Trei persoane au murit luni după ce alimentarea cu oxigen din TIR-ul ATI de al Spitalul Victor Babeș din București s-a oprit, durând aproximativ 15 minute până la aducerea unor butelii cu oxigen. Alți 5 pacienți, care au supraviețuit defecțiunii, au fost transferați la alte spitale, informează Gândul.ro. Incidentul ar fi avut loc în jurul orei 17:00, potrivit B1tv. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu (USR-PLUS), s-a deplasat la fața locului.
ACTUALIZARE 23:20 Șeful D.S.U. Raed Arafat confirmă că tragedia de la Spitalul „Victor Babeș” din capitală a fost ținută sub preș de autorități timp de 3-4 ore, afirmând într-o conferință de presă că
a fost pus în temă la ora 17:00. Cu toate acestea, comunicatul D.S.U. a fost publicat după ora 20:30. Întrebat dacă își asumă personal răspunderea pentru tragediile din ultimul an, Raed Arafat a dat vina pe pandemie, care este „un dezastru”. „Responsabilii le stabilește ancheta, nu le stabilește doctorul Arafat”, a declarat el, potrivit
România TV. Întrebat de reporterul România TV
dacă se simte personal responsabil de tragedia de la „Victor Babeș”, Raed Arafat a răspuns: „Altă întrebare!”. Întrebat dacă victimele vor fi raportate ca decese Covid, șeful DSU a spus că ele erau internate cu Covid, însă încadrarea finală va fi dată de medicii legiști.
ACTUALIZARE 22:50 Evenimentul Zilei dă pe surse informația că directorul medical de la Victor Babeș nu ar fi sunat la 112, ci ar fi sunat direct la Ministerul Sănătății și la DSU pentru a relata cele întâmplate. Așa a fost posibil ca ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, să ajungă rapid la fața locului. Raed Arafat și Vlad Voiculescu au fost cei care au făcut ca informația să fie ținută secretă cât mai mult timp.
Cele 3 victime au decedat între orele 17:45 și 18:15. Este vorba de trei femei. Oficial s-a anunțat abia peste trei ore.
Foarte grav este că nu s-a sunat la 112 ci la „șefi”. Poate că o intervenție urgentă ar fi fost mult mai benefică decât „vizita” rapidă a ministrului Voiculescu. Potrivit surselor, acesta nu a stat la Spitalul Victor Babeș mai mult de câteva minute, dispărând înainte de a se da publicității comunicatul.
Jandarmeria apără Spitalul „Victor Babeș” de protestatari
Mai multe echipaje ale Jandarmeriei au ajuns luni seară în fața Spitalului Victor Babeș pentru a contracara eventuale proteste ale oamenilor revoltați de încă o tragedie în spitalele românești, după ce
vineri protestatarii anti-restricții s-au mobilizat spontan și au ajuns la Spitalul Foișor, potrivit
Antena 3.
ȘTIREA INIȚIALĂ „Ministerul Sănătații a fost informat, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, că trei pacienți și-au pierdut viața la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, operaționalizată sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență (Ministerul Afacerilor Interne), operată tehnic de Institutului Național Victor Babeș (PMB / ASSMB).
Din primele informații transmise Centrului Operativ Pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, defecțiunea a avut loc la instalația de oxigen a unității mobile.
Cinci pacienți au fost transferați rapid: unul într-o altă secție din spitalul Victor Babeș și ceilalți patru la Spitalul ROL2 de la Otopeni, Spitalul Clinic de Urgență «Bagdasar-Arseni» și Spitalul Floreasca.
Ministrul Sănătații a fost la fața locului și s-a informat despre starea pacienților și asupra cauzelor incidentului”, a informat luni Ministerul Sănătății.
Și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a transmis o precizare de presă, la 4 ore după tragedia pe care ar fi trebuit să o anunțe chiar „autoritățile”, însă acestea și-au făcut auzită vocea abia după ce presa a început să transmită știrea.
„Referitor la situația petrecută azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Institutului Național Victor Babeș din capitală, dorim să facem următoarele precizări:
Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.
În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.
La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.
Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.
Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.
Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș
- 1 pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș
- 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)
- 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni
- 1 pacient la Floreasca
- 3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator”, a transmis DSU luni seară
pe Facebook.
TIR-ul de Terapie Intensivă de la „Victor Babeș” fusese dat în folosință sâmbătă dimineață și a făcut până luni seară 3 victime.
Polițiștii și procurorii din Capitală au declanșat cercetări în privința decesului celor 3 victime de la „Victor Babeș”.
„Astăzi, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri, sub coordonarea unității de parchet competente teritorial, a declanșat cercetări cu privire la decesul a trei persoane, pacienți, în cadrul unei unități spitalicești din sectorul 3.
Cercetările vizează stabilirea cauzelor și condițiilor în care s-a produs decesul.
Trupurile neînsuflețite urmează a fi ridicate și transportate la INML în vederea efectuării necropsiei”, se arată în comunicatul oficial al Poliției Capitalei, citat de
Aleph News.
Reacția primarului general al Capitalei, Nicușor Dan (USR-PLUS):
„În această seară, din nefericire, au decedat în condiții neclare trei pacienți de la Spitalul Victor Babeș din Capitală.
E o tragedie, un moment dramatic în care vieți omenești au fost pierdute. Prezint condoleanțe familiilor care i-au pierdut pe cei dragi astăzi.
Am sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3 în legătură cu această situație, fiindcă vinovații trebuie identificați și pedepsiți. Am solicitat colaborarea deplină a personalului acestui spital în cadrul cercetărilor care vor avea loc.
Voi reveni cu detalii”, a scris Nicușor Dan luni
pe Facebook.
Reacția fostului primar general, Gabriela Firea (PSD):
„Doamne, ce se intampla cu tara noastra? Incompetenta ucide! Nepasarea ucide! Tacerea ucide!
ULTIMA ORĂ Trei pacienți morți la Victor Babeș, după o pană de curent.
TIR-ul cu paturile de ATI avea mai multe defecțiuni. În urmă cu 5 zile, instalația de oxigen ar fi fost schimbată, dar ea ar fi fost instalată greșit”, a scris Gabriela Firea luni
pe Facebook.
Acuze grave: „Au transferat pacienți care nu erau transferabili și au murit!”
Alte 3 persoane au decedat în legătură cu
Spitalul Foișor din București, reconvertit vineri seară în unitate-suport Covid, potrivit
Mediafax. Raed Arafat susține că era vorba despre pacienți Covid: unul a decedat înainte de a fi preluat cu Ambulanța de la Spitalul Universitar către Spitalul Foișor, celelalte două persoane, vârstnice, murind duminică în secția ATI a Spitalului Foișor.
Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP), acuzase într-un interviu tot în Gândul că cei trei pacienți au decedat chiar din cauza complicațiilor pe care aceștia le-au făcut în urma transferului.
„Au transferat pacienți care nu erau transferabili și au murit.
Oamenii aceia nu au murit de Covid-19, ci din cauza complicațiilor pe
fondul complicațiilor date de decompensarea de transfer. Au murit trei
pacienți din cauza transferului până ieri, la ora 20. Unul nici nu a mai
apucat să ajungă la Foișor și doi au murit pe secția de terapie
intensivă de la Foișor. Aceștia erau transferați de la Spitalul
Floreasca. Pompierii sunt cei care i-au transferat, oamenii lui Raed
Arafat. Oamenii au murit pentru că aceștia s-au grăbit cu transferul.
Fără milă, fără empatie. Mulți pacienți au starea de sănătate atât de
deteriorată încât nu pot să fie transferați.”, a spus Vasile Barbu.
„E o nebunie să vii ca ministru să minți așa, să vii să spui că
pacienții transferați de la Foișor sunt foarte încântați. Cum ai intrat
în posesia datelor cu caracter personal? Cum este posibil ca ministru să
faci asta? Ai nume, prenume, telefon, CNP, diagnosticul pacientului? Cum este posibil să dai la o armată de oameni din minister datele
pacienților? Doar medicul curant îl putea suna pe pacient”, a spus, cu îndreptățită supărare,
Vasile Barbu, referindu-se atât la ministrul Vald Voiculescu cât și la premeirul Florin Cîțu.
Ne întrebăm dacă cele 3 victime ale tragediei de la „Victor Babeș” vor fi raportate ca decese COVID, îngroșând rândurile statisticilor cu morți pe care nu (doar) virusul i-a răpus. De asemenea, cererea de demitere a șefului DSU, Raed Arafat, precum și a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, tocmai a primit un argument în plus. Dacă mai era nevoie...
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (3)