ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 20:20 Televiziunea Română va redifuza, joi 16 ianuarie de la ora 22:00  în mod special, episodul „Captivi în țara fericirii”, despre cazul Cameliei Smicală.

Decizia a fost luată în contextul arestării celor doi copii ai femeii, eveniment petrecut miercuri 15 ianuarie.

„Ieri, pe 15 ianuarie 2020, cei doi copii, Mihai și Maria, au fost găsiți de poliția  finlandeză. În acest moment ei se află în custodia Serviciului Social din Tampere, iar mama lor, dr. Camelia Smicală, după ce și-a petrecut o noapte în arestul poliției din Tampere, așteaptă să fie arestată în orice moment. 
De aceea am decis să reluăm astăzi la TVR1 și TVRHD povestea  acestei familii aflată într-o situație disperată.
În această seară, la ora 22.00, pe TVR 1 și TVRHD , veți putea vedea povestea incredibilă a dr. Camelia Smicală și a celor doi copii ai ei, Mihai și Maria. 
"Captivi în țara fericirii", un film despre o mamă acuzată că își iubește prea mult copiii”, a anunțat redacția emisiunii „Dispăruți fără urmă”, de la TVR.

Știrea inițială

Joi, 19 decembrie,  de la ora 22:00, pe TVR 1 s-a difuzat un nou episod din „Dispăruți fără urmă”, dedicat cazului dr. Camelia Smicală.

La începutul anilor 2000, Camelia Smicală era medic de urgență la Spitalul din Piatra Neamț. Un medic cunoscut, cu o cariera promițătoare. În 2005, ea se va căsători cu un om de afaceri finlandez. O poveste ca oricare alta, deloc spectaculoasă.  


În aceste condiții,  Camelia va părăsi România și se va stabili în Finlanda. O țară despre care cu toții știm că este țara oamenilor fericiți. Dar oare așa să fie? 

Ei bine, nu. Odată ajunsă în Tampere, al doilea oraș ca mărime din Finlanda, Camelia, Jalaskoski de acum,  a aflat că fericirea finlandeză nu era decât un slogan, un brand de țară bine pus la punct. Iar viața ei va lua o întorsătură dramatică. Agresată de soț, singură într-o lume pe care nu o poate înțelege, Camelia decide să divorțeze. Și așa, o poveste de de viață care părea  perfectă, se va încheia zgomotos, cu o despărțire dureroasă.

Și ca și când nu ar fi fost suficient,  povestea nu se oprește aici. Ceea ce părea finalul unei căsătorii eșuate se va dovedi a fi începutul unui război de uzură, ale cărui arme sunt înșiși copiii celor doi soți. 

Din 2015, Mihai și Maria Jalaskoski, copiii Cameliei, au fost luați împotriva dorinței lor și plasati în grija statului finlandez. Cazul ei a impresionat opinia publică din România, care a protestat de numeroase ori împotriva faptului că statul finlandez a separat copiii și nu-i lasă să se întoarcă în țară.
 
Cazul Smicală a fost discutat inclusiv la ultima întâlnire la nivel înalt între România și Finlanda.