ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Având în vedere numeroasele manipulări din presă, aruncate conștient sau inconștient de către actori interesați, iată cronologia faptelor în ceea ce privește evenimentele de la Valea Uzului:

25 aprilie: Primăria Dărmănești anunță că dorește să amplaseze 52 de cruci și o cruce ortodoxă din beton în memoria soldaților români căzuți între cele două războaie mondiale în cimitirul internațional de la Valea Uzului. Inaugurarea urma să aibă loc pe 17 mai.

16 mai: În urma presiunilor UDMR și ale Ministerului de Externe maghiar, primăria Dărmănești a decis să nu mai organizeze evenimentul de pe 17 mai. Partea maghiară a argumentat că cimitirul ar aparține de fapt de comuna Sânmartin și nu de Dărmănești. De asemenea, UDMR susține că ridicarea crucilor ar fi lezat memoria soldaților maghiari, deși istoricul Marius Deaconescu, dar și MAPN au demonstrat că inițial, în cimitir au fost îngropați și soldați români, precum și din alte țări.

17 mai: Etnici maghiari au acoperit cu saci de gunoi cele 52 de cruci ridicate în memoria soldaților români,  precum și monumentul închinat acestora.

17 mai: George Simion, liderul Mișcării Unioniste, s-a dus la Valea Uzului pentru a vedea despre ce este vorba, dar a fost agresat de câțiva localnici, în frunte cu un viceprimar UDMR din zonă.

19 mai: George Simion se întoarce la Valea Uzului unde pune steaguri tricolore la fiecare cruce românească.

23 mai: UDMR anunță că va rupe protocolul de colaborare cu coaliția PSD-ALDE dacă nu rezolvă așa cum doresc etnicii maghiari conflictul de la Valea Uzului. UDMR consideră „ilegale” crucile românești 

29 mai: UDMR declară că nu va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului decât dacă opoziția rezolvă situația de la Valea Uzului.

29 mai: Mai multe organizații anunță intenția de a sărbători Ziua Eroilor la Valea Uzului.

30 mai: Consiliul Local din Sânmartin susține că a decis ca să interzică accesul în cimitir pentru o perioadă de 30 de zile, cu excepția „actelor de mentenanță”.

Prefectul din Harghita a anunțat că va contesta decizia în contencios administrativ, considerând-o ilegală.

5 iunie: Consiliul Județean Harghita cheamă localnicii să facă un lanț viu în jurul cimitirului de la Valea Uzului, începând cu ora 16:00.

„Un lanț de viață pentru pacea eroilor! Nu pierdeți pacea strămoșilor noștri! Creați un lanț de viață în jurul cimitirului de la Valea Uzului. Ținând mâinile unul pe altul, suntem puternici! Să ne întâlnim joi, 6 iunie, la ora 4 pm, la cimitirul militar din Valea Uzului”, se arăta în anunțul oficialilor harghiteni.

6 iunie: Peste 2.000 de români se deplasează organizat spre Valea Uzului, pentru a sărbători Ziua Eroilor. Slujba de pomenire era programată pentru ora 17:00.

6 iunie ora 16:50 Un grup de tineri, ajuns înaintea majorității oamenilor plecați organizat, intră prin spatele cimitirului și forțează porțile închise cu lacăt și apărate de jandarmii de afară. Unii dintre ei se urcă pe garduri, fluturând steagul României și chemându-i și pe ceilalți înăuntru.
 
În acest moment, cetățenii din „lanțul uman” pleacă spre case. 



6 iunie ora 17:40
Hotnews anunță, iresponsabil și mincinos, că „unii dintre românii aflați în cimitir au rupt cruci și le-au aruncat afară”. Afirmațiie Hotnews, neretrase până azi, au fost infirmate de Jandarmerie și de filmările de la fața locului. Au fost folosite însă de liderul UDMR Kelemen Hunor și de MAE de la Budapesta. Liderul maghiar a prezentat o poză cu două cruci rudimentare, de lemn, căzute pe jos, afirmând că au fost doborâte de români. Nu există niciun indiciu în acest sens.

Simultan, cotidianul Adevărul anunță „bătaie între maghiari și români la Valea Uzului. Un grup de naționaliști români a spart lacătul cimitirului eroilor și a rupt cruci ale soldaților unguri”. Jandarmeria, la cerea agenției Mediafax, infirmă existența vreunei violențe sau a vreunei cruci rupte.

La aproape 15 ore de la eveniment, cotidianul Adevărul nu retractează și nu a modificat nimic din știre. Afirmațiile celor două „organe” sunt preluate masiv de către alte media și pe rețelele de socializare.
 

6 iunie ora 18:00 Slujba de pomenire a eroilor români înhumați la Valea Uzului începe și se desfășoară fără niciun incident. 

Preoții au depus lumânări la toate crucile din cimitir, indiferent de naționalitatea celor înmormântați acolo.(foto principal)