ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe baza a patru surse de specialitate publice, ActiveNews a adăugat o pata de culoare la un articol care a rupt gura haștagiștilor, gedesiștilor și progresiștilor căpușari ai Patriarhiei.

Trei dintre site-uri-le numite în titlu au oferit informația eronată, pe patru pagini, că soția purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, Cristina Popa Bănescu - Curticeanu, este traducătoarea unor cărți despre Qi Gong și Tao, apărute la Editura Polirom, editură care nu a reușit să ne lămurească asupra acestui subiect, în ciuda solicitării noastre.

În lipsa acestui răspuns oficial ne-a parvenit o nota informativă a unui turnător de încredere de la Polirom și ne bazăm acum pe o modificare realizată de una dintre librăriile online după vreo 10-15 ani de dezinformare „josnică” a populației.

Pe viitor, când vom vedea vreo informație de acest gen în dreptul unor cărți aflate la vânzare online, vom solicita neapărat lămuriri scrise de la site-urile respective, editurile, traducătorii și autorii lucrărilor originale, ceea ce vă sfătuim/ordonăm să faceți și Dvs.

Exercițiul poate fi foarte instructiv, pentru că, de exemplu, puteți primi ca răspuns de la un traducător al Editurii Humanitas, de exemplu, ajuns chiar ministru al Educației și conducător al unei Universități de prestigiu, informația că a tradus o lucrare dintr-o limbă pe care nu o cunoaște. Bașca că a fost recrutat de Securitate! Și câte și mai câte...

Este logic că dacă vedeți cartea respectivă pe mai multe site-uri, trebuie să va așterneți rapid pe scris și să trimiteți adresele în patru exemplare și mai multe direcții, interne sau externe, ca orice turnător experimentat. Ce se întâmplă totuși când alte informații, mai interesante, despre Dumnezeu, Rai și mâncare indiană, dispar de pe internet? Aceasta numai turnătorul poate să vă spună.

Spre edificare: Noi ”informații” despre Vasile Bănescu și o autodemascare scoțiană.Câteva clarificări

Răspundem acuzelor: Cazul Bănescu-Popa-Curticeanu, faza pe librării. Întrebarea lui Ion Cristoiu: Ce s-ar întâmpla dacă Purtătorul de cuvânt al Guvernului ar înjura un ministru? UNDE este CV-ul lui VASILE BĂNESCU?

Așadar, ne cerem scuze în numele celor patru edituri și librării, că ne-am luat după ele! Sperăm acum să nu vină Polirom cu precizarea care susține contrariul!

Dar subiectul articolului nostru oricum nu era acest mare fâs al turnătorului Polirom scurs de pe Lista lui Papahagi.

Subiectul era că fiica lui Martin Bormann, șeful cancelariei partidului lui Adolf Hitler, este soția purtătorului de cuvânt de la Vatican. Și acesta a ascuns acest mic amănunt de ginerică până când l-am dezvăluit noi.

Sună interesant? Pentru orice ziarist și cititor occidental ar suna teribil de interesant.

Pentru lămuriri:

Femeia din spatele lui Bănescu: fiica Cancelarului lui Ceaușescu, Silviu Curticeanu. Cristina Bănescu, ex Cristina Popa, a fost demisă de la Colegiul Goethe pentru presupuse fraude. ACTUALIZARE

Fostul administrator de grădiniță Vasile Bănescu, ginerele lui Silviu Curticeanu, cancelarul lui Ceaușescu, susține că cineva i-ar fi atacat online nevasta. Care dintre ele?

Dar dacă mai aflăm că Bormann, socrul purtătorului de cuvânt de la Vatican, dincolo de poziția lui de mare mahăr pe lângă Hitler, a semnat și acte cu privire la vânzarea evreilor și sașilor din România, sună cât de cât interesant? Posibil, cine știe? Poate ar trebui să întrebăm agențiile de presă străine...

Iată și documentul:

Cercetătorul CNSAS care îl acuza pe Patriarh de colaborare cu Securitatea îl apără pe Bănescu. Documentul care-l anihilează pe calibanul Hodor: Cancelarul lui Nicolae Ceaușescu, Silviu Curticeanu, a intermediat vânzarea sașilor și evreilor. FACSIMIL

Ce mai poate fi de interes public? Că în perioada în care fiica lui Martin Bormann conducea Colegiul german Goethe de la Berlin, un șef al Partidului Germanilor a dat-o jos din funcție, cu acuze destul de grave?

În presa germană apare un material în care se vorbește cu privire la liceu în perioada respectivă folosindu-se cuvântul „șpăgi” și amintindu-se de „presiuni și bani pentru a se influența notele sau pentru a se angaja profesori preferați”. Nu știm ce înseamnă asta. 

Sună interesant? S-ar putea. Cât de cât, oricum. Hitler-Bormann-Goethe-Vatican...

Dar, vai, nu uitați: e „fake news”, pentru că... nu ea a tradus cu Tao!

Pentru a nu fi acuzați și de lipsă de obiectivitate, la cererea cititorilor, o să prezentăm mai jos ambele opinii cu privire ce s-a întâmplat la Colegiul german Goethe în perioada istorică respectivă.

Noi nu ne-am dori să mai revenim asupra subiectului, din rațiuni umanitare: ginerele lui Bormann e în căutare de carne mai proaspătă și nu vrem să stăm în calea fericirii lui. Însă dacă apărătorii lui de tip Hodor, Moscu și cine știe ce alte nimfomane de servicii ne silesc, desigur, vom reveni cu amănunte.

GOETHE, PRO și CONTRA

La câteva zile după demiterea directoarei, partidul Forumul Democrat al Germanilor din România și-a exprimat „profunda îngrijorare și indignare în legătură cu noua politică școlară a Colegiului German Goethe promovată de dna. Director Cristina Popa”.

Asociația Comitetul de părinți al Colegiului German Goethe nu renunță la protestele declanșate de decizia Inspectoratui Școlar București, care a demis-o pe directoarea Cristina Popa. Părinții spun că decizia demiterii nu se fondează „pe argumente concludente ale unui management defectuos sau pe o anchetă prealabilă în interiorul liceului” și acuză persoane din structurile superioare ale Inspectoratului Școlar sau Ministerului Educației de „rea intenție și complicitate”.

Mai mult, Asociația Părinților acuză FDGR de discriminare și intervenție politică în actul de învățământ.

La Colegiul German Goethe, din București, s-a desfășurat în ultima săptămână un război fulger al unui grup de interese politic împotriva Conducerii și a părinților susținători. Acesta s-a încheiat cu demiterea directorului și instalarea unui nou director, agreat de partidul politic reprezentant al minorității germane. Întregul demers a fost cauționat de instituții publice (precum Inspectoratul Școlar General sau Ministerul Educației), a căror complicitate e cu atât mai revoltătoare cu cât decizia demiterii nu se fondează pe argumente concludente ale unui management defectuos sau pe o anchetă prealabilă în interiorul liceului. Au fost, în schimb, ignorate argumentele câtorva evaluări instituționale anterioare (a căror expertiză a fost invariabil favorabilă Conducerii liceului), ca și poziția și argumentele câtorva sute de părinți petiționari.

Contextul prezentei situații e lămuritor pentru seria de abuzuri comise. Liceul trece prin perioada examenului de admitere în clasa zero (cu predare în limba germană); proba eliminatorie de limbă, care va fi susținută la finele acestei săptămâni, a fost până de curând controlată de învățătoarele care activează în ciclul primar al școlii. Directorul demis, Prof. Dr. Cristina Popa, a suspicionat (plecând de la informații și indicii neoficiale, dar elocvente) practici nedeontologice și ilegale. A dispus, din acest motiv, trecerea sarcinii de evaluare a testelor de admitere înspre profesorii germani care predau în liceu, fapt care a generat o întreagă campanie de calomniere, dezinformare și, în cele din urmă, demitere.

Decizia demiterii a ținut cont exclusiv de plângerile învățătorilor în cauză și ale unor profesori constant poziționați în ultimii ani împotriva Conducerii, susținuți de partidul reprezentativ al minorității germane. Implicarea agresivă, prin presiuni și adrese oficiale, a factorului politic într-o problemă de management școlar a consternat întreaga comunitate a părinților acestui liceu, cu atât mai mult cu cât Ministerul și Inspectoratul Școlar General au acceptat fără vreo rezistență( și fără arbitraj măcar) situația.

Edificator este totodată faptul că instituțiile decidente au ignorat orice argument venit din partea Conducerii demise sau din partea sutelor de părinți care protestează de o săpămână împotriva acestei serii de abuzuri. S-au ignorat, totodată, expertizele pozitive, favorabile la adresa Conducerii, ale mai multor inspecții desfășurate în liceu lunile trecute și anul școlar anterior (de către Inspectoratul Școlar General, Ministerul Educației, Curtea de Conturi ș.a.). Reaua intenție – sau complicitatea – unor persoane din structurile superioare ale Inspectoratului sau Ministerului a fost probată și de refuzul (neargumentat) de a proceda la demiterea Direcțiunii doar ca urmare a unei anchete sau a unei evaluări de management care să edifice cu privire la realitatea situației din Colegiul German.

Urmare a celor menționate, Comitetul de părinți al Colegiului German își exprimă îngrijorarea pentru situația creată și susținerea față de directorul demis, Prof. Dr. Cristina Popa, sperând în sesizarea presei și a instituțiilor de control, în vederea stopării ingerințelor politice în managementul unei instituții școlare. Sperăm totodată în evaluarea atentă a performanțelor manageriale ale Direcțiunii demise, ignorate și dezonorate într-un penibil război politic care afectează, în cele din urmă, elevii liceului, beneficiarii direcți ai educației. Cum situația liceului nostru e departe de a fi singulară, sperăm într-o reacție de susținere a presei și a instituțiilor abilitate, care va fi în beneficiul întregului sistem de învățământ preuniversitar românesc„, a transmis într-un comunicat Asociația Comitetul de părinți al Colegiului German Goethe.

De cealaltă parte, președintele Forumului German al Tineretului din București, Christian Topfer, se apără afirmând că Legea Educației le dă dreptul să ia poziție în privința învățământului pentru minorități.

Punctul de vedere exprimat de Forumul German vineri nu a reprezentat o „imixtiune politica” nepermisa, ci aplicarea art. 97 alin. 1 din Legea Educatiei Nationale (nr. 1/2011), unde se prevede ca „In cazul unitatilor de invatamant cu predare integrala in limbile minoritatilor nationale […] numirea directorului se face cu consultarea organizatiei care reprezinta minoritatea respectiva in Parlamentul Romaniei sau, daca minoritatea nu are reprezentare parlamentara, cu consultarea Grupului parlamentar al minoritatilor nationale.

In aceste conditii, era legal si firesc ca Forumul German, care reprezinta minoritatea germana in Parlament, sa-si exprime un punct de vedere cu privire la numirea directorului Colegiului German Goethe, scoala minoritatii germane din Bucuresti.

Acest punct de vedere a fost motivat prin dezacordul cu politica scolara promovata de dna. Popa si nu s-a incercat in niciun fel sa fie impusa o persoana anume, ci doar s-a solicitat ca numirea noii conduceri sa respecte cerintele legale”, se arată în răspunsul semnat de Christian Topfer.

Vă redăm în continuare integral răspunsul semnat de reprezentantul Forumului German, în care susține că nu urmărește numirea unei anumite persoane în conducerea Colegiului Goethe, ci doar respectarea Legii Educației în privința învățământului în limbile minorităților naționale:

„Stimati parinti,

primind mesajul de adio de mai jos pe Adservio, cred ca putem considera cu totii ca acest regretabil si inutil conflict, care a fost fara precedent intr-o scoala germana din Romania si care a divizat elevii si profesorii scolii noastre in doua tabere, s-a incheiat – in sfarsit!

Cu privire la „dedesubturile” si „motivele absconse” care au tot fost vehiculate in ultimele zile cu privire la acest conflict, se impun urmatoarele clarificari:

1. Neregulile constatate de inspectori au fost reale si nu au fost infirmate ulterior.

Mai mult, ieri s-a depus la Inspectoratul General si o serie de alte sesizari cu privire la diverse nereguli care au avut loc pe parcursul mandatului dnei. Popa, care vor fi analizate de Inspectorat si solutionate de organele in drept.

2. Neregulile constatate nu au condus la nicio sanctiune pentru dna. Popa, deoarece dansa nu a fost demisa, ceea ce ar fi reprezentat o sanctiune, ci i s-a retras delegatia in baza careia era numita la conducerea Colegiului.

Orice decizie a Inspectoratului General contine prevederea ca Inspectoratul isi rezerva dreptul de a retrage delegatia oricand, asadar, din punct de vedere legal, nu este nevoie sa fie gasit un motiv pentru a se retrage delegatia. In aceste conditii, toate dezbaterile cu privire la motivele, „ilare” sau nu, care pot (sau nu pot) sa conduca la schimbarea dnei. Popa, nu isi aveau rostul.

Fara sa se fi aplicat o sanctiune si fara ca directorul delegat sa aiba un drept care sa-i fi fost incalcat prin decizia de retragere a delegatiei, nu exista nicio cale de atac impotriva deciziei Inspectoratului General de miercuri, saptamana trecuta. De aceea, tot conflictul starnit zilele trecute era de la bun inceput complet inutil si neproductiv.

3. Punctul de vedere exprimat de Forumul German vineri, saptamana trecuta nu a reprezentat o „imixtiune politica” nepermisa, ci aplicarea art. 97 alin. 1 din Legea Educatiei Nationale (nr. 1/2011), unde se prevede ca „In cazul unitatilor de invatamant cu predare integrala in limbile minoritatilor nationale […] numirea directorului se face cu consultarea organizatiei care reprezinta minoritatea respectiva in Parlamentul Romaniei sau, daca minoritatea nu are reprezentare parlamentara, cu consultarea Grupului parlamentar al minoritatilor nationale„.

In aceste conditii, era legal si firesc ca Forumul German, care reprezinta minoritatea germana in Parlament, sa-si exprime un punct de vedere cu privire la numirea directorului Colegiului German Goethe, scoala minoritatii germane din Bucuresti.

Acest punct de vedere a fost motivat prin dezacordul cu politica scolara promovata de dna. Popa si nu s-a incercat in niciun fel sa fie impusa o persoana anume, ci doar s-a solicitat ca numirea noii conduceri sa respecte cerintele legale:

– art. 45 alin. 8 din Legea Educatiei Nationale: „Minoritatile nationale au dreptul la reprezentare proportionala cu numarul de clase in organele de conducere ale unitatilor de invatamant […]„;

– art. 45 alin. 9 din Legea Educatiei Nationale: „In unitatile scolare cu predare si in limbile minoritatilor nationale, unul dintre directori va fi un cadru didactic din randul minoritatilor respective, cu respectarea criteriilor de competenta profesionala„.

4. Schimbarea metodei de admitere in clasa pregatitoare a reprezentat o falsa problema, o diversiune care a incins spiritele si a distras atentia de la problemele reale sesizate de catre inspectori si de la presiunile si teroarea incredibila la care au fost supusi profesorii de limba germana in ultimii ani si care s-au accentuat in ultimele zile.

In nicio adresa, cerere, memoriu sau sesizare care s-a depus de parinti, de profesori si de Forumul German in ultimele zile nu s-a cerut schimbarea metodei de admitere in clasa pregatitoare sau a metodei de examinare in testul de limba germana.

Nu exista niciun copil de ministru sau de demnitar care sa sustina anul acesta examenul de admitere in clasa pregatitoare.

Aceste scenarii, suspiciuni si speculatii nu au avut si nu au nicio baza reala.

5. Schimbarea conducerii unei institutii reprezinta o problema doar pentru persoanele ale caror interese personale sunt strans legate de persoana care se afla la conducere.

In mod firesc si normal, cadrele didactice si parintii nu ar trebui sa fie personal afectati de o schimbare decisa de cei chemati sa o decida.

Nu exista niciun motiv sa se creada ca un nou director nu va continua programele care rezulta din colaborarea interguvernamentala romano-germana, ca Ambasada Germana nu va sprijini in continuare minoritatea germana si scolile acesteia din Romania, sau ca profesorii buni nu vor ramane in continuare in scoala. Toate aceste temeri si supozitii nu au avut nicio baza reala.

6. Niciunul din semnatarii adreselor, memoriilor, cererilor si sesizarilor depuse zilele trecute la autoritati nu a cerut marirea numarului de clase pregatitoare.

Singurele solicitari de suplimentari de locuri au venit, in trecut, de la Consiliul de Administratie a Colegiului.

Ca atare, si speculatiile pe aceasta tema au fost complet nefondate.

7. Presiunile si amenintarile la care au fost supuse cadrele didactice ale Colegiului in zilele trecute au fost fara precedent, la fel ca si implicarea elevilor in acest conflict inutil.

In aceste zile aproape ca se instaurase in Colegiul German o atmosfera de tip „revolutie culturala”, in care unii elevi se rasculau impotriva profesorilor lor, parintii ii „puneau la punct” pe dascalii copiilor lor, capeteniile „rasculatilor” starneau masele si chemau la infruntare …

Cu mesajul de adio de mai jos sper ca apele sa se linisteasca si activitatea scolii germane din Bucuresti sa reintre in normal, iar astfel de situatii sa nu se mai repete niciodata.

Cu deosebita stima,

Christian Töpfer” - Sursa: RTV

Ascultați și Deutsches Goethe Kolleg Bukarest: Schulleitung herabgesetzt