ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Occidentul face presiuni asupra Belgradului pentru că are relații cu Rusia și alte țări, a declarat ministrul sârb de Externe, Ivica Dacici, potrivit RT.

Șeful diplomației sârbe  a subliniat însă că Belgradul este obișnuit să fie supus presiunilor din afară, fiind deranjat însă că Serbiei i se aplică tratamentul „dublului standard”.
 
„Germania și țările din nordul Europei pot utiliza gazele care vin prin conducta Nord Stream2. Dar sârbii nu ar trebui să cumpere gaze rusești pentru că asta are un efect negativ asupra noastră. Dar nu și asupra germanilor și a altora. Este un standard dublu. Iar noi ne confruntăm cu asta în permanență”, s-a plâns Dacici.

Potrivit ministrului, gazoductul rusesc este cauza principală a presiunii politice asupra Belgradului - „dar nimeni altcineva nu oferă gaze naturale Serbiei.
 Conducta de gaze Nord Stream 2, subiect de dispută dintre europeni, ruși și americani, se confruntă cu obstacole încă de la anunțarea proiectului. Această conductă de 1.200 km ar trebui să prevadă livrarea de gaze rusești către Germania prin Marea Baltică, iar finalizarea este prevăzută pentru sfârșitul anului 2019. Comisia Europeană a depus mult efort pentru a împiedica progresul proiectului. Noua directivă privind gazele, adoptată de UE, a întărit regulamentul pentru Nord Stream 2, deși nu a putut să oprească construcția conductei. Proiectul are, de asemenea, un alt inamic influent - Statele Unite, în primul rând Donald Trump, care a criticat-o pe Angela Merkel la summitul NATO din toamna anului 2018, în special acuzând Germania de dependența de gazul rusesc.