ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scriitorul și omul politic Varujan Vosganian critică faptul că autoritățile statului român au interzis sărbătorirea centenarului Tratatului de la Trianon, președintele României refuzând să promulge Legea privind sărbătorirea Zilei Trianonului chiar pe 4 iunie, când s-au împlinit o sută de ani de la evenimentul care a consfințit internațional Marea Unire a Românilor.  

„De ce ne e rușine să fim patrioți?

Cum putem rămâne indiferenți la faptul că autoritățile executive ale statului român au interzis sărbătorirea centenarului Tratatului de la Trianon?

Tratatul de la Trianon a consfințit în dreptul international Unirea Transilvaniei cu România. Ziua de 4 iunie devine astfel ecoul international al Zilei Naționale a României. Centenarul Tratatului de la Trianon ar fi trebuit să fie un prilej de sărbătoare pentru poporul roman, o expresie a demnității naționale. A fost, în schimb, o expresie a rușinii și umilinței naționale.

Iată de ce spun că autoritățile respective au interzis, de facto, sărbătorirea Tratatului de la Trianon:

  • În chiar ziua de 4 iunie, președintele României a refuzat să promulge Legea prin care ziua de 4 iunie devine Ziua Tratatuui de la Trianon, lege votată de Parlament, cu o copleșitoare majoritate! A doua zi, președintele a atacat legea ca fiind neconstituțională, semnând contestația către Curtea Constituțională! Iohannis consideră că este neconstituțională o lege care omagiază însuși articolul I al Constituției, care vorbește despre caracterul unitar al statului roman, unitate împlinită și de Unirea Transilvaniei cu România și de Tratatul de la Trianon! Motivul contestației este hilar: legea nu are caracter normativ, ci doar declarativ! Dar alte legi promulgate de președintele Iohannis cum sunt??? Cum este Legea pentru declararea zilei de 8 martie Ziua femeii și 19 noiembrie Ziua bărbatului? Cum este Legea privind instituirea Zilei limbii și teatrului idiș? Cum este Legea privind instituirea Zilei limbii armene și a alfabetului armean? Cum sunt Instituirea Zilei naționale a meseriilor, instituirea Zilei satului românesc etc.etc. ? Nu oferă ele societății românești posibilitatea ca sărbătorirea unor tradiții prețioase să fie susținute de autorități și promovate prin mass-media publice? Instituirea celorlalte zile de sărbătoare era constituțională și instituirea Zilei Tratatului de la Trianon, care consfințește Unirea Transilvaniei cu Patria Mamă nu este???

  • Președintele României, garantul și promotorul valorilor constituționale, ne-a repetat întruna că trebuie să ne spălăm pe mâini, dar nu a găsit un minut să vorbească despre această mare sărbătoare a recunoașterii internaționale a unității statale românești!

  • Ambasadelor României li s-a interzis să evoce prin evenimente publice centenarul Tratatului de la Trianon. Știrea potrivit căreia Ministerul Afacerilor Externe a dat o directivă către toate reprezentanțele diplomatice și ale Institutului Cultural Român prin care li se cere să anuleze orice dezbatere sau manifestare dedicată acestei zile nu a fost dezmințită nici până astăzi. Cert este că autoritățile române nu au organizat în străinătate niciun eveniment dedicat acestei sărbători.

  • Dacă tastați pe Google Orban - centenar/centennial – Trianon apar sute de trimiteri către Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, dar absolut niciuna către Ludovic Orban, prim-ministrul României. Guvernul României a ignorat total Centenarul Tratatutului de la Trianon, ca și cum această sărbătoare nici n-ar fi existat.

  • Emisiunea de mărci poștale „Centenarul Tratatutuluid e la Trianon” ce urma să fie emisă de Romfilatelia a fost anulată.

Iată doar câteva argumente de netăgăduit că Președintele și Guvernul nu doar că au evitat, dar chiar au interzis omagierea sărbătoririi Centenarului Tratatutul de la Trianon. Atenție! Disputele privind provocările legate de epidemia de coronavirus nu trebuie să ne facă să uităm această ofensă la adresa națiunii române”, a scris Varujan Vosganian, vineri, pe Facebook