu mai știau ce să-i facă, au încercat toate măștile posibile de oxigen. Alexandru mi-a scris mesaj: „Mami, vino te rog că nu mai pot”.

Ruslana nu putea accepta că-și pierde copilul. Venise doar pentru cinci zile la spital pentru ședințele de chimioterapie, iar ulterior urma să ia medicația în condiții de ambulatoriu.

Alexandru nu a știut până la sfârșitul vieții lui că boala îi acaparase tot trupul. Metastazele s-au răspândit prea repede prin toate organele. „El știa că se simte rău din cauza efetelor adverse ale chimioterapiei”.

Pe 6 noiembrie, aproape de miezul nopții, Alexandru a fost intubat. Nu mai putea respira singur.

„L-am ținut de mână ore în șir până l-au intubat. El m-a întrebat dacă înainte de a-l intuba o să îi pună anestezie. I-am spus că da. I-am explicat mai delicat că are un chist pe un plămân, care trebuie să se rupă de acolo și după asta vom continua chimioterapia. Cum mă ținea de mână, eu i-am spus: „Mami, eu sunt cu tine” și l-am sărutat pe frunte și pe mânuță și i-am spus că sunt lângă el și că o să ne întoarcem înapoi, iar lui i-au curs doar lacrimi și nu a zis nimic.”

Alexandru a fost transferat în terapie intensivă în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe 6 noiembrie, iar pe 9 inima lui s-a oprit.
 

„Pe 9 noiembrie, seara, am plecat pentru 2-3 ore acasă. Eram foarte obosită și am vrut să fac un duș, să mă odihnesc puțin și să plec din nou la el pe noapte, dar nu a fost să fie. În timp ce eram acasă cu Alex a rămas sora mea, care a fost ultima persoană pe care a văzut-o, ea a fost și cea care i-a ținut lumânarea. Sora mea a stat cu el până a închis el ochii,” povestește Ruslana.

Medicii i-au spus ulterior că Alexandru a avut o formă de cancer foarte agresivă, care se întâlnește la 1 din 100 de pacienți.

„În terapie intensivă, când i-au făcut raze X la plămâni, au zis că era ceva îngrozitor. Timp de 24 de ore metastazele i-au terminat plămânul drept. Avea o hemoragie extraordinar de puternică, nu mai avea șanse. Metastazele s-au extins și în căile renale și la inimă. Pur și simplu nu a mai avut șanse de supraviețuire”.

Ruslana credea că medicii urologi, care l-au operat pe Alexandru, au greșit efectuându-i operația. De fapt, femeia încerca să găsească un vinovat pentru ceea ce i s-a întâmplat fiului ei. Însă medicii de la oncologie au asigurat-o că dacă Alexandru nu ar fi fost operat, pur și simplu ar fi trăit un pic mai mult, doar că în chinuri.

„Am sperat până în ultimul moment că se va face bine, pentru că o mamă nu își poate imagina să nu își mai vadă fiul”, a afirmat Ruslana, pentru Sănătate INFO.
 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews