ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Congresul american își va schimba regulamentul intern pentru a autoriza purtarea vălului islamic, la inițiativa uneia din primele două musulmane alese în legislativul federal în urma scrutinului din 6 noiembrie, transmit AFP și CNN preluate de Agerpres.
 
Modificarea ar urma să fie aprobată în ianuarie de Camera Reprezentanților, unde democrații au obținut majoritatea în urma alegerilor parțiale din noiembrie. 

Propunerea de amendare a regulamentului în sensul permiterii acoperămintelor religioase a fost inițiată de Ilhan Omar - o refugiată somaleză aleasă din partea democraților -, împreună cu lidera democraților din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, și cu reprezentantul democrat Jim McGovern. 

Ilhan Omar a participat la rescrierea regulamentului intern care le interzice de 181 de ani congresmenilor să aibă 'capul acoperit' în incintă. Noua versiune va autoriza excepțiile din motive religioase, urmând să se aplice pentru vălul islamic, kippa evreiască sau turbanul sikh. 

'Nimeni altcineva decât mine nu îmi pune un văl pe cap. Este alegerea mea - una protejată de primul amendament' din Constituție, a explicat sâmbătă Ilhan Omar pe Twitter. 'Și aceasta nu este singura interdicție pe care vreau s-o elimin', a indicat Ilhan Omar, aleasă să reprezinte statul Minnesota. 

Consiliul relațiilor americano-islamice a declarat luni că susține propunerea care 'scoate la iveală o politică anacronică și pune Camera Reprezentanților în conformitate cu Constituția și cu protecția libertății religioase'. 

Un număr record de femei și de persoane din rândul minorităților - hispanică, afro-americană, amerindiană și LGBTQ - vor face parte din Congresul care se va reuni la începutul lui ianuarie. 

Democratul Jim McGovern, care urmează să prezideze comisia responsabilă cu votarea noului regulament interior, a declarat că această schimbare reflectă diversitatea Congresului. Regulamentul 'va stipula că nicio restricție nu trebuie să împiedice un membru (al Congresului), din cauza religiei sale, să-și facă munca pentru care a fost ales', a afirmat el.