ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Întăririle pentru Forța internațională de pace din Kosovo (KFOR, aflată sub comandament NATO) au început să sosească luni la destinație, după ce în urmă cu o săptămână 30 de militari KFOR au fost răniți în timpul unor confruntări cu manifestanți sârbi, transmite agenția Reuters citată de Agerpres.

''Aproximativ 500 de membri ai Brigăzii de infanterie mecanizată 65 din Turcia vor forma nucleul întăririlor'', a precizat azi pe Twitter purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, fără a mai menționa că este vorba de un batalion de comando.

Turcia anunța sâmbătă că trimite pe teren forțele speciale: ''Unitatea noastră desemnată (un batalion de comando) este planificată să fie desfășurată în Kosovo pe 4-5 iunie'', a anunțat ministerul turc al Apărării.

Este de menționat și factorul islamic al acestei operațiuni ordonate de Recep Erdogan, președintele Turciei. Kosovo, după cum se știe, inima Serbiei ortodoxe, a fost ocupată prin violențe extreme de etnici albanezi musulmani, cu concursul administrației democrate a SUA conduse de Bill Clinton, la presiunile secretarului de stat Madeline Albright, moartă anul trecut chiar cu o zi înainte de comemorarea începutului bombardamentelor asupra Iugoslaviei. Albright a descoperit cam pe când a fost numită secretar de stat că este și de origine evreiască iar gurile rele ziceau că a avut o afacere sentimentală cu teroristul albanez musulman de la KLA (Armata de Eliberare din Kosovo) Hașim Taci, ajuns președinte al statului nerecunoscut de România nici azi (alături de alte numeroase state ale lumii).

La 24 aprilie 2020, Camerele parchetului internațional specializate din Kosovo și Procuratura specializată cu sediul la Haga au depus un rechizitoriu cu zece capete de acuzare pentru examinarea Curții, acuzându-i pe Hașim Taci, Kadri Veseli și alte persoane de crime împotriva umanității și crime de război, inclusiv crimă, dispariție forțată de persoane, persecuție și tortură. Rechizitoriul îi acuză pe suspecți de aproximativ 100 de crime în principal împotriva sârbilor din Kosovo, dar și a albanezilor, romilor și opozanților politici.

Unsprezece soldați italieni și 19 ungari din KFOR au fost răniți în urmă cu o săptămână în timpul unor ciocniri cu manifestanți sârbi care cereau plecarea primarilor de etnie albaneză. În timpul incidentelor au fost răniți 52 de sârbi.

Numeroși membri ai comunității sârbe, majoritară în patru orașe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea albaneză a Priștinei și sunt fideli țării-mamă Serbia. În semn de protest, sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localități majoritar sârbe, ceea ce a dus la alegerea ilegală de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%.

NATO a decis să desfășoare suplimentar 700 de militari pentru menținerea păcii în Kosovo, consolidând astfel contingentul de 3.800 de militari din cadrul KFOR.

NATO va rămâne „vigilentă”, a spus șeful alianței. „Vom fi acolo pentru a garanta un mediu sigur și de asemenea pentru a reduce tensiunile'', declarase joi, la Oslo, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, mulțumind apoi Turciei.

Suporterii români care vor face deplasarea la Pristina pentru meciul Kosovo - România, programat la 16 iunie în preliminariile Campionatului European din 2024, sunt „sfătuiți” să nu scandeze sau să afișeze mesaje politice, „având în vedere incidentele din ultimele zile din nordul statului gazdă”, a scris site-ul oficial al Federației Române de Fotbal, citat de Agerpres.

Agenția publică de presă a statului român ignoră faptul că România nu a recunoscut Kosovo drept stat și ca atare nu-l poate numi astfel în știrile ei. La fel cum nu poate numi Republica Moldova doar „Moldova”, alt stat care nu există.

Analiștii apreciază că există posibilitatea deschiderii unui nou front în Kosovo: Fără precedent: SUA sancționează Kosovo! – Washingtonul se teme de un nou Front în Europa

Rusia și China - care nu poate uita afrontul bombardării Ambasadei sale din Belgrad în 1999 - ar da o lovitură bună alianței NATO-SUA prin susținerea revendicărilor legitime ale Serbiei asupra provinciei sale istorice, Kosovo. Vedeți și: Adrian Onciu: Precedentul Kosovo și similitudinile cu Ucraina

Anul trecut, ActiveNews titra: Un convoi de avioane cargo aparținând Forțelor Aeriene Chineze a aterizat în Serbia. Cele 6 nave uriașe au zburat pregătite de război. Urmează recuperarea provinciei sârbe Kosovo? Ulterior Serbia și-a etalat și rachetele sol-aer Made in China.

Zilele trecute, celebrul tenismen sârb și om liber Novak Djokovic, născut chiar în această provincie sfântă a ortodoxiei sârbe, a amintit întregii lumi adevărul istoric: KOSOVO e SERBIA!