ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14:23  Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache și-a anunțat sâmbătă demisia din funcție în urma difuzării unei înregistrări video compromițătoare în care era surprins oferind contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmit dpa, AFP și Reuters.

„I-am prezentat cancelarului Sebastian Kurz demisia mea din funcția de vicecancelar și el a acceptat-o", a anunțat Strache, în vârstă de 49 de ani, într-o conferință de presă la Viena. Strache se afla la guvernare alături de cancelarul conservator Sebastian Kurz din decembrie 2017.
 
Știrea inițială
 
Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache a fost surprins într-o înregistrare secretă în care oferă contracte guvernamentale în schimbul susținerii politice, relatează site-ul postului BBC.

Înregistrarea video, filmată în secret, în Ibiza, înainte de alegerile din 2017, îl arată pe vicecancelarul austriac vorbind cu o femeie care pretinde a fi un investitor din Rusia. Potrivit informațiilor, rusoaica ar fi fost o momeală. În înregistrări, Strache vorbește de donații de 500.000 euro și de o sumă de două milioane de euro pentru o organizație non-profit a FPÖ.
 
Banii nu ar fi fost raportați Curții de Conturi.

Heinz-Christian Strache este acuzat că ar fi sugerat un sistem ilegal de donații pentru formațiunea politică Partidul Libertății.

Dezvăluirea a fost făcută în contextul unor tensiuni deja existente în cadrul coaliției de guvernare.
 
Purtătorii de cuvânt ai vicecancelarului și ai partidului acestuia nu au oferit încă declarații.

Filmarea a fost publicată vineri într-un raport elaborat de publicațiile germane Der Spiegel și Süddeutsche Zeitung.

Este neclar încă cine a stabilit întrevederea și cine a realizat filmarea.