ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul Greciei a supus votului și a adoptat o hotărâre guvernamentală care permite adolescenților care au împlinit minim 15 ani să-și schimbe „identitatea de gen” printr-o simplă declarație, informează Greekreporter.com.
 
Cu alte cuvinte, orice adolescent care va dori să se declare decât alt gen decât sexul biologic, o poate face, fără să mai depindă de teste medicale, terapie sau chirurgie,

Din cei 285 de parlamentari prezenți la vot, 147 au votat în favoarea legii, iar 138 au fost împotrivă. Aproape toți parlamentarii partidului Siriza, de Guvernământ, au fost pentru, toți parlamentarii partidului To Potami, un singur deputat de la Grecii Independenți (ANEL) și unul de la Stânga Democrată. Singurii care s-au opus în bloc au fost cei de la Zorii Aurii și parlamentarii Partidului Comunist.

Liderii Partidului Grecii Independenți (ANEL), aflați la Guvernare alături de Siriza, s-au opus din cauza articolului care prevede ca vârsta minimă pentru „schimbarea identității” să fie de 15 ani.

În timpul dezbaterilor parlamentare, liderul partidului Noua Democrație, Kiriakos Mițotakis, a justificat votul împotrivă printr-un exemplu pe care l-a primit de la un psihiatru: cazul unui băiat de 17 ani care a spus că vrea să-și schimbe identitatea de gen pentru că așa i-au spus extratereștii.

Nimic nu l-a împiedicat pe premierul Țipras( FOTO, cu o insignă în culorile LGBT la piept), care a declarat că „ne străduim pentru progres, mai degrabă decât să rămână în obscurantism.Extindem drepturile omului și modernizăm țara … Nici o tradiție, nici o religie nu poate sta deasupra drepturilor omului”.

Reacția Bisericii Ortodoxe a Greciei a fost destul de dură, mitropolitul Nicolae al Phtiotis-ului afirmând că scopul aceste legi este adopția copiilor de către homosexuali.

„Astăzi ne spun ca nu Dumnezeu a creat bărbatul si femeia, excluzând aceasta idee din mințile copiilor noștri. Orice bărbat poate deveni ușor femeie, și orice femeie un bărbat. Știți de ce fac asta?Vor să se asigure, cu orice cost că homosexualii vor fi capabili să adopte copii”, a spus el.

Sfântul Sinod al Bisericii Elene s-a întâlnit joi și a denunțat proiectul de lege.

„Proiectul de lege propus trezește emoții în societate, atacă instituția sacră a familiei, contrazice buna morală și bunul simț și distruge omul. În loc să diminueze confuzia și bolile mintale, le va înmulți și va face să se ridice un nou fenomen social periculos, în special când acesta va crea de asemenea și în școli o situație explozivă”, arată comunicatul citat de Cuvântul Ortodox.

Și mănăstirile din Sfântul Munte Athos au reacționat negativ, proiectul de lege acutizând conflictul cu premierul Țipras, primul șef de Guvern ateu din istoria țării.

„In legătură cu noul proiect de lege, suntem cuprinși de neliniște pentru ce ne rezerva viitorul. Chiar este permis in tara noastră ortodoxă ca în mod legal și flagrant să sfidezi legea divină? Deci Dumnezeu a creat omul după chipul și asemănarea Sa, i-a creat femeie și bărbat (Facerea 1, 27)”.

Călugării athoniți își termină scrisoarea cu cuvintele Sfântului Paisie Aghioritul:

„În aceste vremuri dificile, fiecare dintre noi trebuie să facă tot ce este omenește posibil și ceea ce este omenește imposibil să lase în voia lui Dumnezeu. Astfel conștiința noastră va fi liniștită pentru că am făcut ceea ce am putut. Daca nu rezistăm, atunci strămoșii noștri se vor ridica din morminte.”
 
Practic, cu noua lege, s-ar putea încălca o regulă milenară a Muntelui Athos, aceea de a nu permite accesul femeilor în respectivele mănăstiri. Astfel, călugării s-ar putea afla în afara legii statului grec, pentru că ar trebui să refuze atât femeile care se cred bărbați, dar și bărbații care se declară femei.